×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 19.03.2020 14:23:10

ROMÂNIA TV-ANTENA 3-COVID-19-SOMAȚII / CNA a somat România TV și Antena 3 pentru propagarea panicii în legătură cu epidemia Covid-19



București (MEDIA EXPRES) / 19 mar 2020 / CNA a somat public televiziunile România TV și Antena 3 pentru propagarea panicii în legătură cu epidemia Covid-19 cu votul a șase membri ai consiliului care au preferat o sancțiune mai mică față de amenzile de 20.000 de lei și, respectiv 10.000 de lei propuse inițial de membrul CNA Dorina Rusu.

Dorina Rusu a propus o amendă de 20.000 de lei pentru România TV pentru propagarea panicii legate de epidemia Covid-19, anunțând printre altele raționalizarea alimentelor și faptul că autoritățile ascund informații, dar și pentru dezvăluirea identității și adresei unui cetățean infectat, cât și pentru titlurile alarmiste de pe micul ecran.

Tot Dorina Rusu a propus pentru Antena 3 o amendă de 10.000 de lei în baza art. 75 – pentru starea de panică și art. 65 legat de titlurile care nu au legătură cu conținutul și cu realitatea.

Monica Gubernat a spus că titlurile Antena 3 și aglomerația din magazine nu se leagă, dar pentru România TV a spus că a fost o ignoranță mare că au dat acel filmuleț fără să îl verifice, așa că în baza art. 65 și art. 75, la ambele, aceasta a anunțat că propune o somație publică. La România TV și pentru art. 64 1b.

Pentru amenzi la România TV și Antena 3 au votat doar doi membri CNA, Dorina Rusu și Ancuța Pocora, iar pentru somație au votat șase membri Alexandru Kocsis, Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolae Bălașa și Răsvan Popescu.

Potrivit monitorizării CNA, România TV a difuzat la 14 martie un film cu un presupus suspect infectat cu Covid-19 fugărit de poliție dar a oferit în aceeași emisiune o dezmințire din partea Poliției citită de moderatoarea Laura Duță: „am cerut informații oficiale de la Poliție despre ce s-a întâmplat cu exactitate acolo, și am primit această precizare oficială pe care vreau să-mi permiți s-o citesc în direct. Este extrem de importantă pentru că la final este un apel din partea Poliției”.

,,Referitor la imaginile apărute în spațiul public în care două persoane dintre care una purta un costum alb alergau, facem precizarea că acestea sunt imagini filmate de trei persoane în scop de divertisment. Ele au fost realizate în noaptea de 13 spre 14 martie 2020. Polițiști din cadrul Secției 17 Poliție, în timp ce acționau în Piața Constituției, au observat persoanele respective care alergau și care au părăsit în viteză zona. Asigurăm cetățenii că nu au existat nici un apel la 112, nici o sesizare directă din partea cetățenilor și nici din partea altor unități prin care să ni se semnalizeze că într-o zonă a Capitalei există persoane care să fugă de echipaje medicale. Poliția Capitalei va efectua verificări pentru a stabili dacă prin publicare pe rețele de socializare a acestei filmări fără exprimarea clară a faptului că este vorba despre o glumă, a fost încălcată legislația în vigoare. Facem apel la cei care tratează actuala situație ca fiind un subiect de glumă, să fie responsabili, să nu inducă panică.”

De asemenea, potrivit monitorizării CNA, România TV a difuzat în data de 04.03.2020, în cadrul emisiunii informative News line de la orele 15:00, o știre despre coronavirus folosind la ora 15:24 titlul „CE ASCUND AUTORITĂȚILE DESPRE CORONAVIRUS” fără ca apoi să apară informații legate de acest titlu. „Postul de televiziune România TV a fost monitorizat în data de 04.03.2020, în intervalul 06:00-19:00, iar știrea cu titlul CE ASCUND AUTORITĂȚILE DESPRE CORONAVIRUS nu s-a mai regăsit”, potrivit monitorizării CNA.

În cazul Antena 3, propagarea sentimentului de panică s-a realizat potrivit monitorizării CNA tot în 14 martie, când pe ecran au fost afișate titluri precum: ALIMENTELE S-AR PUTEA RAȚIONALIZA DE LUNI; circulația în unele zone s-ar putea interzice; pe perioada stării de urgență se vor face razii și stațiile de apă, sub pază militară.

Orsolya Borsos a spus în motivarea votului că sunt primele abateri pe acest subiect și va vota sancțiuni drastice pe viitor. Monica Gubernat a spus că i-a urmărit și s-au mai calmat între timp.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL