×

ONLINE VOD OTT -- Data și ora publicării: 15.07.2020 20:19:31

GOOGLE-HIEROGLIFE-APP-LANSARE / Google a lansat Fabricius - un instrument de traducere și scriere în hieroglife



București (MEDIA EXPRES) / 15 iul 2020 / Google a anunțat la 15 iulie lansarea unei noi aplicații în Google Arts & Culture, denumit Fabricius (https://artsexperiments.withgoogle.com/fabricius/en) prin intermediul căruia utilizatorii pot folosi în mod interactiv limbajul hieroglifelor.

Aplicația poate “traduce” cuvinte şi mesaje în hieroglife, pe care utilizatorii le pot trimite apoi prietenilor și familiei, provocându-i să le descifreze.

Folosite în urmă cu mai bine de 4000 de ani, hieroglifele erau cunoscute şi utilizate doar de un grup restrâns şi privilegiat. Începând de astăzi însă, cu ajutorul noului instrument

Pentru profesori şi cercetători, Fabricius include primul instrument digital lansat ca open source pentru a sprijini dezvoltarea în continuare a studiului limbilor antice – care decodifică hieroglifele egiptene pe baza învăţării automate (machine learning). Instrumentul folosește tehnologia Google Cloud AutoML, AutoML Vision, care a fost utilizată pentru a crea un model de învățare automată care să poată “înțelege” ce reprezintă o hieroglifă.

În trecut, era nevoie de o echipă de specialiști în date, multe coduri și foarte mult timp, acum AutoML Vision permite dezvoltatorilor să învețe cu ușurință o mașină să recunoască diverse obiecte.

Disponibil în engleză și arabă, Fabricius poartă numele lui Georg Fabricius, părintele epigrafiei (studiul inscripțiilor) și a fost creat în colaborare cu Australian Center for Egyptology de la Macquarie University, Psycle Interactive, Ubisoft și egiptologi din întreaga lume.

Pentru profesorii care folosesc Google Classroom, Google a creat resurse despre Egiptul antic, care să îi ajute în activitatea de predare, inclusiv prin intermediul aplicației gratuite Google Arts & Culture sau accesând site-ul Google Arts & Culture la adresa http://g.co/arts.

Hieroglifele au fost descifrate de cercetătorului Jean-François Champollion după ce la 15 iulie 1799 soldaţii lui Napoleon au descoperit întâmplător într-un zid dintr-o construcţie fortificată din oraşul egiptean Rosetta, situat în Delta Nilului, o piatră pe care era inscripţionat un text în trei limbi şi sisteme de scriere antice diferite: hieroglife, greacă și demotică (o formă de scriere în limba egipteană).
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL