×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 09.01.2020 11:41:03

Ședinţa CNA de joi, 9 ianuarie 2020



București (MEDIA EXPRES) / 9 ian 2020 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Ramona Elena Sorescu, Orsolya Borsos, Alexandru Kocsis, Cristina Ancuța Pocora și Dorina Rusu.

Ordinea de zi a ședinței a fost votată fără Tufeanu și Pocora care au intrat în ședință după acest vot.

I. Adresa nr.104/08.01.2020 de la Ministerul Afacerilor Interne – solicită difuzarea în regim de campanie de interes public a spoturilor radio-TV de informare privind drepturile și obligațiile cetățenilor atunci când interacționează cu angajați ai MAI.
CNA a aprobat solicitarea.
Iulian Drăgoi, inspector de poliție în fața CNA. Campania atrage atenția privind modificările drepturilor și obligațiilor MAI - din ordinele interioare au fost aduse în lege. Modificarea drepturilor cetățenilor conduși la secție - asistență medicală, juridică etc. Detaliile ce țin de modificări vor fi găsite pe paginile web.
VOT - 6 luni local regional național - doar TV - unanimitate, azi dăm drumul la recomandare.

II. Solicitări prelungiri valabilitate licențe audiovizuale:

1. S.C. REALITATEA MEDIA SA București pentru difuzarea prin satelit a serviciului de programe Realitatea FM cu modificarea sursei programului retransmis
CNA nu a aprobat solicitarea.

(Se trece la următorul punct Pro FM. Subiectul a fost discutat după punctul IV.)
Reprezentanții Realitatea au susținut punctul de vedere că există șanse de redresare a societății dacă nu se anulează licența.
Gubernat a spus că societatea are datorii și nu are dovada achitării acestora. Mai mult, CNA a câștigat definitiv în instanță decizia de neprelungire Realitatea FM Curtea de Argeș pentru nerespectarea art. 59.
Popescu a spus că votează pentru prelungire pentru conformitate, dar insolvența presupune înlesniri. În București aveți și terestru. Puteți alimenta postul terestru altfel decât prin satelit?
Da, normal, au răspuns reprezentanții.
Eu cred că nu, a spus Gubernat.

VOT - Rusu, Pocora, Kocsis, Popescu - 4 voturi pentru, ceilalți împotrivă.

2. S.C. RCS&RDS SA București pentru Pro FM Constanța
CNA a aprobat solicitarea.
Victor Dobre și Lucian Mihai în fața CNA.
Expiră 11 februarie, retransmite Pro FM București.
VOT - unanimitate.

3. S.C. PATRYON INVEST SRL Sângeorz Bai pentru Sangeorz TV din Sangeorz Băi
CNA a aprobat solicitarea.
Nu sunt observații.
VOT - unanimitate.
Întârziere depunere dosar. Gubernat a propus scrisoare de atenționare. VOT - unanimitate.

III. Adresa nr.13380/18.12.2019 de la Secția Culturală din Cadrul Ambasadei Chinei privind cooperarea în domeniul audiovizualului dintre China și România – cu pdv al SJRRE
CNA transmite că nu este de competența sa.

Se propune o colaborare la nivelul schimbului de programe și de experiență între jurnaliști și echipe tehnice, a prezentat Constantin Dincă, televiziunea națională a Republicii Populare Chineză, opinia lui Dincă este că este în special cu societatea publică de televiziune. CNA are atribuții în baza unei legi distincte. Este de comunicat că schimburile de programe nu sunt pe competența CNA, se pot face direct între televiziunile publice sau organizații profesionale pe tema jurnaliștilor.

Au avut comentarii Popescu, Rusu, Tufeanu. Popescu a spus că a fost în 1997 în China pe partea de media și a relatat că primeau filme de Sergiu Nicolaescu și acum nu le mai primeau. Doreau filme.

Vot - unanimitate.

IV. Adresa nr.13369/18.12.2019 – solicitare reanalizare rapoarte de monitorizare privind posturile Antena 1 - emisiunea Acces direct din 01,08,15,16,17 și 21.10.2019 și România TV – emisiuni de știri și dezbatere difuzate în perioada 28.09 – 19.10.2019, respectiv Breaking News din 18.10.2019.
Gubernat a spus că este un semn de solidaritate pentru ce au pățit jurnaliștii când au ieșit de la CNA, au fost agresați, să reducem cuantumul amenzilor.
Pocora a spus că condamnă violența din partea fiului lui Dincă dar articolele legii au fost încălcate. Când au plecat a apărut acel incident dar încălcările nu au dispărut. De ce să micșorezi o amendă pentru că respectiva persoană a reacționat așa? Sunt alte instituții care iau atitudine în astfel de situații.
Au fost 7 voturi pentru reanalizare.
VOT anularea deciziilor - Gubernat Sorescu Cristea Popescu doar 4 voturi pentru.

CNA nu a aprobat reducerea amenzilor.

Gubernat a spus că pe viitor nu se va mai vota dacă se reanalizează, se va vota direct propunerea.

V. Adresa nr.37/06.01.2020 de la familia Măceșanu, prin avocat – cu pdv al SJRRE

CNA nu a aprobat cererea din adresă. A aprobat în unanimitate punctul de vedere de la serviciul juridic.

Caz extrem de mediatizat, decizia trebuie trecută - să notificăm radiodifuzorii să nu mai dezbată subiectul respectiv fără să fie anunțați și să-și dea acordul. Adresa este semnată de avocat. Poziția CNA - avem control post-difuzare conform legii. Sesizările nominale la televiziuni se fac nominalizând televiziunile.

VI. Adresa nr.13469/19.12.2019 de la Radio Eveniment Agnita – solicită reanalizarea decizie de sancționare a postului cu somație publică
Rusu, Pocora, Herjeu.
VOT anulare somație (a intrat în circuitul civil).
Doar Rusu, Pocora pentru.

La acest punct de pe ordinea de zi Monica Gubernat a spus că televiziunile trebuie să transmită către CNA până la 15 ianuarie opțiunea pentru includerea în lista must-carry, și până în prezent nu a primit notificări.

VII. Discutii privind modificarea Decizie C.N.A. nr. 72/2012.
Modificări minime Decizie. Limităm hârțogăraia. Cabliștii știu foarte bine a spus Gubernat.
Documentele sunt cerute pentru baza de date la zi a CNA.
Se modifică la art. 3 alin 3 - obiecție - propunere eliminare acordul contract care atestă dreptul la retransmisie. Sunt momente de tranziție când se pregătește un nou contract. Nu tăiem ci adăugăm orice alt document.
vot - unanimitate. (fara Cistea)

Art 5 alin 2 adauga localitatile si serviciile -
alin 2 lit d conform anexa 4 care se introduce
lit c declarație pentru anexa 4
...
Anexa 2 se aplică la momentul eliberării.

Gubernat a spus că sunt 2 variante: Anexa 2 depusă și la modificări doar Anexa 4 sau Anexa 2 se va depune la începutul fiecărui an după publicarea must-carry.

În momentul de față se încarcă manual toată lista din anexa 2. La modificările doar pe Anexa 4 nu se mai verifică toată lista a explicat Dincă.

Dincă: Ar fi momentul să facem un pas formal sau nu - știm doar că avem rețele dedicate distribuitori programe localități. În spate s-a dezvoltat rețea de internet, aplicații, telefon mobil - sunt servicii date de operatori. Numai rețelele dedicate, avem deja un gen de distribuție prezentă. A venit o sesizare acum 2 zile - pe FB sunt foarte multe programe retransmise, nu le dați licență? Se mută și radiodifuzorii și distribuitorii. Măcar operatorii sub control să declare că au un tip de ofertă de tipul distribuției online.

Observații? Varianta afișată cu Anexa 2 odată pe an. VOT - Pocora împotrivă ceilalți pentru.

Anexele - anexa nouă reflectă anexa 4. Cod județ codul SIRUTA. Includerea sau excluderea din listă. Satelit, Terestru, Alte rețele de comunicații, Recepție directă (din studio). Nu se mai cere ștampila.
VOT - unanimitate.
Anexa 4 - doar diferențele la modificare.
VOT - unanimitate.

VOT MODIFICĂRI ÎN ANSAMBLU - unanimitate - publicare 30 de zile în dezbatere.

VIII. Diverse.
Conform ROF - propunerile președintelui pentru comisia de disciplină.
Propunerile transmise pe e-mail. Introducere Adriana. Mandat expiră pe 12 ianuarie. Comisie - Ghiță Dan (Brașov), Florea Daniela (juridic) membru supleant, membrii reprezentanți ai salariaților, restul numiți de ordonatorul principal de credite. Ciobanu Dumitru, Marius Dumitru, Popescu Marius Bogdan etc. Anul trecut nu a avut activitate, a avut în 2016.
VOT - unanimitate.

Ședința s-a închis aproximativ la ora 12.


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL