×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 31.01.2020 17:13:51

CNA-AMENZI-SITUAȚIE / CNA stă și așteaptă ca Antena 3. B1 TV, Digi 24, Pro TV și Realitatea Plus să-și plătească amenzile peste termenul de 6 luni la care ar fi trebuit să le retragă licențele



// de Mihai Pavelescu //
București (MEDIA EXPRES) / 31 ian 2020 / Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aplicat anul trecut un număr de 85 de amenzi în sumă totală de 1.322.500 de lei televiziunilor licențiate în România, potrivit unei situații până la data de 23 decembrie 2019, comunicată de CNA la solicitarea Media Expres.

Dintre televiziunile amendate două și-au pierdut licențele în 2019, pentru neachitarea amenzilor în termenul legal de 6 luni, în cazurile devenite de acum cunoscute: Estrada TV și Realitatea TV. Acestea s-au adaugat și mai celebrului OTV care și-a pierdut licența în anul 2013, pentru același motiv invocat legal: neplata amenzilor.

Alte cinci televiziuni însă: Antena 3. B1 TV, Digi 24, Pro TV și Realitatea Plus aveau la 23 decembrie amenzi mai vechi de 6 luni neachitate și pentru care nu făcuseră dovada plății. CNA ar trebui să ridice licențele și acestor televiziuni, dar până la 31 ianuarie 2020 autoritatea nu a îndeplinit această formalitate, deși discuții pe această temă au existat.

Monica Gubernat, președintele CNA, a atenționat în mai multe rânduri televiziunile să își plătească amenzile și a mai spus că analizele anuale ale Curții de Conturi asupra autorității din audiovizual verifică și procedurile prin care CNA urmărește încasarea amenzilor.

În contrast, în ultima ședință din luna ianuarie Răsvan Popescu, membru CNA, a spus că autoritatea trebuie să se adreseze Guvernului pentru modificarea articolului de lege care obligă la retragerea licențelor pentru neplata amenzilor în 6 luni deoarece acesta riscă să conducă la afectarea pluralismului și atinge dreptul publicului de a fi informat.

Popescu a spus că Guvernul trebuie să ia de pe umerii CNA responsabilitatea urmăririi achitării amenzilor, existând instituții abilitate să urmărească și să recupereze aceste datorii. Popescu susține că instituțiile de presă nu pot fi închise pentru neplata amenzilor, în vreme ce majoritatea companiilor comerciale „merg pe datorie bine-mersi”.

Media Expres a solicitat CNA și comunicarea cu televiziunile pe această temă, propusă de Monica Gubernat în ședința publică de marți, 28 ianuarie, cât și adresa către Guvern pentru a semnala necesitatea modificării Legii audiovizualului pe care a cerut-o Răsvan Popescu, dar până la ora apariției acestui articol documentele nu au fost comunicate public de către CNA.

Aplicarea inconsecventă de către CNA a sancțiunii retragerii licenței pentru neplata amenzilor de-a lungul timpului arată că autoritatea interpretează textul legii în favoarea unora dintre jucătorii de pe piața media care nu își plătesc amenzile dar continuă să funcționeze. Legea audiovizualului nu stabilește sancțiuni pentru membrii CNA în cazul neaplicării acestui articol.

Reamintim că Media Expres a mai scris un articol pe această temă în februarie 2017, atunci când CNA nu respecta propria lege prin faptul că nu a aplicat art. 57 (1) „Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: d) titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia” în cazul a zece televiziuni printre care Pro TV, Antena 3, Kanal D, Realitatea TV și România TV.

Media Expres a cerut atunci ANAF situația plății amenzilor la data scrierii articolului dar nu a primit informațiile pentru motivul că sunt secret fiscal. A urmat un proces între editorul Media Expres, Mihai Pavelescu, și ANAF pentru necomunicarea unor informații care ascund încălcarea legii de către o autoritate, proces pierdut de Media Expres în ultimă instană în 2019. Cazul a fost însă înaintat la CEDO în vara anului 2019, fiind acceptat în judecare de către instanța europeană.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL