×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 12.05.2021 13:14:49

Senatorii și deputații au votat la 11 mai în cazul lui Palăr Ionel la CNA “contraexemplul perfect pentru toate declarațiile de profesionalizare a aparatului public al statului”



București (MEDIA EXPRES) / 12 mai 2021 / Comisiile reunite ale Parlamentului au votat marți, 11 mai, într-o ședință care s-a închis după ora 22.00 noii membri în Consiliul Național al Audiovizualului - Palăr Ionel, Rusu Dorina, Jucan Valentin Alexandru și Toma Mircea Valentin, dar și directorii generali interimari ai televiziunii publice - Săseanu Ramona și radioului public - Popescu Liviu.

În timpul ședinței, Lucian Romașcanu, liderul grupului parlamentar PSD din Senat, a încercat să obțină consensul parlamentarilor din plen pentru votul propunerii PSD, Radu Herjeu, în locul propunerii PNL de la Camera Deputaților, Ionel Palăr, în ciuda votului din Comisiile de cultură care l-au validat pe fostul deputat PNL.

„CNA are în continuare nevoie de o reformă profundă, este una din instituțiile vitale ale democrației românești pentru că într-o piață turbulentă, să spunem, sau efervescentă, există nevoia unui arbitru imparțial, profesionist, competent, care să, pe de o parte, pună televiziunile și radiourile în zona corectă și, pe de altă parte, să protejeze populația vulnerabilă, copiii în special, de mesaje care nu sunt destinate ochilor și urechilor lor”, a spus Romașcanu.

„Pentru asta este nevoie de oameni competenți în primul rând în Consiliul Național al Audiovizualului. Spunea un coleg mai devreme aici că la Radio nu trebuia să fie Georgică Severin, că a fost parlamentar. Da, dar a fost în două rânduri președinte al comisiilor de cultură și știa ce face.

Astăzi vedem că pentru CNA, PNL pune un fost parlamentar care din nefericire în cazul în care va fi votat va duce în CNA o persoană fundamental incompetentă pe domeniu, înafară probabil de calitatea de telespectator și radioascultător a ceva ce nu a avut în comun cu ceea ce face CNA-ul, și în al doilea rând cu mari, mari probleme de să-i spunem moralitate publică și politică. Dacă răsfoim sau dăm o căutare pe internet o să vedem niște articole care nu-i fac cinste.

Sigur, în Parlament te votează lumea, au intrat și o să mai intre tot felul de oameni. Și mai buni, și mai puțin buni. Dar aici vorbim de o instituție în care alegem oameni care să fie cu totul profesioniști pe domeniul pe care îl vor păstori. Cine este domnul Palăr, un foarte de succes om de afaceri din Bacău. Nu ar fi atât de succes în contextul în cae ni-l prezintă PNL dacă nu ar avea foarte multe contracte cu statul. Și nu stau să le dau citire acestor articole, dar repet, o scurtă căutare vă va lumina integral despre ceea ce poate să facă în zona de afaceri domnul Palăr.

Domnul Palăr mai este citat pentru că a făcut parte sau a fost parte sau a beneficiat de serviciile unei nici nu știu cum să-i spun să nu jignesc urechile auditoriului dar dacă spun că această întreprindere să-i spunem era condusă de Andreea Marta înțelegem cu toții la ce ne referim. Deci acest domn este propunerea Partidului Național Liberal pentru a fi membru al Consiliului Național al Audiovizualului. Este pe cât de departe posibil de această misiune.

În consecință vă rog, și colegi din PNL, și colegi din USR să treceți dincolo de promisiunile politice și dincolo de angajamentele Coaliției și să votați un profesionist. Radu Herjeu este un asemenea profesionist, nu este PSD-ist, nu este angajat politic, are o foarte lungă experiență în zona respectivă, și ar fi o propunere, singura lui problemă este că este susținut de Partidul Social Democrat. Treceți peste asta și trimiteți în CNA un om cu adevărat profesionist. Dacă domnul Palăr va fi acolo va fi contraexemplul perfect pentru toate declarațiile dumneavoastră de profesionalizare a aparatului public al statului”, a conchis senatorul PSD Lucian Romașcanu.

A urmat prezentarea unui aviz suplimentar al Comisiilor comune de cultură la avizul din 26 aprilie, după ce, la 11 mai, a fost adăugat un text avizului, cu precizarea că Radu Herjeu, care nu a primit votul comisiilor, va fi totuși supus votului Plenului Parlamentului.

Votul a început la ora 19.15 cu o propunere de vot în același timp a directorilor generali interimari pentru televiziunea și radioul publice, cu 298 de parlamentari prezenți, din care 212 au votat pentru și 86 împotrivă.

Condusă de Anca Dragu, ședința a fost reluată la ora 20:13, cu votul pentru numirea directorilor interimari la TVR și SRR.

Comisiile de cultură reunite au aprobat-o prin vot pentru funcția de director general interimar pe Ramona Săseanu, propusă de PNL, aflată în competiție cu Cosmin Adrian Țântă, propus de AUR și Monica Ghiurco, „autopropusă”. Comisiile au votat pentru Săseanu - 13 voturi, Țântă - 5 voturi și Ghiurco - 1 vot, 3 voturi fiind declarate nule. Așadar Ramona Săseanu a fost propunerea comisiilor reunite de cultură.

La radio, Liviu Popescu a fost propus de USRPLUS și Nicolae Voiculeț a fost propus de AUR. Comisiile reunite au votat pentru Popescu cu 13 voturi, Voiculeț 3 voturi și 6 voturi au fost declarate nule.

Alfred-Robert Simonis, deputat PSD, a intervenit pe procedură, despre felul cum se întocmesc buletinele de vot.

„Pentru că votăm și la CNA, și la SRTV și la SRR, mă interesează buletinul de la CNA, pentru că avem acolo o propunere făcută de Președintele României, avem două propuneri făcute de Guvernul României, conform legii, și avem un loc al Camerei Deputaților pentru care sunt două propuneri făcute pentru membrii titulari. Din ce am discutat cu Secretariatul General toate aceste nominalizări vor apărea pe un singur buletin de vot ceea ce din punctul meu de vedere este profund greșit, pentru că ar putea fi tăiată propunerea Președintelui și menținute cele două propuneri ale Camerei Deputaților și asta nu este conform legii”.

Simonis a cerut așadar buletine separate, unul pentru propunerea Președintelui, unul pentru propunerea Guvernului și un buletin separat pentru propunerea camerelor, cu cele două candidaturi Palăr și Herjeu.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a spus că Simonis inventează proceduri. „Și dacă separăm ajungem în aceeași situație, pot fi tăiate numele. Nu există problema de procedură pe care ați ridicat-o”. Propunerea lui Simonis nu a fost supusă la vot.

Președinta de ședință a reamintit că se votează cu „pentru” lăsându-se neatinse pe buletinul de vot numele și prenumele persoanei propuse și se votează „contra”” ștergând cu o linie numele și prenumele persoanei propuse, fiind nule buletinele de vot care nu poartă ștampila de control și cele pe care numărul candidaților ale căror nume nu au fost tăiate depășește numărul funcțiilor pentru care se face alegerea.

Senatorii au primit apoi câte trei buletine de vot, pentru SRTV, SRR și respectiv CNA.

Votul și numărarea voturilor a durat până după ora 22.00, rezultatul fiind prezentat de deputata USRPLUS Simina Tulbure, secretară a Birourilor permanente.

Aceasta a spus că pentru CNA, dintr-un total de 466 senatori și deputați, 382 au fost prezenți, 375 numărul total de voturi exprimate, 5 voturi anulate, fiind valabil exprimate 370, din care Palăr Ionel a primit 234 voturi „pentru” și „contra” 136, Herjeu Radu Bogdan 129 voturi „pentru”, 241 „contra”, Rusu Dorina 240 „pentru”, 130 „contra”, Jucan Valentin Alexandru 257 „pentru”, 113 contra și Toma Mircea Valentin 236 voturi „pentru” și 134 „contra”.

La SRR, din 371 voturi valabil exprimate, Popescu Liviu a primit 237 voturi „pentru” și 134 „contra”, fiind validat în funcția de director general, iar la SRTV din 375 voturi valabil exprimate, Săseanu Ramona a primit 240 de voturi „pentru”, cu 135 de voturi „contra”.

La finalul anunțului, Ludovic Orban, președintele PNL și al Camerei Deputaților, prezent la prezidiu, a aplaudat și a strigat „Bravo!”.

Un deputat, prezentat cu numele Stoica, a cerut cuvântul, dorind să se consemnteze că ședința a fost reluată (pentru prezentarea rezultatelor votului, n.red. Media Expres) fără ca cei doi secretari să fie prezenți, „ceea ce conform regulamentului nu este permis și, din punctul meu de vedere, tot ce s-a întâmplat după, devine nul”.

Președinta de ședință Anca Dragu a declarat ședința închisă la ora 22.13 fără alte observații sau comentarii.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL