×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 20.12.2019 10:46:29

CABLU-STÂLPI-LITIGIU-ANCOM / ANCOM a anunțat că va da dreptate cabliștilor în litigiile cu furnizorii de electricitate pentru tarifele nejustificat de mari la stâlpi



// Radiocom a renunțat la două licențe de multiplex // ANCOM își cumpără un sediu central în 2020 // Licitația 5 G //

București (MEDIA EXPRES) / 20 dec 2019 / ANCOM va da dreptate operatorilor de cablu în litigiile cu furnizorii de electricitate, în eternele dispute legate de tarifele de stâlpi pentru cablurile de comunicații electronice, potrivit unei declarații a conducerii Autorității la o întâlnire informală cu presa desfășurată la 19 decembrie, în București, înaintea sărbătorilor de sfârșit de an.

“Sunt câteva litigii deschise la noi între cabliști și operatori din energie și cred că zilele acestea trebuia comunicată prima decizie la primul litigiu și pe urmă, următoarele, veneau foarte rapid. A fost un volum mai mare necesar de date, însă industria energetică, de la electrice, Enel, CEZ-uri și așa mai departe, nu au fost prea entuziaști să ne pună la dispoziție datele, am încercat și cu ANRE-ul, formal nu prea ne răspundeau. Pe relații și rugăminți personale am mai făcut rost de modele economice de la dumnealor și s-a reușit conturarea unei poziții care în esență dă dreptate cabliștilor, pentru că firmele din zona de electricitate, fără nicio justificare economică, doar ca să-și cosmetizeze un indicator de profit, au hotărât să mărească de 3, 4, 5 ori tarifele de acces pe stâlpi”, a răspuns Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM, la întrebarea Media Expres dacă autoritatea va reglementa cu un preț maximal tarifele pentru cablurile de pe stâlpi.

Menționăm că problema tarifelor pentru folosirea stâlpilor de electricitate de către companiile de cablu și de internet a însoțit practic întreaga istorie a industriei de comunicații din România, de la înființarea primelor rețele de cablu, din anii 1990. În principal, cabliștii au reproșat companiilor de electricitate că practică tarife diferite pentru operatorii mari și cei mici, lipsa de transparență și nefundamentarea tarifelor pe costurile reale de administrare a rețelelor de stâlpi, în cea mai mare parte infrastructura fiind moștenită de pe vremea regimului comunist.

Tot la solicitarea Media Expres, director executiv al Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM, Popa Cristin-Nicolae, a precizat că în cadrul controalelor efectuate în 2019 principalele probleme ale rețelelor de cablu constatate de către autoritate au fost legate de radiațiile din rețea.

„Poate nu sunt investițiile făcute la timp, se deteriorează rețeaua și aici sunt problemele, cu impact însă destul de mic. Am avut cazuri de interferențe de rețele de iluminat stradal. Controlul este tot mai problematic de la an la an, pentru că vin tot mai multe echipamente care se pun pe stâlp, le punem și la un metru mai jos avem rețea de CATV, care primește interferențe”, a spus directorul ANCOM.

În cadrul întâlnirii, oficialii ANCOM au mai vorbit, printre altele, despre temele curente și viitoare ale autorității, printre care licitația 5G (Sorin Grindeanu s-a arătat optimist că licitația se va face în prima jumătate a anului 2020), împlementarea noilor directive europene în domeniul comunicațiilor, controlul, măsurătorile și reglementarea spectrului, comasarea Ministerului Comunicațiilor în cadrul Transporturilor și Infrastructurii (Grindeanu a vrut el însuși să desființeze ministerul când a fost premier, dar a renunțat din motive „umane”), intenția cumpărării unui sediu central pentru ANCOM în 2020 dar și bugetul ANCOM, care are un excedent de 1,375 de miliarde de lei la 31 decembrie 2019.

De asemenea, conducerea ANCOM vorbit printre altele despre eșecul digitalizării terestre în televiziune, a anunțat pentru prima oară public faptul că Radiocom a făcut recent o cerere de renunțare la licențele pentru televiziunea digitală terestră pe multiplexurile 2 și 4 (compania de stat păstrează doar un multiplex folosit pentru transmisia televiziunilor publice). De asemenea ANCOM a retras licențele private de televiziune digitală terestră acordate celorlalți operatori privați, pentru neplata tarifelor de spectru.

La întrebarea Media Expres ce se va întâmpla cu frecvențele rămase?, Bogdan Iana, vicepreședinte ANCOM a răspuns: „Teoretic va trebui să organizăm o nouă licitație pentru frecvențele rămase dacă există cerere”.

„Există o prevedere de care s-au plâns ei, în grup, în legea audiovizualului, prin care CNA le stabilea programele. Ei au vrut pentru televiziunea digitală un regim asemănător cu cablul, adică ei să fie asimilați retransmisiei. Ei au încercat, ministerul a încercat, au existat proiecte, CNA le dădea pe multiplex exact ce să dea, la retrasmisie vin cabliștii și au o listă cu televiziunile comerciale. Nu mă întrebați de ce nu au reușit să schimbe, SNR era primul interesat să facă lucrul acesta și a încercat prin minister, cred că au fost niște proiecte care au murit pentru că nu au fost avizate de CNA. Deci nu au reușit. Aceasta este o explicație. Dar principala explicație este faptul că ar fi avut o concurență foarte foarte mare din partea cablului și satelitului. Pentru că ei ar fi avut un număr limitat de programe, bașca că posturile mari cu audiență mare, Pro TV, Antenele, au ieșit din must-carry și le-ar fi cerut și lor bani. Și probabil că modelul de business nu există”, a explicat Iana.

La întâlnirea cu ziariștii din 19 decembrie, desfășurată la Green Tea din București, au participat Sorin Grindeanu, Președinte ANCOM, vicepreședinții Eduard Lovin și Bogdan Iana, Popa Cristin-Nicolae, director executiv Direcţia Executivă Monitorizare şi Control și Anca Gabriela CALIN, șefa serviciului de Comunicare ANCOM.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL