×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 29.10.2019 10:10:53

Ședinţa CNA de marți, 29 octombrie 2019



București (MEDIA EXPRES) / 29 oct 2019 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Nicolae Bălașa, Ramona Sorescu, Orsolya Borsos, Alexandru Kocsis și Dorina Rusu.

Ordinea de zi votată fără modificări în unanimitate.

I. Adresa nr.11292/28.10.2019 de la Autoritatea Electorală Permanentă – solicită difuzarea în regim de campanie de interes public a spoturilor TV privind informarea cetățenilor care votează în afara țării.
Audiere Elena Botez - Autoritatea Electorală Permanentă, derulează campanie cu TVR. Este primul an când se votează prin corespondență la alegerile prezidențiale.
Popescu - focus televiziunile care bat afară?
Românii din țară transmit informațiile. Am încercat și în online.
Popescu - votul la secții este ceva nou se renunță la listele din hârtie se face semnătura electronică.
La al doilea sunt niște elemente de noutate.
Tufeanu - 2 minute e prea lung.
VOT - Tufeanu împotrivă ceilalți pentru.

II. Prelungiri valabilitate licențe audiovizuale:

1. Informare privind cererea nr. 11068/18.10.2019 formulată de S.C. REALITATEA MEDIA SA în vederea prelungirii valabilității licenței audiovizuale Realitatea TV din București
Prezentare Frînculescu, BLA.
A depus solicitare prelungire în 18.10.2019 certificat de atestare fiscală total obligații la 31 august, 10 mil. lei. Cerere Realitatea către ANAF de reanalizare datorii. Acționariatul - legea 85 din 2006 reorganizare și în urmărire penală. Strategy Investment 86, PSV SA, Global Video Media și trei persoane fizice. Strategy - Cosmin Gușă 50 și Păcuraru Maricel 50% în urmărire penală, PSV - în faliment, Global - în Faliment. 30 octombrie expiră licența. Mai deține realitatea FM Satelit retransmite TV Satelit, TV terestru, FM Cluj Napoca, FM Sulina terestru retransmite integral Realitatea TV București, FM - Brăila - retransmite 96.8 Realitatea TV.
Audiere - rugămintea să judecați chestiunea în ansamblu. Cred că aveți imaginea completă a situației. Am făcut tot ce am putut să reparăm ceea ce alții au stricat, noi și angajații. Planul de reorganizare este valid în buletinul insolvenței nu a apărut altceva. Indiferent unde vom fi vom fi Realitatea. Vid legislativ, nu avem cum să reparăm legea insolvenței.
Legiuitorii, ANAF v-au pus în situația ingrată să decideți.
Pocora - menționează discuții informale de ieri. E greu să închidem o televiziune. Moment delicat în campanie electorală. Noi ca demnitari avem libertatea să interpretăm legea în spiritul și litera ei. Putem prelungi până la tranșarea în instanță a situației în justiție.
La 51 cu 1 și la 51 cu 2 avem cuvântul înlesniri - îmi permitem să mergem pe o extindere a licenței pe o perioadă determinată până când instanța decide într-un sens sau altul. Realitatea TV trebuie să emită indiferent în ce partid este înscris Gușă, ziariștii își fac datoria. Nu justiția și nu eu trebuie să închidem Realitatea ci când nu mai îndeplinesc criteriile legale.
Gubernat - datoriile nu dispar, ANAF nu poate executa silit, dar nu dispar. Pocora a preluat retorica avocaților. Înlesnirile le dă instanța și ANAF, nu CNA. Nu aveți ștampila că beneficiați de înlesniri la plată.

VOT: patru voturi pentru prelungirea licenței: Dorina Rusu, Cristina Pocora, Alex Kocsis și Răsvan Popescu. Împotrivă: Monica Gubernat, Ramona Sorescu, Nicolaie Bălașa, Gabriel Tufeanu și Radu Herjeu.

Orsolya Borsos n-a votat nici pentru și nici împotrivă, argumentând că din punctul său de vedere, nu era necesar un vot, ci trebuia doar ca forul să „ia la cunoștință” că postul nu a îndeplinit condițiile privind solicitarea de prelungire a licenței.
Membrii CNA și-au motivat votul.
Dumitru de la juridic a cerut lămuriri privind votul Borsos care a spus în final că a votat împotriva cererii Realității, deși nu a ridicat mâna. Nu se îndeplinește art. 51 conform juridicului. Borsos a mai spus că dosarul nu ar fi trebuit să vină pe masa CNA. Nu ar fi trebuit să primească avizul de prelungire a licenței.

2. S.C. JOY MEDIA ENTERPRISE SRL Arad pentru Joy FM din Vladimirescu
CNA a discutat întâi Geopol și apoi Joy.
Generalist, expiră în decembrie.
Maria Iancu, administrator Joy FM și Andrei Burdușa audiați.
Burdușa a cerut extinderea emisiei, schimbarea antenei de pe un turn de apă în altă locație, creșterea puterii de 50W etc.
VOT - unanimitate.

III. Modificări licențe audiovizuale:

1. ASOCIAȚIA RADIO MARIA ROMÂNIA Oradea - modificarea frecvenței de emisie pentru Radio Maria din Roman
Modificare de la 87,8 la 87,9 MHz de la 50 la 400 W putere.

2. S.C. GEOPOL INTERNAȚIONAL SRL București - modificarea structurii serviciului de programe pentru Realitatea Plus din București
VOT: consiliul a aprobat, în unanimitate, modificarea licenței Realitatea Plus.
Prezentare BLA: se distribuie în grila unor cabliști mici și sunt în discuții cu UPC și RCS. Nu este în lista must-carry și nu se află în grilele tuturor cabliștilor ca Realitatea TV.
Zonă difuzare național și internațional, avea preluare Realitatea TV 15% acum solicită zero. Acționariat - Strategy Research Investment avea 99% și Păcuraru ALexandra 1%, Păcuraru rămâne cu 1% și Strategy Research intră Strategy Research Investment International SA cu prima 99% si Păcuraru Alexandra 1%.
Audiere - da, cerere generată de lipsa licenței Realitatea TV.

IV. Decizii de autorizare.

V. Adresa nr. 10492/07.10.2019 de la S.C. Canaris SRL Brașov – cu pdv al SJR
CNA a pierdut un proces în instanță.
CNA se adresează Canaris pentru ca aceștia să depună un nou dosar pentru actualizarea actelor juridice.
VOT - unanimitate.

VI. Adresa nr.11178/22.10.2019 de la Focus TV Buzău – solicită reanalizarea și revocarea Decizie C.N.A. nr. 853/01.10.2019 privind sancționarea postului cu amendă în cuantum de 5.000 de lei – cu pdv al SJR
Amânare până joi.

VII. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Reportate:

1. Posturi TV – spotul publicitar eMag difuzat în perioada 30.09 – 06.10.2019 - cu reclamații și pdv RAC

B. Noi:

1. România TV – emisiunile: România la raport din 25.09, 01 și 03.10.2019; Punctul culminant din 25.09.2019; Breaking news din 27.09.2019 – cu reclamații (persoane lezate)

2. PRO TV – filme difuzate în perioada iulie – octombrie 2019 – cu reclamații

3. Posturi TV – durata publicității orare pe luna septembrie 2019.

VIII. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare:

A. Noi:

1. TVR Timișoara – cu reclamație

2. Rețele CATV– sinteza controalelor privind respectarea avizului de retransmisie

IX. Diverse.

După încheierea ședinței, CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

29.10.2019

Întrunit în ședința publică din data de 29.10.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate și a decis să sancționeze postul România TV cu amendă de 25.000 de lei. La stabilirea sancțiunii s-a avut în vedere încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual la difuzarea emisiunilor „RO la raport” (edițiile din 25.09, 01 și 03.10.2019), „Punctul Culminant” (ediția din 25.09.2019), „Breaking news” și „Știrile România TV” (edițiile din 27.09.2019). Potrivit art. 64 alin. (1) lit. b) „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:( … ) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

De asemenea, în urma analizării raportului de monitorizare privind emisiunea de dezbatere electorală „Președinte pentru România”, difuzată de studioul teritorial TVR Timișoara în data de 17.10.2019, membrii Consiliului au decis acordarea unui drept la rectificare pentru anumite afirmații inexacte legate de programul electoral al domnului Sebastian Popescu, candidat la alegerile prezidențiale. Acest drept la rectificare va fi acordat în condiţiile prevăzute de Decizia CNA nr. 781 din 03.09.2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României (art. 9).





Biroul Comunicare și Relații cu Publicul







Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:



Decizia CNA nr. 781 din 03.09.2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României



ART. 9 - (1) Persoanele ale căror drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unei emisiuni electorale a unor fapte neadevărate beneficiază de drept la replică.

(2) Persoanele ale căror drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui emisiuni electorale a unor informaţii inexacte beneficiază de drept la rectificare.

(3) Radiodifuzorii au următoarele obligaţii privind dreptul la replică şi la rectificare:

a) să decidă acordarea sau neacordarea dreptului solicitat, în cel mult 24 de ore de la primirea unei solicitări formulate în scris; în situaţia în care solicitarea se referă la o emisiune difuzată în ultima zi de campanie electorală, decizia trebuie luată în cel mult 12 ore de la primirea solicitării;

b) să comunice solicitantului, în termenele prevăzute la lit. a), telefonic şi/sau în scris, decizia luată; în cazul neacordării dreptului solicitat, motivele trebuie să fie comunicate solicitantului şi Consiliului Naţional al Audiovizualului;

c) să difuzeze, în cazul în care decide acordarea dreptului solicitat, rectificarea sau replica în cel mult 48 de ore de la primirea solicitării; în situaţia în care emisiunea care face obiectul sesizării a fost difuzată în ultima zi de campanie electorală, rectificarea sau replica se difuzează în preziua votării;

d) să difuzeze, în cazul în care Consiliul Naţional al Audiovizualului dă câştig de cauză solicitantului, replica sau rectificarea în termenul şi în condiţiile comunicate radiodifuzorului.

(4) În preziua votării, radiodifuzorii trebuie să prevadă în program, imediat după emisiunea informativă de seară, un spaţiu de emisie pentru difuzarea rectificărilor şi a replicilor ca urmare a sesizărilor care se referă la emisiunile difuzate în ultima zi de campanie electorală.


------------------------------------------


Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL