×

Programe TV -- Data și ora publicării: 21.01.2021 12:57:33

GRADEA-BULAI-REPLICĂ / Doina Gradea solicită consultarea EBU și a TVR în privința reformei televiziunii publice



București (MEDIA EXPRES) / 21 ian 2021 / Televiziunea publică a transmis la 21 ianuarie un comunicat cu titlul „Poziţia PDG TVR” legat de propunerea deputatului Iulian Bulai de reconsiderare a misiunii televiziunii publice și alegerea unui nou președinte-director general, pe care îl reproducem în continuare integral.

„Recenta dezbatere cu privire la situaţia actuală și viitorul TVR, inițiată de către domnul deputat Iulian Bulai, Președinte al Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare din Camera Deputaților, s-a lansat într-un mod cu totul aparte.

Dincolo de absența de la această primă etapă a dezbaterii a oricărei reprezentări din partea SRTv, faptul că nu s-a încercat niciun demers de consultare a European Broadcasting Union (EBU) nu poate decât să îmi stârnească uimirea. A nu implica cel mai important și reprezentativ organism european din domeniul Serviciilor Media Publice într-o dezbatere de acest gen ridică o multitudine de semne de întrebare.

Este surprinzător faptul că domnul deputat Bulai, Președinte al uneia dintre comisiile de specialitate din Parlamentul României, pare a nu fi familiar cu uriașa expertiză și importanta capacitate de suport cu care EBU poate contribui la un demers de o asemenea complexitate, cum este reconsiderarea misiunii și destinului televiziunii publice din România.

Desigur, actualul cadru legislativ trebuie analizat și revizuit, astfel încât să permită dezvoltarea și optima poziționare a TVR în peisajul media din România și din Europa. Acesta, însă, este atributul Parlamentului României, iar TVR nu poate – pentru moment – decât să funcționeze în deplinul respect al Legii 41/1994 și al tuturor celorlalte acte normative care guvernează activitatea sa.

Un mic fragment din Strategia EBU „Together” pentru perioada 2019 – 2021, precizează următoarele: „(...) independența este una dintre cele mai presante provocări pentru Serviciile Media Publice pe multe dintre piețele naționale.

Lipsa acestei independențe, fie ea economică sau politică, influențează guvernanța membrilor noștri, ca și libertatea lor editorială. Acest lucru afectează nu doar capacitatea lor de a oferi servicii de calitate, dar distruge și încrederea publicului. Fără încredere, niciun serviciu public nu își poate îndeplini misiunea sau genera valoare. Tocmai de aceea, calitatea și adecvarea reglementărilor și politicilor specifice, ca și climatul politic care afectează Serviciile Media Publice, sunt cruciale. Membrii noștri sunt încurajați să își susțină cauza și să își facă auzit punctul de vedere.”

În spiritul celor de mai sus și ținând cont de vasta experiență a EBU cu privire la valorile, misiunea și legislația privitoare la Serviciile Media Publice, îmi exprim public speranța că domnul deputat Bulai va fi deschis atât unui dialog constructiv cu SRTv, cât și unei largi consultări cu experți recunoscuți la nivel național și european, așa cum este EBU, în ceea ce privește TVR și viitorul acesteia.

Doina Gradea
Preşedinte-Director General SRTv”

Președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, deputatul USR PLUS, Iulian Bulai, a organizat miercuri, 20 ianuarie, începând cu ora 10:30, o dezbatere privind situația actuală și viitorul Televiziunii Române.

Temele de discuție au fost legate de mecanismul de selecție a președintelui -director general în condițiile actualei legi, în așa fel încât să nu existe nici suspiciunile, nici tentația politizării acestei funcții, modificarea legislației, modelul generalist al TVR și alternativele de format ale unei televiziuni publice, importanța sau lipsa de relevanță a încasărilor unei televiziuni publice și a audienței ei în competiție cu televiziunile comerciale, golurile pe care o televiziune publică ar trebuie să le completeze într-o piață media comercială. O altă temă a fost modul în care pot fi stabilite și negociate social direcțiile editoriale ale unei televiziuni publice, în absența, imperativă, a oricăror intervenții ale politicului, și unde ar trebui să se regăsească materialele de investigație în politica editorială a televiziunii publice.

Dezbaterea a fost deschisă participării jurnaliștilor din presa românească, reprezentanților societății civile și parlamentari ai partidelor reprezentate în Camera Deputaților și Senat.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL