×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 16.01.2020 10:26:55

Ședinţa CNA de joi, 16 ianuarie 2020



București (MEDIA EXPRES) / 16 ian 2020 / Ședința este condusă de Nicolae Bălașa cu participarea membrilor CNA Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Ramona Sorescu, Orsolya Borsos, Ancța Pocora și Dorina Rusu.

Vot ordinea de zi: Unanimitate.
Ședința a început cu audierea primului punct.

I. Adresa nr. 138/09/14.01.2020 de la All About Parenting - solicită difuzarea în regim de campanie de interes public a spotului aferent campaniei Stima de Sine Contează.
Urania Cremene specialist în parenting prezentă în fața CNA și fondatorul All About Parenting. Subiectul pentru campanie - studiu psiholog Daniel David rector la Bolyay Cluj, 2 din 3 români nu au încredere în ei și în ceilalți. Seminarii gratuite sponsorizate sau contra cost pentru părinți. Spotul este făcut probono - actori, regizori, sunet. Echipa de 43 de oameni - ne plătim salariile și trăim relativ bine din asta. De 5 ani avem sute de mii de părinți din toată țara. Contabili, bloggeri, psihologi, oameni de știință. Nu am cerut bani de la Uniunea Europeană, dar poate fi o idee.
E prea lung, a observat Herjeu 48 de secunde. Confuzie - între încrederea de sine - stima de sine, sunt diferite. Părinții să aibă încredere în copii. Stima de sine este concept complex, înseamnă foarte multe lucruri. Cu această atitudine... care atitudine? Cu tati. Cu bunicul se înțelege.
Scopul clipului este de a ilustra pe modelul Darvinian al evoluției că dăm modele mai departe fără să fim conștienți de impact. E prea profund? Poate fi făcut mai clar.
Spot similar la ITSY BITSY dar nu avem spoturi pentru radio.
Pocora, Rusu, Popescu, Orsolya Borsos etc. susțin campania.
După audiere propunere de amânare, Tufeanu a spus că targetul nu este cine se uită la televizor, chestiunea comercială - sunt modificări de făcut- dacă vin cu o cerere nouă intră imediat. Sunt OK cu amânarea, vor fi multe modificări va fi alt subiect. Trebuie să ne organizăm privind spoturile de interes public care sunt gratis, unele poate au expirat.
Sunt gratis, televiziunile aleg sau nu dacă le dau a spus Tufeanu.
Dacă nu este extrem de important și larg în mesaj, acest spot e foarte nișat.
Maximum o lună până vin cu un nou clip. Fără termen.
VOT - amânare propusă de Pocora. Tufeanu împotrivă ceilalți pentru.

II. Discuții privind postul Kapital TV Petroșani – cu reclamație și informare a BLA
Sorin Voinea reclamă că societatea care deține licența nu este Cristian Balint ci este de fapt în spate Dan Diaconescu.
Green Gold Media TV
Green Gold International FM
Kapital TV Hunedoara
Kapital TV HD
Acționariat interogare BLA 7 ian 2020: este Balint Cristian.

Balint Cristian prezent în fața CNA. Suntem acționari din 2011 cu soția, control la studio. La licența Kapital TV HD - nu a pornit încă. Kapital TV pe cablu funcționează, HD este pe satelit nu are DA și nu e pornită. Colaborăm cu o fundație Media... Center, este reprezentată de un domn care i-a sustras o placă din studio.

Reclamant: Kapital TV acvariu cu excroci - la sediul agenției mele de presă - producție cinematografică Creativ Media.

August-Septembrie 2019 - s-a aflat Mendeleev 37 a fost Diaconescu. Agenția România Press.

Laurențiu Chelciu - acum colaborează cu mine.
Direcția control să meargă la Pipera House toată aparatura OTV-ului este acolo.
Cum e implicat Dan Diaconescu.
Solicitați înregistrărie video din septembrie-decembrie și veți avea mari surprize.

Tufeanu - aparatura și sediul vândut de BRD în urma problemelor financiare. A fost vândută probabil. Sediul 100% bănuiesc că și echipamentele. Există undeva.
OTV este închis de acum 8 ani a spus Herjeu. Le arunci.
Trebuie să aibă acte pe echipamente sau pot fi închiriate. Restul sunt speculații, a mai spus Tufeanu.
După audiere - Rusu a spus că trebuie o nouă inspecție pentru verificarea informațiilor. Dan Diaconescu pare implicat, v-am spus.

III. Modificări licențe audiovizuale:

1. UNIVERSITATEA APOLLONIA din Iași pentru Apollonia TV din Iași, modificare zonă de difuzare și structură serviciu de programe
Tufeanu - nu arată ca o televiziune națională. Este generalist dar este un fel de televiziunea partidului, toate duc la Apollonia. Lucrează studenți, nu e rău. Așa era și Sigma la Leu la mezanin pe vremuri.
Rusu a spus că o să voteze pentru pentru că are multe emisiuni culturale.

Propuneri - televiziune de campus
Modificat zonă de difuzare Rusu Pocora Popescu ceilalti impotriva.
Structura de programe modificare - unanimitate.

Rusu - au modificat structura pentru modificarea zonei la nivel national. Îi puneți să facă program național fără să le dați zona de difuzare.

2. S.C. JOY MEDIA ENTERPRISE SRL Arad pentru Joy FM din Vladimirescu și Lugoj - modificare structură servicii de programe și decizii de autorizare

VOT- unanimitate.

Vladimirescu și Lugoj.
Generalist 24 de ore, scade producție proprie la aproximativ 40% de la 50%. Decizia de autorizare după prelungirea valabilității.
Lugoj - o oră pe zi în 13-14.00, pp 4.16, alti producatori zero (aveau 24,41) retransmisie 95,8 Joy FM Vladimirescu.
Modificare DA după preluare de la Lugomedia.
Nu deține alte licențe.
Andrei Burdușa - conduce stațiile de la sfârșitul lui octombre. Restructurare. Am reușit să restructurez știrile și news gathering. Știrile au o ținută de nivel național nu local. Voci bune. Pentru Tudor Vladimirescu procentele în comun acord cu inspecția locală, am folosit procentele cele mai mici rezultate din monitorizare. La comună 14% informativ este destul de bine, 30 de min de cultură pe zi. Foarte bine. Avem o actriță Teatrul Arad care lucrează în radio, școli din Arad fac emisiuni.
La Lugoj stația de radio este într-un liceu particular care aparține grupului din care a provenit Nova FM și televiziunea Ten TV. Acces greu în clădire și restricționat, celelalte 2 stații închise. Trebuie să mutăm studioul pentru că nu putem să ținem legătura cu ascultătorii. Până găsim altă locație am lăsat o singură oră la prânz.

IV. Avize de retransmisie (modificări)
VOT - unanimitate.

Orange Romania SA avizul DTH și pentru rețele în sistem Digital. Avea TV City și Canal 33 care între timp e național.
Avizul Orange se mai extinde în 25 de localități.

V. Decizii de autorizare.
Huedin SRR Radio Cluj
VOT UNANIMITATE.

VI. Adresa nr. 129/08.01.2020 de la S.C. PAPRIKA RADIO SRL - modificare grilă de program Paprika Radio FM din Cluj-Napoca cu păstrarea structurii aprobate a serviciului de programe
Nu se vodează. Doar luat la cunoștință.

VII. Rapoarte ale Direcției Control:

1. TV Vâlcea 1 Rm. Vâlcea – cu reclamație

2. TV Sud Tg. Jiu – cu reclamații

VIII. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Reportate:

1. Pro TV – emisiunea Șef sub acoperire difuzată în perioada 12.09 – 31.10.2019 – autosesizare, reclamație și pdv de la post

2. Look Sport și Telekom Sport 2 – meciul de fotbal Spal – Sampdoria transmis pe data de 04.11.2019 – cu reclamație și pdv de la posturi

3. Posturi TV – durata publicității orare pe lunile octombrie și noiembrie 2019 – cu reclamație

4. Antena 1 – emisiunea Observator difuzată pe data de 16.11.2019 - cu reclamație (persoană lezată)

5. Antena 3:

1. Emisiunea Sinteza zilei difuzată pe data de 03.12.2019 și emisiunea Previziuni difuzată pe data de 04.12.2019 – cu reclamație (persoană lezată)

2. Emisiunile News magazine și Ediție Specială difuzate pe dta de 08.09.2019 - cu reclamație (persoană lezată)

5. B1 TV – emisiunea Actualitatea românească difuzată pe data de 13.09.2019 și emisiunea Controverse difuzată pe data de 03.11.2019 - cu reclamație (persoană lezată)

7. Etno TV – emisiunea Câștigați acum difuzată pe data de 17.11.2019 - cu reclamație (persoană lezată)

8. Antena 1, Antena Stars, B1 TV, Digi FM, Digi World, Kanal D, PRO TV, PRO X, PRO TV Internațional, Realitatea Plus, TVR 1 – emisiuni difuzate în perioada 16 – 30.11.2019 – cu reclamații

B. Noi:

1. Digi Sport 1, 2, 3 și 4, PRO TV – publicitate jocuri de noroc și pariuri sportive difuzată pe data de 18.11.2019 – cu reclamație

IX. Diverse.

Ședința s-a închis în jurul orei 15.30. În jurul orei 16.40 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă
16.01.2020

Întrunit în ședința publică din data de 16.01.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat o serie de rapoarte de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice câte o amendă de 5.000 de lei posturilor:

- Antena Stars, deoarece la difuzarea emisiunii „Like a Star”, în reluare, în data de 25.11.2019, radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 18 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Conform art. 18 alin. (1) lit. b) „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00-23,00 producţii care prezintă: (...) b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen”;

- B1 TV pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (1) din Cod la difuzarea emisiunii „Actualitatea românească” difuzată în data de 13.09.2019. Potrivit art. 40 alin. (1) „În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”.

De asemenea, CNA a analizat rapoartele de monitorizare privind duratele inserțiilor de publicitate difuzate în lunile octombrie și noiembrie 2019 (interval orar 18:00-23:00) de 10 posturi centrale de televiziune (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Național TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV / Realitatea Plus, România TV și TVR 1). Constatând încălcarea dispozițiilor art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare, conform cărora „Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date”, Consiliul a decis sancționarea postului Antena 1 cu somație publică.

În aceeași ședință, ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, CNA a decis să sancționeze cu somație publică postul TV SUD din Târgu Jiu pentru nerespectarea prevederilor art. 30 din Codul audiovizualului la difuzarea în data de 09.12.2019 a emisiunii „Ora adevărului” („Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine”).

....

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL