×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 20.02.2020 14:13:23

Ședinţa CNA de joi, 20 februarie 2020



București (MEDIA EXPRES) / 20 feb 2020 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Ramona Sorescu, Orsolya Borsos, Ancuța Pocora și Dorina Rusu.

OZ fără observații Unanimitate.

I. Modificări licențe audiovizuale:

1. S.C. PLAYTIME MEDIA SRL București - solicitare modificare acționariat indirect și solicitare acord modificare sediu social.
CNA a aprobat modificarea în unanimtiate a licenței Amaro TV și Amaro TV RO, modificare acționariat secundar, acord din ședință noiembrie 2019, 2 persoane renunță intră Tematic Media Group din Ungaria cu o persoană acționar, modificare sediul social din București în Oradea.

2. S.C. RADIO XXI SRL București - solicitare modificare acționariat.
CNA a aprobat în unanimitate modificarea de acționariat.

CES Media Investment 2,5 cedează și preia 1,6 și Radio ... care avea 97,5 va avea 98,3.
Ces Media Invest - 3 persoane fizice erau acum intră soicetăți comerciale cu acționari fostele persoane fizice.
Andrea Pascu din partea Radio XXI - a explicat că s-au modificat întâi la Europa FM fiind societate pe acțiuni. Acum au fost actele gata la Virgin Radio - Radio XXI.

3. S.C. EUROPE DEVELOPPEMENT INTERNATIONAL-R SA București – notificare privind modificarea acționariatului secundar,

II. Avize de retransmisie (modificări, retrageri)
Orange Romania SA sistem digital prin cablu cu declarație nu a primit solicitări din partea locale și regionale și au introdus TV City din București și regionalul Valea Prahovei TV.
Extinde în 45 de localități din județele Argeș, Arad, Botoșani, Neamț, Timiș și Suceava.
VOT - unanimitate.
Retragere conform art. 7 lit. b ca urmare a încetării de furnizare de rețele de comunicații electronice dispusă prin decizia Ancom. ONIVA Center din Buzău.
Gubernat a spus că retragerea ANCOM este din 2017.
VOT - unanimitate.

III. Adresa nr. 1529/17.02.2020 de la ARTEMIS LEGAL INSOLVENCY SPRL București - administrator judiciar al S.C. SOTI CABLE NEPTUN SRL – referitoare la întreruperea difuzării serviciului de programe Neptun TV din Constanța
Întreruperea de 90 de zile din 17 februarie din motive tehnice, Primăria Constanța a tăiat cablurile de fibră optică și nu mai permite alte trasee aeriene, singura modalitate este fibră optică prin canalizația oferită de Primăria Constanța cu costuri foarte mari, a relatat Răsvan Frînculescu, director BLA, din nota de ședință. Aceeași motivație în 19 septembrie 2019. Difuzarea a fost reluată atunci după nouă zile fiind găsită o soluție temporară cu ADISAM Telecom.
La Bistrița ATV care retransmitea Neptun TV ne-a sunat că a întrerupt emisia și pe rolul Tribunal Constanța este o solicitare de intrare în faliment.
Tufeanu a propus ca CNA să întrebe cine face uplinkul la satelit din ce motive nu mai primesc semnalul. Dacă nu e o problemă tehnică întreruperea poate fi de 96 de ore.
Gubernat a spus că după cele 90 de zile vom ști cum stau și sincer nu cred că își vor reveni. Ne considerăm notificați. Următorul punct.

IV. Nota BLA nr. 11/12.02.2020 - referitoare la îndreptarea erorilor materiale privind modificarea acționariatului indirect al S.C. PRO TV SRL.
CNA a votat în mod eronat într-o ședință anterioară la 14.01.2020 modificarea acționariatului indirect când de fapt era o notificare prealabilă. CNA a votat în unanimitate modificarea procesului verbal din 14 ianuarie.

V. Adresa nr.1650/19.02.2020 de la reprezentantul postului Realitatea Plus.
Au cerut amânarea până în martie, nu putem, au spus că în acest caz își retrag adresa, a relatat Monica Gubernat. După consultarea cu juridicul Gubernat a supus la vot solicitarea de amânare pentru martie, niciun vot pentru.
În aceste condiții considerăm solicitarea retrasă, a mai spus Gubernat.
Sancțiunea pentru care au cerut reanalizarea era o amendă de 10.000.

M-a sunat Dl. Hoandră care își cere scuze pentru ce s-a întâmplat și va încerca... a mai spus Gubernat.

VI. Adresa nr. 1603/18.02.2020 – solicitare reanalizare a emisiunii/documentarului difuzat de postul TVR 1 pe data de 05.01.2020
CNA nu a luat nicio decizie de sancționare somația propusă de Monica Gubernat pentru manifestări antisemite nesancționate de către autor în filmul documentar întrunind doar trei voturi pentru: Radu Călin Cristea, Monica Gubernat și Ramona Sorescu.

Reclamantul a trimis o nouă scrisoare către CNA, după ce autoritatea a discutat și nu a luat nicio decizie în ce privește documentarul în care un bătrân relatează cum erau persecutați evreii într-un sat în anii 30-40.
CNA l-a audiat pe autorul documentarului, Cornel Mihalache.
Monica Gubernat a spus că nelămurirea sa principală pe care a spus-o și reclamantul a fost de ce autorul filmului nu a dezavuat antisemitismul din documentar, "cu atât mai mult cu cât în trecut TVR3 și TVR Cluj au primit o amendă de 50.000, menținută, cu privire la difuzarea acelui colind antisemit, deci aveați totuși un istoric la care trebuia să țineți seama".

Cornel Mihalache: "Înregistrarea cu domnul Pătru Logia Pupăză e mult mai veche, din anul 2000. Este important să știm lucrurile acestea și nu văd nicio legătură cu acel colind. La acel colind erau 20 de oameni în cor, un dirijor, a fost în direct."
Gubernat: Era vorba de puțin mai multă atenție, doar sunteți televiziunea publică.
Mihalache: Dar nu are nicio legătură...
Gubernat: Ba da, are o legătură pentru că aveți un istoric...
(...)
Mihalache: Ce înseamnă să fi dezavuat?
Gubernat: Un anunț la sfârșit că nu sunteți de acord.
Mihalache: În filmul Baraca indienii își ard morții și îi aruncă în apă în Gange același din care beau apă, cum adică să pun la sfârșit, ce să pun la sfârșit?... La sfârșit am pus cum se îngroapă el, în lut, cu un cearșaf pe el și-n lut, exact ca evreii. La care el se raportează de când s-a născut și până când a murit.
Gubernat: Domnule Mihalache, eu apreciez în general lipsa de modestie, dar până la un anumit punct. Mai doriți să mai adăugați ceva?
Mihalache: ... vă rog să mă iertați!
Gubernat: Trei rânduri la final, trei rânduri, să spuneți că este un simplu documentar și nu sunteți de acord cu ce se declară în acest documentar. Simplu, atât. Atât. Apropo de micimea dumneavoastră de televiziune publică.
Mihalache: A fost difuzat de șase ori în patru ani, a fost la festivalul de la Chișinău, a fost la Astra Film Sibiu, are un premiu UCIN. Toți acești oameni n-au considerat nimic nelalocul lui în acest film. Repet, documentar artistic de lung metraj. Nu am primit decât prima reclamație, nu știu de ce a revenit. Iar ce face el în prima reclamație este o delațiune îngrozitoare. Adică el îmi judecă mie plăcerile, sau faptul că eu când spun evreu am o pauză înainte? Când spun că m-au crescut cei mai buni evrei din cartier, fiind singurul studio de film documentar din România? El îmi judecă mie o tăcere, adică eu când spun evreu o spun așa, cu o tentă. Asta este o porcărie, iertați-mă!
Gubernat: Înseamnă că domnul nu are dreptul la opinie. Sau că nu puteți să o luați ca atare, vă deranjează. Și pe dânsul l-a deranjat ce s-a întâmplat acolo. Măcar acest minim lucru aș dori tare mult să-l înțelegeți.

Radu Călin Cristea i-a reproșat scene de o violență îngrozitoare.
Orsolya Borsos a întrebat de ce a păstrat scenele reclamate? Cine a decis?
Mihalache a răspuns că este un personaj complet și complex, "cum pot să-l cenzurez eu?".
Gubernat a citat articolul care interzice difuzarea de manifestări antisemite în audiovizual și l-a întrebat pe Mihalache dacă crede că a fost o manifestare antisemită.
Mihalache a răspuns "nu".
Dorina Rusu a fost de părere că faptele despre care vorbește personajul sunt groaznice, dar nu se vede nicăieri că autorul este de acord cu aceste fapte. Este un film. Am votat în alte cazuri de antisemitism, dar în cazul acesta nu mi se pare că omul acela dă o notă de antisemitism filmului. Nu mi se pare că autorul filmului și-ar fi asumat acest tip de mesaj. Nu a scris la sfârșit, dar nu știu dacă în toate documentarele de tipul acesta autorii scriu la sfârșit nu sunt de acord cu ce a spus personajul. L-am văzut pe tot, nu cred că are un measj antisemit...
Gubernat: Nu am zis că filmul este antisemit, ci că a permis o formă de manifestare antisemită. Asta am reproșat. A permis o formă de manifestare antisemită, fără să se ia nicio minimă măsură de bun-simț, nu zic altceva.
Dorina Rusu a mai spus că nici acel om nu i s-a părut antisemit, el relata ceva ce se întâmpla în copilăria lui. Așa a fost acolo...
Mihalache: sunt anii '30, '40, '50.
Radu Călin Cristea a intervenit din nou spunând că lipsește o explicație care să întrerupă aceste relatări și să explice că ele reprezintă niște manifestări antisemite de care autorul să se delimiteze într-un fel sau altul de ele. "În Occident ați fi intrat în cel mai bun caz la divinizarea Holocaustului". Dacă lipsește o reacție, înseamnă că subscrii tacit la faptele pe care le difuzezi fără nicio rezervă față de ele.
Dorina Rusu: Ne asumăm noi că a fost un film antisemit?...

Monica Gubernat a propus în baza articolului 3 alin 1 și art 47 alin 2 - somație.
Orsolya Borsos a propus o scrisoare de atenționare.
VOT - somație Cristea, Gubernat, Ramona Sorescu - 3 voturi pentru.
Scrisoare - Borsos, Gubernat 2 voturi pentru.

Gubernat: "Vot închis. Felicitări domnului Mihalache. Dar eu aceste scrisori și acest documentar le voi trimite către Comunitatea evreiască și către Comisiile Minorităților din Parlamentul României și voi povesti decizia luată de CNA, în condițiile în care eu... N-o să spun nominal cine nu a votat, doar că nu s-a vodat. Păi da, este dreptul nostru, dar este o problemă mult prea sensibilă. Eu mă refer aici la drepturile unor oameni, nu mă refer la chestiuni politice, că de obicei noi trimiteam când nu ne convenea cum votam politic, aici este o chestie apolitică și tare mult mi-ar fi plăcut să fie tratată așa. Evident că așa cred eu, eu nu mă leg de chestiuni politice.
Ancuța Pocora a precizat opinia sa că este un film documentar artistic, acea referire până la urmă mi se pare că nu aduce, adică povestește un lucru care se întâmpla demult, nu îl povestește ca și cum ar fi fost bine, ce bine le făceau, ci pur și simplu asta se întâmpla. Omul nu a spus că ce bine era, ce bine că le făcea lucrul acesta. Apoi spunea că și cei din comunitate cumva reacționau la lucrul ăsta și nu s-a insistat, mi se pare că nu este nimic antisemit aici, a participat la atâtea evenimente cu public larg și nu s-a sesizat comunitatea, dacă era ceva într-adevăr profund aici. Eu pe filme și pe documentare sunt rezervată și votul meu nu a fost favorabil, am sancționat foarte dur de fiecare dată gesturile antisemite dar aici nu l-am văzut.

Radu Călin Cristea a explicat votul său că Holocaustul este o tragedie eternă a umanității și atunci când ne raportăm la ea trebuie să ținem cont de marile sensibilități pe care le crează. Autorul putea să se manifeste puțin mai prudent găsind o modalitate de a se distanța puțin de acea frază, ea a existat și a rămas oarecum în suspensie, de unde cineva a putut să deducă că era o portiță...

Gabriel Tufeanu a justificat că este un documentar. Cum ar fi și filmele Hitler, circle of evil, Al doilea război mondial în culori, filme artistice - Lista lui Schindler, Operațiunea Finală. Cum ar fi Inglorious Bastards. Diferența e că în filme artistice regizorul poate să creeze niște valențe, în documentare sunt prezentate niște fapte.

Monica Gubernat: Comunitatea s-a sesizat pentru că această sesizare o avem de la un membru al comunității și articolul 47 cu 2 este foarte clar, este vorba de manifestările antisemite din acest documentar artistic, iar propunerea de sancționare a fost minimă, era doar un semnal de atenționare.


VII. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Reportate:

1. TVR 1 – emisiunea România 9 difuzată pe data de 14.01.2020 – cu reclamație
Prezenarea Direcției Monitorizare: Ionuț Cristache invită doar critici ai guvernului, răspândește fake-news și invitații nu pot scoate o vorbă.
Nu sunt propuneri de sancționare.

2. Realitatea Plus – emisiunea Realitatea românească difuzată pe data de 31.01.2020 – cu reclamație (persoană lezată)
Acuzații la adresa unor medici.

3. Posturi TV – spoturile publicitare:
*Carrefour și Vodafone difuzate în perioada 13 – 19.01.2020;
*Penny Market difuzat în perioada 20 – 26.01.2020 – cu reclamații
Carrefour - nu sunt încălcări.
Vodafone a fost reclamat pentru un joc cu cartoane virtuale care ascundea tranzacții care au dus la creșterea facturilor.
Herjeu a spus că este ceva cu cartonașe virtuale care puteau fi făcute cadou, o modalitate de încărcare a telefonului, să își cumpere celălalt ceva sau să câștige o mașinuță prin tragere la sorți.
Gubernat - nu avem observații nu sunt încălcări trecem mai departe.

VOT - nu sunt încălcări redirecționare către ANPC - unanimitate.

Gubernat - pe spotul Penny nu sunt încălcări.

4. Antena 1, Antena 3, Antena Stars, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Prima TV, PRO TV, Realitatea Plus, România TV, TVR 1 – emisiuni difuzate pe 13 și 14.01.2020 - cu reclamații

B. Noi:

1. Posturi TV și radio – emisiuni difuzate în perioada 28.01 – 31.01.2020, pe data de 02.02.2020 (B1 TV – emisiunea Dosar de politician) și pe data de 01.02.2020 (Digi 24 – emisiuni de Știri) – cu reclamații (cazul Ditrău)

VIII. Rapoarte ale Direcției Control:

1. TVR Tg. Mureș – cu reclamație și pdv de la post (reportat)
2. RTT Brașov - cu reclamație
3. Televiziunea Galaxy Drobeta Tr. Severin – cu reclamație
4. Tele 3 Tg. Jiu – cu reclamație
5. Nextgen Info Mangalia – raport al inspectorului
6. Kapital TV – rapoarte ale inspectorilor
7. Retransmisie Posturi TV din afara UE – rapoarte ale inspectorului

VII. Diverse.

Ședința s-a închis în jurul orei 15, iar la 16.12 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

20.02.2020

Întrunit în ședința publică din data de 20.02.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru modul în care a fost prezentat cazul Ditrău în spațiul audiovizual. Au fost monitorizate 11 posturi de televiziune și 4 posturi de radio, în perioada 28 – 31 ianuarie 2020. Ca urmare a sesizărilor primite, la această perioadă s-au adăugat și zilele de 01.02.2020 pentru postul Digi 24, respectiv 02.02.2020 pentru postul B1 TV.

Constatând încălcări ale legislației audiovizualului, membrii Consiliului au decis sancționarea postului B1 TV cu amendă de 10.000 de lei pentru că, în emisiunea „Lumea lui Banciu” din data de 30.01.2020, radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 47 alin. (3) și nici pe cele ale art. 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, iar în emisiunea „Dosar de politician”, ediția din 02.02.2020, a încălcat dispozițiile art. 67 și pe cele ale art. 70 din Codul audiovizualului.

În aceeași ședintă, CNA a sancționat postul Realitatea Plus cu amendă de 5.000 de lei pentru ediția din data de 31.01.2020 a emisiunii „Realitatea Românească”, în cadrul căreia s-a dezbătut un subiect legat de sistemul de sănătate fără a se ține cont de prevederile art. 66 din Codul audiovizualului.

De asemenea, în urma analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, Consiliul a decis să aplice următoarele sancțiuni:

Câte o amendă de 10.000 de lei societăților AKTA TELEKOM SA, SOUNDWAVE SRL și RCS&RDS SA pentru încălcarea prevederilor art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare;
Somație publică postului de televiziune Galaxy (Drobeta Turnu Severin) pentru că nu a respectat dispozițiile art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunii „La mila Domnului” (perioadă monitorizată: septembrie 2019 – ianuarie 2020).

Biroul Informare și Relații Publice

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare

Art. 74 (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 40 - (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Art. 47 - (…) (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii;

Art. 70 - (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL