×

Comunicaţii -- Data și ora publicării: 04.03.2020 16:39:35

AFOR-LEGISLAȚIE-SOLICITĂRI / Asociația de Fibră Optică din România cere introducerea telecomunicațiilor în lista serviciilor de utilitate publică



București (MEDIA EXPRES) / 4 mar 2020 / Asociația de Fibră Optică din România (AFOR) cere autorităților competente să declare telecomunicațiile serviciu de utilitate publică (alături, de exemplu, de salubrizare, iluminat public, apă și canalizare etc.) și să nu mai folosească ingineri de instalații electrice sau gaze în avizarea în construcții a proiectelor de fibră optică, potrivit vicepreședintelui Cornel Bărbuț, moderatorul conferinței Romanian Fiber Optic Conference 2020, desfășurată la Radisson Blue din București, la 4 martie.

Vicepreședintele AFOR a amintit cele trei cerințe vobrind desore propunerea pentru crearea unui grup de lucru pentru inițiative legislative, după discursul lui Dragoș C.L. Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, al doilea vorbitor după deschiderea conferinței de către președintele AFOR, Sorin Bogdan.

„Noi ca asociație vă lansăm invitația să creăm acest grup de lucru pentru măsuri legislative. Avem trei propuneri acum, pe care le-am făcut publice și pe site-ul nostru. Prima este că sunt șase utilități publice în prezent dar propunem să fie și a șaptea, respectiv telecomunicațiile. Fără apă mai poți trăi, ca să zicem așa, sau fără gaze dar fără internet e cam greu de trăit în ziua de azi. A doua măsură era de a scoate la recepție, se fac foarte multe lucrări de comunicații de nespecialiști, vin din electric, din gaz, care fac altceva, nu fac lucrări de fibră și te întrebi de ce nu iese treba bună. Pentru că Inspectoratul de Stat în Construcții dacă vedem cine verifică proiectele și cine sunt trimiși pe șantiere, partea de telecomunicații este inclusă în competența de instalații electrice. Noi propunem ca tot ce înseamnă telecomunicații să fie scoasă separat ca o unitate separată cu specialiști în telecomunicații. Și nu în ultimul rând, standarde și bune practici pentru rețelele de fibră optică și rețele îngropate”, a spus vicepreședintele asociației.

RFOC 2020 a prilejuit în prima parte a zilei prezentări susținute de Florin Dragomir, Șef Departament Reglementare Tehnică în ANCOM, Eduard Dumitrașcu, președinte Asociației Române pentru Smart City, Stefan Carlsson, CTO al companiei de fibră optică STOCKAB din Stockholm și Marian Panait, City Manager al orașului Sinaia, unde a fost implementată o rețea de fibră optică subterană.

Programat pentru a lua cuvântul, Adrian Răcășan, CEO al Netcity București nu a mai participat la eveniment, din cauza unei răceli, potrivit anunțului moderatorului evenimentului.

În deschiderea Conferinței președintele AFOR a acordat titlul de Membru de Onoare al AFOR pentru Cristina Deac (fostă reprezentantă Reichle & De-Massari care trăiește în prezent în Italia, membru fondator al AFOR, fostă Operation Chairman la FTTH Council Europe) și Cătălin Chivu (Qualitu Manager în Elveția la Swiss Com, care a scris în 1991 standardul rețelelor FTTH).

AFOR a acordat la această ediție a Conferinței de Fibră Optică în premieră absolută cinci premii, primul fiind anunțat premiul pentru tinere talente în fibră optică, acordat Andreei Petrache de la Camusat, care conduce departamentul de proiectare al companiei care produce fibră optică în România (dar și în Franța).

Premiul pentru rețele de fibră optică a fost acordat în condițiile în care „investițiile în FTTH au scăzut în ultima perioadă în România, dar compania care a crescut anul trecut este Orange România cu o investiție masivă în derularea propriei rețele”, a spus președintele AFOR Sorin Bogdan.

Premiul pentru un străin care lucrează în România a fost acordat lui Emmanuel Chautard, CTO Orange.

Premiul pentru educație în fibră optică a fost acordată companiei Optic Line, condusă de Crenguța Bogdan, soția lui Sorin Bogdan. Compania a fost acreditată ANC, diplomele sunt recunoscute în străinătate.

Premiul pentru tehnologie a fost acordat pentru Passive Optical Line din interiorul clădirillor, companiei Reichle & De-Massari AG, reprezentată de Cezar Lovin.

Conferința a fost transmisă live pe internet și poate fi accesată în format video la adresele https://www.facebook.com/fibraopticaRomania/ și https://www.linkedin.com/company/asociatia-de-fibra-optica-din-romania/?trk=biz-companies-cym.

AFOR este o asociație profesională care include companii ce folosesc fibra optică, operatori, producători de cabluri, accesorii și echipamente pentru fibră optică, proiectanți, consultanți, furnizori de servicii, dezvoltatori / operatori de infrastructură de fibră optică, dar și profesori, asistenți universitari și alți specialiști care lucrează în domeniu.

Partenerii Conferinței au fost: Fiber to The Home, IOT Day, Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, ASRO, INTERLAN Internet Exchange, Trenchless Romania și ANCOM. Smart City Magazine, profit.ro și Media Expres au fost parteneri media ai evenimentului.

Explicație foto: Sorin Bogdan, Președinte AFOR (dreapta) și Cornel Bărbuț, Vicepreședinte AFOR (stânga) prezentând publicului titlurile de Membru de Onoare acordate fondatorilor asociației Cristina Deac și lui Cătălin Chivu la Romanian Fiber Optic Conference 2020, desfășurată la 4 martie la Radisson Blue București.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL