×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 14.01.2020 14:32:43

Ședinţa CNA de marți, 14 ianuarie 2020



/ În curs de actualizare / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Nicolae Bălașa, Ramona Sorescu, Orsolya Borsos, Alexandru Kocsis, Ancuța Pocora și Dorina Rusu.

Ordinea de zi a fost votată în unanimitate (fără Orsolya Borsos care a intrat ulterior în ședință).

I. Solicitare prelungire valabilitate licență audiovizuală: S.C. RADIO CNM SRL Sânleani/ Arad pentru Alt FM din Arad (102 MHz)

II. Modificări licențe audiovizuale:

1. S.C. SMART VEST COMMUNICATIONS SRL Arad pentru Info TV din Arad, modificare sediu social.

2. UNIVERSITATEA APOLLONIA din Iași pentru Apollonia TV din Iași, modificare zonă de difuzare și structură serviciu de programe

3. S.C. DOBROGEA MEDIA SRL Constanța pentru Dobrogea TV din Constanța – modificare acționariat secundar, structură serviciu de programe , orar și durată de difuzare program, zonă de difuzare, format de principiu și de difuzare

4. S.C. PRO TV SRL - solicitare acord modificare acționariat indirect

5. ROOTIO UNIPESSOAL LDA Funchal, Portugalia - modificarea structurii serviciilor de programe Radio Civic Sfântu Gheorghe și Radio Civic Vârvoru de Jos
Mircea Toma și Liana Ganea prezenți în fața CNA pentru a susține modificarea grilei cu retransmisia programelor RFI și Europa Liberă cu motivația că producția de radio a sătenilor este prea puțină pentru a umple grila de emisie.
Solicitarea a fost aprobată.

6. S.C. CANAL 33 NETWORK SRL București - modificare acționariat, zonă de difuzare și format de difuzare pentru Canal 33 din București
Solicitarea a fost aprobată în unanimitate, scrisoare de atenționare pentru modificarea de acționariat minoritar fără acord.

7. SC. B1 TV CHANNEL SRL București pentru B1 TV – modificare acționariat societate

8. S.C. RADIO SRL Brașov pentru Radio Brașov - modificare acționariat și structură serviciu de programe

III. Retrageri licențe audiovizuale (Dâmbovița TV, Actual TV)
Dâmbovița TV la cerere și Actual TV pentru că a expirat la 13 ianuarie și nu au depus documentația pentru prelungire în termen și completă.

IV. Avize de retransmisie (modificări, notificări)

V. Decizii de autorizare

VI. Rapoarte ale Direcție Control:

A. Reportate:

1. Tele 3 Tg. Jiu – cu reclamație
Nu s-au constatat abateri de la legislație.

2. RTT Brașov – cu reclamație
Nu s-au constatat abateri de la legislație.

VII. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Reportate:

1. Antena 1, Kanal D – emisiuni difuzate în perioada 01 – 15.11.2019 – cu reclamații

2. Look Sport și Telekom Sport 2 – meciul de fotbal Spal – Sampdoria transmis pe data de 04.11.2019 – cu reclamație

3. Pro TV – emisiunea Șef sub acoperire difuzată în perioada 12.09 – 31.10.2019 – autosesizare și reclamație

4. Mozi+ - filmul Logan difuzat pe data de 18.10.2019 – cu reclamație

5. Posturi TV – durata publicității orare pe luna octombrie 2019 – cu reclamație

6. Posturi TV – spoturile publicitare: Pest repeller difuzat în perioada 07.10 – 03.11.2019; Napolact – difuzat în perioada 28.10 – 03.11.2019; Elit și Cipsuri KRAX - difuzate în perioada 11 – 17.11.2019; CEC Bank difuzat în perioada 28.10 – 03.11.2019 - cu reclamații și pdv de la RAC

B. Noi:

1. Antena 1 – emisiunea Observator difuzată pe data de 16.11.2019 - cu reclamație (persoană lezată)

2. Antena 3:

1. Emisiunea Sinteza zilei difuzată pe data de 03.12.2019 și emisiunea Previziuni difuzată pe data de 04.12.2019 – cu reclamație (persoană lezată)

2. Emisiunile News magazine și Ediție Specială difuzate pe dta de 08.09.2019 - cu reclamație (persoană lezată)

3. B1 TV – emisiunea Actualitatea românească difuzată pe data de 13.09.2019 și emisiunea Controverse difuzată pe data de 03.11.2019 - cu reclamație (persoană lezată)

4. Etno TV – emisiunea Câștigați acum difuzată pe data de 17.11.2019 - cu reclamație (persoană lezată)

5. Nașul TV – emisiunea Nașul Special difuzată pa data de 27.11.2019 - cu reclamație (persoană lezată)

6. Antena 1, Antena Stars, B1 TV, Digi FM, Digi World, Kanal D, PRO TV, PRO X, PRO TV Internațional, Realitatea Plus, TVR 1 – emisiuni difuzate în perioada 16 – 30.11.2019 – cu reclamații

7. Posturi TV – durata publicității orare pe luna noiembrie 2019.

8. Posturi TV și radio – spoturile publicitare: *Lacalut White & Repair difuzat în perioada 30.09 – 06.10.2019 (TV) și pe 12.11 și 04.12.2019 (radio); *Durex difuzat în perioada 11 – 24.11.2019; *Jumbo - difuzat în perioada 25.11 – 15.12.2019; *Monopoly Cheaters – difuzat în perioada 02 – 08.12.2019 – cu reclamații și pdv RAC

VIII. Diverse.

Ședința s-a închis în jurul orei 17.00 iar CNA a difuzat peste aproximativ o oră următorul

Comunicat de presă

14.01.2020

Întrunit în ședința publică din data de 14.01.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate și a decis să aplice câte o somație publică posturilor:

- Nașul TV, deoarece nu a respectat prevederile art. 40 alin. (1) și (5) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual la difuzarea ediției din 27.11.2019 a emisiunii „Nașul special” [„(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (...) (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.”];

- Mozi+, pentru că, în data de 18.10.2019, la difuzarea filmului „Logan”, radiodifuzorul nu a ținut cont de prevederile art. 20 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„În clasificarea producţiilor audiovizuale de ficţiune furnizorii de servicii media audiovizuale se vor ghida şi după clasificarea stabilită de producător sau, dupăcaz, după cea în care producţia de ficţiune a fost difuzată în alte ţări, evitând încadrarea cel mai puţin restrictivă, în situaţia în care aceasta este singulară”].

De asemenea, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privința spotului TV aferent campaniei de promovare a produsului Lacalut White & Repair, deoarece a fost difuzat fără a fi respectate dispozițiile art. 83 din Codul audiovizualului, potrivit cărora: „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română” (perioada monitorizată: 30.09 - 06.10.2019).

În aceeași ședință, ca urmare a analizării solicitărilor privind modificări ale licențelor audiovizuale, Consiliul a decis să sancționeze cu somații publice societățile DOBROGEA MEDIA S.R.L. Constanța pentru Dobrogea TV din Constanța, respectiv RADIO S.R.L. Brașov pentru Radio Brașov, deoarece nu au respectat dispozițiile art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului [„Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”].

Biroul Informare și Relații Publice

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .

În cazul în care nu doriti să mai primiți comunicate, informări de presă sau alte informații din partea instituţiei noastre, vă rugăm să trimiteți un e-mail cu subiectul "dezabonare" la adresa comunicare@cna.ro .

Date de contact: tel. 021.305.53.43, e-mail: comunicare@cna.ro .

(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL