×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 18.12.2019 15:30:39

CNA-CARACAL-AMENZI / CNA a dat amenzi de 25.000 de lei în cazul Caracal televizunilor România TV și Antena 1



București (MEDIA EXPRES) / 18 dec 2019 / CNA a dat două amenzi în cazul Caracal, în ședința de marți, 17 decembrie, care probabil va fi și ultima din anul 2019: 15.000 de lei pentru România TV și 10.000 de lei pentru Antena 1.

Potrivit unui comunicat difuzat de CNA în dimineața zilei de 18 decembrie, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite pentru cazul Caracal.

Au fost monitorizate emisiuni de știri și dezbateri difuzate de televiziunile Antena 1, Antena 3 și România TV în intervalul 28 septembrie – 21 octombrie 2019.

Constatând încălcarea prevederilor art. 34 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora „Orice persoană are dreptul la propria imagine”, Consiliul a decis să aplice următoarele sancțiuni: amendă de 15.000 de lei pentru România TV (monitorizare: emisiuni informative și de dezbatere din perioada 28.09 – 19.10.2019).

La stabilirea sancțiunii, s-a reținut și o ediție de „Breaking News” difuzată în data de 18.10.2019 fără a fi respectate dispozițiile art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”;

CNA a mai dat o amendă de 10.000 de lei pentru Antena 1 reținând abateri în mai multe ediții ale emisiunii „Acces Direct” , difuzate în zilele de 1, 8, 15, 16, 17 și 21 octombrie 2019.

Amenzile au fost votate în unanimitate de membrii CNA care au participat la ședința din 17 decembrie: Dorina Rusu, Ancuța Pocora, Alexandru Kocsis, Orsolya Borsos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu și Răsvan Popescu. Nu au participat la ședință membrii CNA Ramona Sorescu, Nicolae Bălașa și Radu Călin Cristea.

În aceeași ședință CNA a mai aprobat cu șapte voturi "pentru" și un vot
"împotrivă" (Gabriel Tufeanu, care a argumentat că spoturile "nu sunt difuzabile tehnic") să se transmită Recomandare posturilor de radio și de televiziune naționale, locale și regionale să sprijine campaniile Societății Naționale de Cruce Roșie și ale Ambasadei Albaniei pentru campania umanitară de solidarizare a publicului pentru a da ajutoare și donații ca urmare a cutremurului tragic din luna noiembrie din Albania.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL