×


Televiziune -- Data și ora publicării: 30.04.2021 15:11:05

Două producţii TVR au fost premiate la festivalul televiziunilor regionale Prix CIRCOM 2021București (MEDIA EXPRES) / 30 apr 2021 / Televiziunea Română a obţinut Locul I şi o Menţiune Specială la Prix CIRCOM 2021, acordate de CIRCOM Regional – European Association of Regional Television – organizaţie care reuneşte 376 de staţii TV din 38 de ţări şi care premiază în fiecare an cele mai bune producţii ale acestora.

La Categoria „Minorităţi în societate”, juriul internaţional a acordat Locul I documentarului „Cum am trăit într-o pădure” din cadrul seriei „Izolaţi în România”, realizată de Dite Dinesz , TVR Timişoara, în timp ce la categoria „Documentare”, producţia „Adevăruri despre trecut – Foametea” a Ralucăi Rogojină a fost recompensată cu Menţiune Specială.

„Acest premiu e un drum până la cer și înapoi, e lumină în dar, e fericire cu lacrimi bune”, declară Dite Dinesz. „Am plâns, am plâns mult când am aflat. Coborâsem de pe munte, filmasem ediția de Paște și mă îndoiam de multe lucruri. A venit premiul și m-a urcat înapoi pe munte, să mă reîntâlnesc cu ei, cei care au trăit într-o pădure”, mai spune jurnalista de la TVR Timişoara.

Când vorbeşte despre premiul CIRCOM, Raluca Rogojină e cu gândul la victimele atrocităţilor din 1946-1947, despre care încă se cunosc puține lucruri. Pentru documentarul „Foametea”, Raluca a lucrat peste un an, timp în care a adunat mărturii înfricoșătoare despre realitățile cumpliților ani 1946-1947 de pe ambele maluri ale Prutului, din Moldova şi Basarabia.

„Dedic acest premiu tuturor victimelor! Prin obţinerea premiului internaţional şi prin difuzarea documentarului, acest fenomen cumplit va fi cunoscut şi lumea întreagă va afla ce s-a întâmplat atunci, pentru că s-a vorbit prea puţin despre acele vremuri când oamenii înnebuneau de foame la propriu”, spune Raluca Rogojină.

În cadrul Prix CIRCOM 2021, TVR a acordat Premiul de debut în jurnalism, respectiv Young Onscreen Talent - o distincţie în memoria Vandei Condurache, realizator şi redactor-şef al Redacţiei Programe TVR Iaşi, premiu pe care Televiziunea Publică îl acordă anual. Premiul a fost oferit jurnalistului Dennis Siva de la televiziunea norvegiană NRK.

La Prix CIRCOM Regional 2021 au fost înscrise peste 190 de producţii, iar câştigătorii au fost desemnaţi de un juriu de specialitate format din profesionişti de televiziune din 20 ţări europene, printre care şi reprezentantul TVR – Alina Amza, coordonator cu atribuţii de producător executiv al Departamentului TVR 1.

Difuzat în cadrul seriei „Izolaţi în România”, filmul „Cum am trăit într-o pădure” e rezumatul a cinci ani de căutări, regăsiri a sensului omului, așa cum e înțeles el dincolo de munți, în case mici cu un pat și o masă. „E un film de pădure, în care nu auzi decât copaci, păsări și câte un om umblând pe poteci cu gândurile sale”, după cum povesteşte Dite. E despre cei care trăiesc singuri în câte un cătun. Povestea lor a fost spusă prima dată în 2006, iar de 5 ani e din nou prezentă pe TVR 1, în seria „Izolați în România”. Echipa care a realizat filmul este formată din Marius Danci - imagine, Constantin Buță - montaj, Dite Dinesz - realizator.

Documentarul Ralucăi Rogojină, prezentat în două episoade în cadrul emisiunii „Adevăruri despre trecut”, a scos la iveală atrocităţile cumpliţilor ani 1946-1947, cu secetă şi foamente care au dus la disperare, moarte, canibalism, necrofagie, dezumanizare. Timp de un an, Raluca a adunat mărturii înfricoșătoare, întâmplări care depășesc adesea limita de înțelegere a omului contemporan. Filmul prezintă vara anului 1946, când au fost înregistrate temperaturi record, chiar şi de 61° Celsius la umbră, iar zona Moldovei a fost cea mai afectată din țară, declanșând cea mai mare criză alimentară din România modernă. Mărturiile cutremurătoare din Republica Moldova au dezvăluit faptele atroce ale unui regim pentru care omul nu însemna nimic, oamenii înnebuneau de foame la propriu și s-au înregistrat cazuri de necrofagie și canibalism. La documentar, alături de Raluca Rogojină au lucrat consultanţii de specialitate Larisa Turea, Mariana S. Ţăranu, Lavinia Betea, Ioana Cristea - editor imagine, Mihai Buzura şi Dan Gheorghe – directori de imagine.

CIRCOM Regional – European Association of Regional Television – este o organizaţie care reuneşte 376 de staţii de televiziune regionale din 38 de ţări şi are misiunea de a coordona reţeaua de televiziuni regionale, de a dezvolta relaţiile cu instituţiile europene (Comisia Europeană, Consiliul Europei şi Parlamentul European), de a creşte numărul programelor destinate schimbului şi de a înlesni realizarea coproducţiilor. Televiziunea Română este membru activ în organizaţia CIRCOM Regional din anul 1993.
(MEDIA EXPRES)

Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Da Vinci advertising for educational programsAbonamentele la MEDIA EXPRES vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Noi ținem istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la digital și web.
Pentru abonamente click aici


© 2001 -  Media Expres SRL