×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 25.02.2020 11:26:08

Ședinţa CNA de marți, 25 februarie 2020



București (MEDIA EXPRES) / 25 feb 2020 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Nicolae Bălașa, Ramona Sorescu, Orsolya Borsos, Alexandru Kocsis, Ancuța Pocora și Dorina Rusu.

Înaintea ordinii de zi CNA a aprobat difuzarea unui comunicat legat de criza coronavirusului. Monica Gubernat a spus că rata de mortalitate a gripei comune este mai mare decât în cazul coronavirusului. Televiziunile să difuzeze punctele de vedere ale autorităților. Comunicatul a fost votat ulterior în jurul orei 12.00, fiind publicat pe site-ul cna.ro sub următoarea formă:
Comunicat referitor la obligația radiodifuzorilor de a trata cu responsabilitate orice subiect legat de coronavirus
25.02.2020
Trimiteteţi articolul prin email title=
În urma aparițiilor la unele posturi de televiziune a unor informații alarmiste și insuficient verificate în legătură cu epidemia de coronavirus, Consiliul Național al Audiovizualului, întrunit în ședința publică din data de 25.02.2020, reamintește radiodifuzorilor că au obligația de a trata cu rigoare și responsabilitate știrile și dezbaterile ce au legătură cu acest subiect.

În acest sens, trebuie să aibă prioritate pozițiile oficiale comunicate de autoritățile române care gestionează această situație, scopul tuturor celor implicați fiind acela de a minimiza răspândirea acestui virus.

Menționăm că CNA, în calitatea sa de garant al interesului public, va monitoriza programele audiovizuale pentru modul în care vor fi transmise informațiile pe aceasta temă, abordarea bazată pe comunicări oficiale fiind singura în măsură să ajute cu adevărat populația în astfel de cazuri.

Biroul Informare și Relații Publice

I. Proiect de modificare a Deciziei C.N.A. nr.72/2012.
Adoptat în 9 ianuarie supus consultării publice. Două propuneri de modificare au fost făcute de RCS și Telekom.
RCS a propus completarea cod județ și cod SIRUTA din anexele 2 și 4 să fie opționale.
Telekom a spus că codurile județ și SIRUTA sunt inutile să fie eliminate, categoriile tematice de asemenea să fie eliminate din anexele 2 și 4.
Codul SIRUTA va complica foarte mult depunerea cererilor, a explicat Lucian Mihai de la RCS.
Dincă - CNA - a replicat că propunerile de introducere SIRUTA au fost făcute de operatorii de cablu. Până acum era o înșiruire verticală în tabel. Modificarea este necesară și pentru organizarea bazei de date acum și în viitor.
Frînculescu a spus că unele localități pot fi confundate având același nume în diferite județe.
Lucian Mihai a spus că trebuie completate în loc de o pagină cu 20 de localități 20 de pagini cu câte o localitate. SIRUTA ar putea fi trecut doar în cazul localităților cu aceeași denumire.

Opționalul nu este fezabil administrativ, a susținut Gubernat.
Baza de date este gestionată electronic, a insistat Dincă.
La peste 1.000 de localități va fi greu pentru depunerea în perioada imediat următoare a spus reprezentantul Telekom.
Anexă inițială și apoi modificările să fie făcute pentru unitate, a spus Gubernat.

La categoria tematică - a spus Dincă - acest articol cu gruparea tematică să se reflecte și în tabel. Nu am introdus nimic pe fond ci doar o reflectare a articolului din Directivă în cele 2 anexe. Telekom pune în discuție aplicarea acestui text din Decizia 121 din 2017.

Nu avem categorii tematice pentru televiziunile licențiate în alte țări, aici este problema, au mai spus reprezentanții cabliștilor aflați în fața CNA. CNA nu a publicat o listă cu toate televiziunile care emit în România cu categoria tematică.

Dincă - atunci înseamnă că nu s-a confirmat nimeni obligației articolului 4 alin 2 - alocarea serviciilor de programe în funcție de categoria tematică, radio după televiziune.

VOT modificări pe rând
Scoatere codul SIRUTA - unanimitate împotrivă.
Categorie tematică în anexele 2 și 4 - introducerea aranjamentului tematic în Anexe - la sugestia Telekom - înclusiv pentru modificarea de aviz.
Amendamentul Telekom de scoatere - niciun vot pentru.
VOT decizia în ansamblu - unanimitate.


CNA a audiat după votul pe acest punct un cablist din Saricioi - Tulcea amendă 10.000 în ședința trecută.
SoundWave - reprezentantul .... Ivan care a expus problema difuzării televiziunilor rusești pentru comunitatea vorbitorilor de limba rusă. Cablistul a fost deja amendat cu 10.000 de lei pentru difuzarea de televiziuni fără acordul proprietarilor semnalului. Acesta a spus că problemele sunt libere pe satelit cu Rossia. Am făcut un contract cu Soyuz - un fel de Trinitas - dar CNA nu mi l-a acceptat (pentru că nu a venit să notifice difuzarea, a explicat Gubernat). Alte televiziuni menționate au fost Chanson. Am dat mailuri către canalele Rusești. Singurul este RSG International din octombrie 2019 (singurul care a făcut notificare a explicat Gubernat). Am făcut demersuri și cu comunitatea lipovenilor și ambasada Rusă. Nu am reușit.
Am fost făcut rusofob pe forumurile de discuții, a relatat Herjeu, care a explicat că asta este legislația, cu turci, unguri, ruși etc. Nu au notificare. Îmi pare rău și de amendă.
Nu e o problemă amenda, dar oricum mă băgați în faliment că 10.000 ăia nu-i scot din societatea de cablu într-un an de zile, a spus reprezentantul Sondwave. Am alte surse.
Herjeu a spus că problema este legală, nu putem să închidem ochii că transmiteți fără aviz. Este tehnic, nu e vorba de interpretare. Legea a fost făcută pentru a nu putea prelua de afară posturile ISIS dar și cine nu vrea retransmisie peste tot.
Gubernat - a spus că discuția ar trebui să fie mai relaxată că este vorba de o comunitate
Până la digitalizarea terestră se uitau cu antena de pe case, dar noi dacă le încetăm emisia nu le mai văd acum, pentru comunitatea rusă nu ar trebui introduse în must-carry? A întrebat Lucian Mihai de la RCS.
Gubernat: Ai minoritatea rusă, sârbă, turcă, croată...
Acordul este imposibil de dat și din cauza drepturilor de autor pentru țară, a mai spus reprezentantul SoundWave. Nu au drepturi pentru anumite producții pe teritoriul României. Nu ne vor da niciodată în scris, deși nu se opun transmisiei.
Până acum a fost o cutumă la CNA să se treacă cu vederea situația aceasta, a spus Lucian Mihai - RCS.
Reprezentantul UPC a spus că Ungaria trimite anual notificare că sunt libere la retransmisie câteva canale pe teritoriul României. Sperăm să rezolve și comunitatea turcă, sârbă...

Răsvan Popescu a propus transformarea amenzii în somație deoarece este prea mare. Va fi discutată într-o ședință viitoare deoarece de-abia la 25 februarie a fost depusă la CNA.

II. Solicitări prelungiri valabilitate licențe audiovizuale:

1. S.C. P.C. NET-C.A.T.V. SRL București pentru Z TV din București cu modificarea structurii serviciului de programe
Facultatea de Agronomie și Medicină Veterinară București. Expirare 15 martie, înregistrări din laboratoare.
Reprezentantul Gabriel Bejan a spus că există un contract cu Universitatea câștigat în licitație publică pe SICAP - în urmă cu 10 ani solicitarea incluzând condiția unei licențe de la CNA.
CNA a aprobat solicitarea în unanimitate (fără Gubernat și Tufeanu, șediță condusă de Bălașa).

2. S.C. TRANSPOLL MARKET NETWORK SERVICII SRL Sf. Gheorghe pentru Slager Radio din Sf. Gheorghe

CNA a aprobat solicitarea (fără Gubernat).

III. Modificări licențe audiovizuale: S.C. CEE BROADCASTING CO. SRL București - solicitare acord modificare sediu social
Deține 13 licențe. Decizia acționarilor. În strada Vasile Lascăr.
Sorin Vișenescu, unul dintre cei doi acționari și avocat Cristian Dancă. Emite în Ungaria și zonele cu etnie maghiară.
CNA a aprobat solicitarea.

IV. Retragere licență audiovizuală - NEXGEN INFO PAȘCANI
CNA a aprobat solicitarea.

V. Avize de retransmisie (modificări)

VI. Decizii de autorizare.

VII. Adresa nr.1715/20.02.2020 de la reprezentantul societății RCS&RDS SA București – solicită reanalizarea sancțiunii cu amendă în cuantum de 10.000 de lei acordată societății – cu pdv al SJRRE

VIII. Rapoarte ale Direcției Control:

1. Broadcast Media Network Ostrovu Corbului/Mehedinți – Notificare a PRO TV cu pdv de la societate și de la PRO TV

2. Posturi de televiziune, radio și CATV– rapoarte ale inspectorilor

IX. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Noi:

1. B1 TV - emisiunea Actualitatea românească edițiile din 27.12.2019, 03 și 10.01.2020 - cu reclamații (persoane lezate)

2. Kanal D – emisiunea Știrile Kanal D difuzată pe data de 04.02.2020 – cu reclamație (persoană lezată)

3. TVR 1 și TVR 2 – emisiunea Telejurnal difuzată pe data de 10.02.2020 - cu reclamație (persoană lezată)

4. Antena 1, Antena 3, Antena Stars,
O reclamație despre limbajul la desene animate la Antena 1 - Norina Ionescu reprezentanta televiziunii a spus că desenele animate vin cu dublajul realizat și aprobat de Disney.
art 18 1 a somație propusă de Herjeu - unanimitate (fără Gubernat).

B1 TV, Digi Sport 1, Kanal D, Prima TV, PRO TV, Realitatea Plus, România TV, Moozi+, TVR 1, Digi FM, Radio ZU – emisiuni difuzate în perioada 16 – 31.01.2020 – cu reclamații

5. Posturi TV – spoturile publicitare:*7 Miracole difuzat în perioda 13 – 19.01.2020; *Strepsils și Raniseptol difuzate în perioada 20 – 26.01.2020; *Teleshopping Mediashop difuzat pe data de 17.01.2020; *Teleshopping Top Shop difuzat pe data 26.01.2020

X. Diverse.

Ședința s-a închis în jurul orei 17.00 și la 17:39 CNA a difuzat următorul:

Comunicat de presă

25.02.2020

Întrunit în ședința publică din data de 25.02.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni:

- amendă de 5.000 de lei postului Pro TV, deoarece radiodifuzorul nu a respectat dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. b) și nici pe cele ale art. 65 lit. a) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Raportul de monitorizare cuprinde știrile „Aglomerație la munte” și „Sechestrați de barieră” difuzate în cadrul unor ediții informative din data de 25.01.2020;

- somație publică postului B1 TV, pentru că, la difuzarea edițiilor din 27.12.2019, 03 și 10.01.2020 ale emisiunii „Actualitatea Românească”, a încălcat prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului. De asemenea, Consiliul a decis ca radiodifuzorul să acorde dreptul la replică domnului Radu Răzvan Horațiu, pentru edițiile mai sus-menționate, precum și dreptul la replică domnului Mihai Bogdan Mateescu pentru ediția din 03.01.2020 a emisiunii, în condițiile prevăzute de Codul audiovizualului;

- somație publică postului Antena 1, deoarece în edițiile din 15 și 16.01.2020 ale emisiunii „Poftiți la muncă” nu au fost respectate dispozițiile art. 18 alin. (1) lit. a) din Cod;

- somație publică postului Antena 3, pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 la difuzarea ediției din 30.01.2020 a emisiunii „Sinteza Zilei”;

- somație publică postului Kanal D, deoarece la difuzarea știrii având ca titlu „Alertă: orez ca de plastic” în cadrul ediției informative „Știrile Kanal D” din 04.02.2020, radiodifuzorul nu a ținut cont de dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. b) și nici de cele ale art. 65 lit. a) și b) din Codul audiovizualului.

În aceeași ședință, ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, Consiliul a decis să aplice următoarele sancțiuni:

- amendă de 100.000 de lei societății LIDAS PROD SRL pentru încălcarea prevederilor art. 50 și ale art. 58 din Legea audiovizualului;

- câte o somație publică următoarelor societăți: BALADA MEDIA SRL-D / Balada TV/ Bistriţa / Bistriţa Năsăud; VIDEOMARKET SRL / TANĂNANA / TIMIȘOARA/ TIMIȘ; RADIO GUERILLA SRL / RADIO GUERILLA/ IAŞI / IAŞI; HARGITA-LINE SRL/ KTV /Cristuru Secuiesc /Harghita pentru nerespectarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului;

- somație publică pentru TV CABLU TURIA/TURIA/COVASNA, deoarece nu a respectat dispozițiile art. 35 alin. (1) din Legea nr. 504/2002;

- somație publică societății FISHING & HUNTING TEMATIC S.R.L. / The Fishing & Hunting Channel (satelit) București pentru nerespectarea prevederilor art. 31 alin. (4) din Legea audiovizualului și ale art. 135 alin. (4) din Codul audiovizualului.

Biroul Informare și Relații Publice

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art. 31 (4) Programele care conţin plasare de produse trebuie să îndeplinească cumulativ cel puţin următoarele condiţii: a) conţinutul şi, în cazul serviciilor de programe de televiziune, intervalul orar afectat acestora să nu fie în nicio situaţie influenţat într-un mod care să afecteze responsabilitatea şi independenţa editorială a furnizorului de servicii media audiovizuale; b) să nu încurajeze în mod direct cumpărarea sau închirierea de produse ori servicii, mai ales prin menţiuni exprese cu caracter promoţional la produsele sau serviciile respective; c) să nu scoată în evidenţă în mod exagerat produsele în cauză*).

Art. 35(1) Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date.

Art. 50(1) Furnizarea unui serviciu de programe în sistem analogic de un radiodifuzor aflat în jurisdicţia României se poate face numai în baza licenţei audiovizuale analogice şi, după caz, a licenţei de emisie. (2) Furnizarea unui serviciu de programe în sistem digital terestru prin intermediul unui operator de multiplex de radiodifuziune/televiziune aflat în jurisdicţia României se poate face numai în baza licenţei de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru, în beneficiul titularilor licenţelor audiovizuale digitale.

Art. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).

Art. 58(1) Difuzarea serviciului de programe poate începe după obţinerea deciziei de autorizare audiovizuală. (2) Decizia de autorizare audiovizuală se acordă de Consiliu, în termen de 30 de zile de la data obţinerii de către titularul de licenţă audiovizuală a documentului de autorizare corespunzător, emis de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 18(1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00-23,00 producţii care prezintă:a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate;

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 65 În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor; b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală;

Art. 135 (4) Menţiunea "Teleshopping" va fi afişată pe toată durata emisiunii.

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .

În cazul în care nu doriti să mai primiți comunicate, informări de presă sau alte informații din partea instituţiei noastre, vă rugăm să trimiteți un e-mail cu subiectul "dezabonare" la adresa comunicare@cna.ro .

Date de contact: tel. 021.305.53.43, e-mail: comunicare@cna.ro .
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL