×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 21.11.2019 16:00:25

CNA-CCA MOLDOVA-ACORD / CNA a semnat un acord de cooperare cu Consiliul Coordonator al Audiovizualului în ciuda imposibilității contracarării propagandei ruse dincolo de Prut



București (MEDIA EXPRES) / 21 nov 2019 / CNA a semnat un acord de cooperare cu autoritatea din audiovizual a Republicii Moldova pentru „pentru a ne ralia demersul nostru la Planul de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană”, potrivit președintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului Dragoș Vicol, prezent la CNA în ședința publică din 21 noiembrie.

Acordul a fost semnat deși Vicol a descris o situație mai mult decât delicată în audiovizualul de la Chișinău, unde TVR a pierdut emisia prin rețelele terestre de stat dar este invitată să participe la un viitor concurs pentru redobândirea, eventual, a acesteia și unde majoritatea publicului nu consideră că propaganda rusească prin programele de televiziune afectează viața socială și politică din Republică, în vreme ce legislația, în vigoare din 1 ianuarie 2019, le permite oamenilor politici să dețină televiziuni și radiouri atât direct, cât și prin interpuși.

În timpul discuțiilor dinaintea votului și a semnării acordului, Dorina Rusu, membru CNA, a întrebat dacă în Republica Moldova nu există cadrul legal pentru a combate propaganda rusă.

„În ceea ce vizează propaganda rusească există o prevedere foarte vagă care vizează neadmiterea punerii pe post a emisiunilor cu caracter informativ, informativ-analitic, doar acest lucru. Pe când filmele care fac o propagandă și mai mare, există seriale întregi în care sunt elogiate activități, filmele documentare ș.a.m.d. nu cad sub incidența acestei legi. Cad în exclusivitate emisiunile cu caracter informativ, informativ politic și militar. Deci vreau să vă spun că în Republica Moldova există un serial de desene animate „Mașa i Medved”, „Mașa și ursul” cu niște episoade care nu știu dacă sunt arătate și în România, care fac o propagandă mult mai mare decât emisiunile informativ-analitice, în care se discută despre Ucraina fără Crimeea și așa mai departe. Deci aceste filme, desene animate, filme artistice nu cad sub incidența acestei legi. Se referă doar la știri, și acolo se găsesc modalități de a eluda aceste prevederi. De exemplu s-a găsit o modalitate foarte ingenioasă din partea multor posturi de televiziune, știrile care vin din Federația Rusă sunt prezentate ca bloc de știri externe. Deci nu este nicio problemă în a prezenta la breviarul extern ceea ce se face în Federația Rusă. Plus că majoritatea celor din Republica Moldova nu consideră că Federația Rusă prin emisiunile propagandistice influențează oarecum cursul politic din țara noastră sau că acele știri posedă un grad de manipulare sau de propagandă masivă. Sesizări există, dar se referă la un cadru care nu poate fi aplicat de Consiliul Audiovizualului”.

Rusu a mai observat că recent Moldova a prelungit licența RTR „deși nu îndeplinea condițiile din acest punct de vedere”, în vreme ce în România nu au primit licență. „Noi nu le-am dat pentru că nu ne-au convins și în multe locuri în care și-au desfășurat activitatea au făcut propagandă anti-UE, anti-NATO și pro-rusă”.

Vicol a răspuns că dosarul lor a fost „legis artis”, prezentat impecabil. “Chiar dacă avem senzația sau intuiția că nu vor respecta cele prezentate în dosar nu-i putem refuza doar pe considerentul că cele prezentate ar avea... Au încălcat legea, i-am amendat. Dar cadrul legal nu ne permite să le retragem licența decât doar dacă proliferează mesajele de xenofobie, antisemitism, discurusului de ură, pedofilia cât și violența la cote paroxiste. Pentru propagandă, manipulare, știri distrorsionate, prezentarea unui singur punct de vedere există sancțiuni graduale care încep de la avertizarre publică și până la amenda finală a trecut termenul de șase luni de zile după care sancțiunile trebuie reluate de la început. Suntem în imposibilitatea de a sancționa mai dur. Plus că a sancționa un post care emite în limba rusă sau exprimă anumite puncte de vedere mai aproape de Kremlin este imediat percepută de o bună parte a populației din Republica Moldova ca un fel de reglare de conturi și mai ales ni se impută acest lucru, că obstrucționăm programele audiovizuale ale minorităților naționale. Ceea ce este o pistă falsă, dar asta ni se impută permanent, că populația rusofonă, rusoligvă din Republica Moldova prin acțiunile noastre concertate, în opinia lor, nu vor beneficia mai departe de servicii în limba maternă și așa mai departe. Deci optica care ne este aplicată este una foarte corozivă și care nu are nimic de-a face cu realitățile concrete. În comparație cu România, în Republica Moldova societatea este mult mai polarizată, deci există nostalgii, există refluxuri ale unor prezențe imperiale din Federația Rusă și ele sunt prezentate într-o manieră în care populația din Republica Moldova se raportează la cei din Transnistria, de exemplu. Fiindcă în Transnistria pensionarii pe lângă pensie mai beneficiază de suporturi din partea Federației Ruse, există o serie de facilități iar cei din Republica Moldova primind o pensie sau retribuții minorii se raportează iată!, Federația Rusă investește, le oferă și atunci influențele sunt foarte puternice”.

„Olga Guțuțâi și-a dat demisia și a acuzat CCA că s-a transformat dintr-un organism care servește interesul public într-unul care servește interesul politic”, a mai spus Dorina Rusu. „Cum s-a ajuns aici? Cum combateți aceste argumente?”

Dragoș Vicol a răspuns că și el i-a cerut probe, mesajul a fost foarte dur, foarte contondent, dar din păcate nu a fost urmat de probe. Faptele sau acțiunile Consiliului pe care le invocă domnia sa țin de o anumită percepție care din punctul meu de vedere este catalogată drept eronată. S-a referit cel mai probabil la oferirea în ultima perioadă a unei licențe de emisie pentru un post pe care o parte din populația Republicii Moldova îl asociază cu Partidul Socialist, mă refer la Accent TV, cu Igor Dodon, liderul informal al partidului socialiștilor. A obținut o nouă licență din partea CCA în condiții absolut legale. Nu au existat temeiuri suficiente pentru a refuza acordarea acestei licențe, ori discuții în ceea ce vizează faptul că se consolidează poziția președintelui Dodon, sau alte considerațiuni ele nu pot fi probate de către noi sau refuzată oferirea unei licențe decât prin instrumente absolut legale. Vreau să vă asigur de faptul că dosarul prezentat a fost unul complet, nu am avut motive sau argumente de a refuza acordarea acestei licențe. Poate domnia sa s-a referit că ar fi trebuit dincolo de litera legii să aplicăm spiritul legii, or noi aplicând spiritul legii sau acționând în funcție de anumite convingeri ale noastre, politice, deși nu avem voie să avem astfel de opinii, dar civice dacă doriți, de multe ori suntem acuzați de reprezentanții societății civile că ne permitem luxul sau libertatea de a nu aplica stricto-modo prevederile legale, ci dorim să interpretăm sau să aplicăm oarecum evaziv prevederile acelei legi. Deci în situația în care este vorba de lege și de cutumă, eu întotdeauna mă voi conduce de prevederile legale. Deci viziunea domniei sale nu a fost urmată de niciun argument, probabil decizia a fost una explicată de către mine prin faptul că a căzut guvernul pro-european al Republicii Moldova și s-a gândit probabil că unele autorități vor putea fi mai lesne încorsetate sau dogmatizate din anumite puncte de vedere și nu își mai vedea rostul în această componență.”

Cu instrumente legale politicienii își fac televiziuni, a comentat în continuare Rusu. A spus că sunt interese politice care prin intermediul CCA-ului sunt servite. Uite așa ajunge Dodon să aibă televiziune.

“Dar el a avut deja, acum a apărut unul în plus, din rațiunile că un alt post de televiziune pe care îl deținea el retransmite începând cu luna noiembrie serviciile de programe alte unei televiziuni mult îndrăgite în Republica Moldova, ORT de la Moscova, care se bazează doar pe emisiuni de divertisment care sunt apreciate în Republica Moldova și publicul este fidelizat. Cadrul normativ și codul serviciilor media audiovizuale nu interzice în Republica Moldova niciunui om politic să dețină posturi de televiziune, poate deține două licențe pentru televiziune și pentru radio, nu există restricții față de deținerea directă sau prin persoane interpuse. Deci legal chiar nu putem face nimic și cred că intenționat s-a dorit crearea acestui culoar pentru deținerea unor posturi de televiziune. Acum este important ca aceste posturi de televiziune să le sancționăm cu aspritate atunci când încalcă legea, dar oferirea de licențe nu putem sub nici o formă bara sau interzice”, a mai spus Vicol.

Semnarea acordului a fost aprobată prin vot de 8 membri CNA prezenți la ședința din 21 noiembrie: Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Nicolae Bălașa, Monica Gubernat, Ramona Sorescu, Orsolya Borsos și Dorina Rusu.

După semnarea Acordului Dragoș Vicol a mulțumit CNA pentru votul unanim „care reconfirmă ceea ce știam, că în persoana domniilor voastre membrii Consiliului Audiovizualului avem niște prieteni devotați care cunosc în estență lucrurile care se petrec în Republica Moldova și vă asigur de faptul că pe diverse platforme internaționale și nu numai vom fi alături de aceleași aspirații și de aceleași elemente pe care doriți să le promovați. Pentru noi semnarea acestui acord este foarte importantă ținând cont de faptul că un stat al Uniunii Europene și, în primul rând, România a dat girul pentru implementarea unor chestiuni foarte importante pentru domeniul audiovizualului din țara noastră. Și eu voi transmite colegilor mei adeziunea și fraternitatea dumneavoastră în ceea ce privește perpetuarea acestor acțiuni”.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL