×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 23.12.2019 15:34:35

ANCOM-MOBIL-LICENȚE / ANCOM consultă public până la 17 ianuarie prelungirea valabilităţii licenţelor de telefonie mobilă în banda de 2.100 MHz



București (MEDIA EXPRES) / 23 dec 2019 / ANCOM a publicat în consultare publică care se încheiei la 17 ianuarie 2020 propunerea de prelungire a valabilităţii celor patru licențe în banda de 2.100 Mhz, până la data de 31 decembrie 2031, cu taxe de 30 de milioane de euro pentru Orange şi Vodafone şi 25 de milioane de euro pentru RCS & RDS şi Telekom Romania Mobile Communications.

În prezent, în banda de 2100 MHz sunt în vigoare patru licențe de utilizare a frecvențelor radio deţinute de Orange, Vodafone, RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications ce au fost emise în urma a două proceduri de selecție comparativă desfăşurate în anii 2004 și 2006. Prețul fiecărei licențe astfel acordate a fost stabilit, la momentul acordării iniţiale, la suma de 35 milioane USD pentru o perioadă de 15 ani.

Orange, Telekom și Vodafone utilizează banda de 2100 MHz pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.

Licenţele deţinute de Orange şi Vodafone expiră în luna martie 2020, iar cele deţinute de RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications expiră în luna ianuarie 2022, fiecare dintre cei patru operatori deţinând un portofoliu similar de frecvenţe în această bandă.

Cuantumul taxei de licenţă ce urmează a fi perceput pentru prelungirea valabilităţii drepturilor de utilizare este bazat pe indexarea prețului istoric de 35 milioane USD, menționează ANCOM într-un comunicat de presă.

Astfel, Orange şi Vodafone, care pot beneficia de prelungirea licenţelor începând din aprilie 2020, ar urma să achite o taxă de licenţă egală cu echivalentul în lei a 30 milioane Euro fiecare, iar RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, ale căror licenţe vor putea fi prelungite începând din ianuarie 2022, să achite echivalentul în lei a 25 milioane Euro. Exercitarea opțiunii de extindere a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio se realizează prin achitarea valorii taxei de licență către bugetul de stat.

Proiectul de hotărâre a Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licenţă pentru prelungirea unor licenţe de utilizare a frecventelor radio poate fi consultat online la adresa https://www.ancom.ro/formdata-270-45-193. Persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 17.01.2020, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la Registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL