×

Revista presei -- Data și ora publicării: 11.06.2021 13:38:14

REVISTA PRESEI / 11 iun 2021 /



...
NARCISA IORGA: AM FOST CONDAMNATĂ C-AM SPUS LA TELEFON LUCRURI PE CARE LE ZICEAM ÎN MOD CURENT PUBLIC SAU ÎN ȘEDINȚELE CNA
Protocol de colaborare între ANPC şi ICI Bucureşti
Surse: Guvernul vrea să atragă o investiție majoră de la giganții IT în România. Una dintre companiile vizate ar fi Microsoft
Guvernul, dator zeci de milioane de euro la producătorii de film. Reacția Ministerului Economiei
Cloud românesc, cloud francez. Probleme comune, soluții diferite
Ministrul Teleman (USRPLUS) îl menține la șefia Radiocom pe directorul numit în 2017 sub Dragnea
O echipă de cineaști filmează un documentar despre viața copiilor din canalele bucureștene
Telekom România introduce pe site funcţia de previzualizare în format 3D a telefoanelor
Cu câteva luni înainte de preluarea fostului Romtelecom, Orange atacă din nou pe piaţa fix-mobil cu noi pachete
Vodafone România lansează V-Hub - o platformă de educaţie digitală pentru IMM-uri - dar şi cu noi soluţii digitale şi IoT dedicate, cu un model bazat pe subscripţie lunară
Top 10 cele mai vizionate titluri originale de la Netflix. Printre ele, „Lupin” și „Shadow and Bone”
Premierele zilei: „Godzilla vs. Kong”, „Fără zgomot 2” și „Peter Iepurașul: Fugit de acasă” intră în cinematografe
Spectacol fotbalistic în toată Europa: astăzi începe, în sfârșit!, Euro 2020
Două noi actrițe se alătură distribuției serialului Adela. Când se termină primul sezon
Cristache: „Azi, Romania9 e suspendată”. În loc, TVR a pus o ediţie specială cu Mihai Rădulescu şi Marian Voicu
Care a fost audiența lui Ionuț Cristache în prime time la TVR 1 și de ce este trimis să se bată în rating cu „Acces Direct”
Haideţi la mişcare! ZU, campanie cu Morar, Popescu şi Emma. În ce oraş?
AUDIENŢE. Bătălia reluărilor. O redifuzare Las Fierbinţi, peste reluarea iUmor cu roasturi de 1 Decembrie

...
NARCISA IORGA ÎN FAȚA CELEI MAI EVIDENTE NEDREPTĂȚI DIN JUSTIȚIA ROMÂNEASCĂ: “EU NU MAI CRED ÎN DREPTATE, MI-E CLAR CĂ PRIN CONDAMNAREA MEA VOR SĂ DEMONSTREZE CĂ, DACĂ NU PLECI CAPUL, VEI RĂMÂNE FĂRĂ EL!”
AM FOST CONDAMNATĂ C-AM SPUS LA TELEFON LUCRURI PE CARE LE ZICEAM ÎN MOD CURENT PUBLIC SAU ÎN ȘEDINȚELE CNA
DOSARUL CU MINE ESTE PRIMUL ÎN CARE APAR CEI DOI MARI COMBINATORI, HREBENCIUC ȘI PINALTI, DECI E POSIBIL CA EU SĂ FI FOST FOLOSITĂ ȘI INCULPATĂ STRICT PENTRU AGĂȚAREA LOR
EU NU MAI CRED ÎN DREPTATE, MI-E CLAR CĂ PRIN CONDAMNAREA MEA VOR SĂ DEMONSTREZE CĂ, DACĂ NU PLECI CAPUL, VEI RĂMÂNE FĂRĂ EL!
POATE DUMNEZEU MĂ PEDEPSEȘTE PENTRU CĂ NU I-AM CREZUT ȘI APĂRAT ÎNAINTE PE CEI LINȘAȚI PE NEDREPT ÎN JUSTIȚIA ROMÂNEASCĂ
CG: Să vă descriu pentru început farsa judiciară ce-a generat 7 ani de coșmar pentru Narcisa Iorga, ce se află azi în fața deciziei finale după o condamnare de 3 ani în primă instanță: Giga TV nu însemna decât ambiția lui Pinalti, celebrul baron moldovean care avea și echipă de fotbal, avea de toate, ambiția de a juca național. A creat această televiziune la București, nu a făcut mare lucru niciodată pentru că nu a reușit să atragă vedete, să aibă un program consolidat. Pinalti ar fi dorit să devină important în structura de partid care atunci era una de sorginte băsistă.
A fost un vot pentru retragerea licenței, apoi s-a tot discutat, s-a reluat votul. Au fost o serie de convorbiri ale lui Pinalti cu Hrebenciuc, ale lui Hrebenciuc cu Laura Georgescu, șefa CNA de-atunci care avea o mare putere și, printre altele, s-a ajuns și la interceptări ale SRI în care Narcisa Iorga, alături de alți membri ai CNA, a discutat cu acest Pinalti, care i-a indicat, conform treburilor pe care le știam cam cu toții, că cel care face cărțile în CNA și care are influență reală este Viorel Hrebenciuc. Era, de fapt, secretul lui Polichinelle, pe care-l știam iarăși cu toții, anume că Hrebenciuc era cel care forța treburile.
Ei bine, Narcisa Iorga a fost condamnată în primă instanță, la 3 ani, pe o cercetare a DNA despre care s-a spus în presă că și un jurnalist debutant ar fi scris o investigație mai bună. Mai mult, ea a descris un caz al procurorului care a instrumentat dosarul, care a amenințat-o încă din momentul în care a audiat-o ca martor, care ar fi dorit să-i impună recunoașterea unei fapte pe care ar fi comis-o, asigurând-o că va primi cel mult 3 luni cu suspendare. Narcisa Iorga, refuzând să recunoască o faptă pe care n-a comis-o și spunându-i procurorului în față că nu are de ce să primească nici măcar o zi de închisoare, atunci, acest procuror, în prezența avocatului Narcisei s-a ridicat în picioare și, pe un ton agresiv și amenințător, o întreba dur și obsesiv ”dacă se riscă” să meargă în fața instanței. Avocatul Narcisei Iorga se chinuia să-l calmeze pe procuror, vă dați seama ce presiuni erau acolo, care nu s-a calmat și, cum zice și Narcisa Iorga, dacă SIIJ ar fi interesată, aceste fapte ar putea să fie probate, acest gen de presiuni, vă dați seama, un procuror să stea în fața ta, să te oblige, aproape, să recunoști o pedeapsă, sugerându-ți că dacă vei merge în fața instanței, o s-o pățești și uite că Narcisa Iorga a pățit-o. Motivarea condamnării sale din primă instanță conține 18 pagini, din care 17 pagini sunt copiate ad literam din rechizitoriul procurorului, inclusiv greșelile de ortografie și punctuație. Practic, acolo nu s-a judecat nimic.Probele au fost refuzate a fi administrate, probabil că probele aduse de Narcisa Iorga erau în favoarea ei, și atunci a fost condamnată la 3 ani. Este un caz școală, pe de-o parte, pentru că răspunzând la telefon unui lider politic și vorbind despre un lucru cu notorietate, respectiv că influența cea mai mare la CNA o are liderul politic de atunci, Viorel Hrebenciuc, pentru că el vorbea cu Laura Georgescu și cu alți membri CNA, iar tu ai spus un lucru de notorietate, care nici măcar nu era un secret, îl spuneam și eu la televizor. Deci, s-a ajuns în acest moment, în care tu te afli în fața verdictului final, dar ai mari îndoieli în privința corectitudinii, cel puțin din două motive: pe de o parte, procurorul care a instrumentat cazul te-a amenințat că dacă nu-ți recunoști vina, vei avea mari probleme în justiție, pe de altă parte, motivarea judecătorului care, 99%, adică 17 pagini din 18 sunt copy-paste după rechizitoriul procurorului care te amenințase înainte. De aceea spun că acesta este un caz flagrant.
AM FOST CONDAMNATĂ C-AM SPUS LA TELEFON LUCRURI PE CARE LE ZICEAM ÎN MOD CURENT PUBLIC SAU ÎN ȘEDINȚELE CNA
N.I. Atunci când mi-a propus acordul de recunoaștere, i-am cerut procurorului să-mi explice ce faptă am comis. Nici în rechizitoriu și nici în motivarea instanței de fond, care copiază rechizitoriul, nu se explică fapta, ci totul se rezumă la repetarea unei fraze, în diverse formulări, anume că ”la instigarea Narcisei Iorga, Gheorghe Ștefan l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc”. Ca și când ei nu s-ar fi cunoscut înainte, ca și când nu ar fi avut prietenii din fotbal, ca și când eu aș fi fost capul răutăților. Or, acuzarea trebuie să explice fapta. Ce înseamnă instigare? …Să impui cuiva să facă ceva împotriva voinței sale, de frică sau în speranța obținerii unui folos. Or, eu nu am făcut acest lucru. Eu am spus la telefon lucruri pe care le spuneam în mod public în fiecare ședință CNA, în emisiunile de televiziune, în declarațiile publice, în scrisorile pe care le-am trimis la Parlamentul României și la Comisia Europeană, anume că în CNA legea a devenit facultativă, că se aplică în mod discreționar amenzi în funcție de interese politice, că o majoritate creată atunci din propunerile USL călcau în picioare televiziunile care erau critice cu USL. Și atunci, dacă eu, timp de șase ani, am făcut în mod public asemenea declarații, fără să mă ascund, cu asumare, de ce ar fi trebuit să mă feresc să le spun la telefon?! Nici măcar o secundă eu nu am perceput ceea ce am spus la telefon ca fiind o instigare la comiterea unei fapte penale. Am fost întrebată ”Cine decide la nivel politic în CNA” și am răspuns ”Din câte știu eu, la președinte, Viorel Hrebenciuc”. Deci, aceasta este ”instigarea” de care sunt acuzată.
Mai e ceva interesant și anume faptul că Viorel Hrebenciuc însuși a declarat în fața instanței că vorbea des cu Laura Georgescu, că știa că are conflicte în interiorul CNA, atât cu membrii propuși de PSD, cât și cu ceilalți membri, iar el fiind vicepreședinte al Camerei Deputaților, avea în subordine Comisia de cultură, care controla activitatea CNA și că trebuia să o apere pe Laura Georgescu, să o sprijine, ca lider al partidului care a propus-o în funcție. În aceste condiții, pentru faptul că eu am spus lui Gheorghe Ștefan la telefon exact același lucru, trebuie să fiu condamnată la 3 ani de închisoare cu executare.
C.G. Când ai fost chemată prima oară ca martor la DNA, te gândeai ca se va ajunge într-un asemenea punct sau ai privit-o ca pe o rutină?
N.I. M-am dus la DNA ca o floare, că tot mă cheamă Narcisa. M-am dus cu toată încrederea, căci eu, pe vremea aceea, aveam încredere în lege, în justiție, în DNA, spuneam că nu e posibil să fii acuzat pe nedrept, că în momentul în care cineva e pus sub urmărire penală, acuzarea trebuie să fie susținută de dovezi, nu poate fi o joacă de copii. Așadar, m-am dus singură la DNA, fără avocat, am considerat că nu am nicio problemă, că știu foarte bine lucrurile și am fost uimită, șocată, de acest domn procuror, care m-a tratat ca pe cel mai mare hoț al României, în timp ce eu încercam să îi explic cât puteam de clar ce s-a întâmplat cu Giga TV, că legea prevede doar 5 situații în care poate fi retrasă o licență audiovizuală, iar Giga TV nu s-a găsit în niciuna dintre aceste situații. E ca și când unui magazin i s-ar retrage autorizația de funcționare pentru că pe terasă s-a găsit o masă murdară, dar magazinul nu are terasă, ca să descriu plastic situația. Postului Giga TV i s-a retras licența motivând că nu mai are emisie, dar Giga TV avea emisiuni pe post. Când un post nu mai emite înseamnă că nu se mai vede nimic pe ecran în afară de așa-numiții purici. Or, Giga TV avea emisiuni pe post, cum să-i retragi licența?! Doar printr-o interpretare abuzivă, eronată, absurdă a CNA. Atunci i-am spus lui Gheorghe Ștefan că trebuie să conteste decizia la CNA și în instanță.
Eu nu i-am răspuns la telefon doar lui Gheorghe Ștefan, pentru că era de la PDL, iar pe mine mă propusese Traian Băsescu în CNA. Răspundeam oricui mă suna, de la orice partid, și de la PSD, și de la UDMR, de la orice organizație sau instituție, inclusiv de la CSM. Atât în legea audiovizualului, cât și în Regulamentul de Organizare și Funcționare al CNA există prevăzută obligația membrilor CNA să facă tot posibilul să servească interesul public, iar din punctul meu de vedere, închiderea unui post de televiziune într-un mod abuziv lezează grav interesul public. Apropo de discuțiile pe care le are un membru CNA, care nu are statutul unui judecător, deci nu are interdicții, ci dimpotrivă, obligația de a discuta cu oricine este interesat de legislația audiovizualului, atunci când răspundeam procurorilor și judecătorilor din CSM, care erau linșați mediatic de televiziuni era în regulă? Sau când mă întâlneam cu ei prin sediul CNA? Deci cum e? Dacă vorbești cu un om politic trebuie să fii condamnat la închisoare, iar dacă vorbești aceleași lucruri cu un judecător sau un procuror, membri ai CSM, e totul în regulă, e legal, e corect?
CG: Dacă cineva îmi spunea vreodată că pentru un telefon și-o conversație banală poți fi condamnat la închisoare, aș fi râs.
N.I: Normal, pentru că e de râs…
C.G.: Nu te-ai gândit că punerea ta sub acuzare a fost necesară pentru a se putea face legătura între cei doi și pentru a fi strânși cu ușa? Eu nu știu dacă vor fi condamnați, căci amândoi sunt beneficiarii atâtor denunțuri, mai ales Pinalti a denunțat și-n stânga, și-n dreapta, Hrebenciuc a fost forțat să denunțe, ei sunt doi mari denunțători. Nu te-ai gândit că acesta este motivul pentru care tu te-ai trezit în această postură, atât de periculoasă?
DOSARUL CU MINE ESTE PRIMUL ÎN CARE APAR CEI DOI MARI COMBINATORI, HREBENCIUC ȘI PINALTI, DECI E POSIBIL CA EU SĂ FI FOST FOLOSITĂ ȘI INCULPATĂ STRICT PENTRU AGĂȚAREA LOR
N.I.: În cei șapte ani de proces, căci atât a durat procesul: șapte ani, pentru un telefon și zero lei. Nu există prejudiciu, nu a fost nici un leu dat sau luat sau cerut cuiva. Pe parcursul acestor șapte ani, am remarcat niște schimbări ale lui Viorel Hrebenciuc. Acesta a fost primul dosar în care cei doi au apărut, a fost declanșatorul, după el au început să curgă altele. A fost o amorsă pentru a-i determina pe ei să recunoască sau să denunțe alte fapte.
Vreau să mă opresc asupra unui exemplu: Viorel Hrebenciuc a fost acuzat de tranzacționarea a 40.000 ha de pădure în Dosarul retrocedărilor și a primit în acel dosar o pedeapsă de 2 ani închisoare cu executare, în timp ce în dosarul CNA a primit, în primă instanță, 3 ani de închisoare. Fiul lui Hrebenciuc, care ar fi fost beneficiarul a 12.000 ha de pădure din cele 40.000 de ha tranzacționate, a primit 2 ani cu suspendare. Iar eu, pentru zero lei prejudiciu și pentru că am spus la telefon lucruri pe care le-am spus ani la rând în mod public, primesc, în primă instanță, 3 ani cu executare. Deci, cum se face justiție? Dacă furi mult, nu ești sancționat dur, dacă nu furi nimic, ești condamnat la 3 ani de închisoare? Eu nici măcar nu pot concepe ce înseamnă 40.000 ha de pădure.
Opinia mea este că Viorel Hrebenciuc a făcut niște înțelegeri pentru a primi în dosarul CNA o condamnare și spun asta pentru că am observat cum s-a schimbat poziția lui de la începutul dosarului până la final. Este opinia mea, nu am nicio dovadă, să fim bine înțeleși. El are peste 65 de ani, are probleme de sănătate, are denunțuri, dacă va fi condamnat, probabil că va face o lună-două de închisoare și la revedere! S-a salvat din altele. Eu nu am nici un dosar, acesta este primul în care sunt implicată. Eu nu am ce să negociez. Eu nu-mi negociez libertatea.
Procurorul mă întreba obsesiv dacă ”mă risc” să ajung în fața instanței. Păi, cum? Eu știam că instanța face dreptate, nu-ți asumi riscuri mergând în instanță, decât dacă ai comis fapte penale. Procurorul îmi tot dădea exemple cu alte dosare ale lui care s-au finalizat cu condamnări, dar în acele dosare era vorba despre milioane de euro. Aici nu e vorba despre nici un leu. Este vorba despre o convorbire telefonică, în care eu am furnizat informații publice, precum cine pe cine a propus în CNA. Acestea reprezintă informații de interes public, care se găsesc pe site-ul Parlamentului. Am spus cum s-a votat în CNA, dar ședințele CNA sunt publice, iar după ședințe, pe site-ul CNA se publică modul în care au votat membrii CNA. Și pentru asta eu primesc trei ani cu executare? Foarte bine! Trimiteți un om la închisoare pentru că a spus la telefon lucruri pe care le-a spus și public.
EU NU MAI CRED ÎN DREPTATE, MI-E CLAR CĂ PRIN CONDAMNAREA MEA VOR SĂ DEMONSTREZE CĂ, DACĂ NU PLECI CAPUL, VEI RĂMÂNE FĂRĂ EL!
Chiar dacă voi face închisoare, eu nu voi putea spune vreodată că am greșit cu ceva. Eu îmi asum acest lucru. Mă duc cu capul sus. Eu, în dreptate, nu mai cred. Mă aștept la ce e mai rău, dar nu știu ce se dorește a se demonstra cu această condamnare. Ce vor ei să demonstreze? Că dacă nu pleci capul, poți rămâne fără el? Foarte bine. Am spus și în fața instanței, probabil că doamnele judecătoare au fost surprinse, dar am spus direct că dosarul acesta este o maculatură. Sunt 39 de bibliorafturi care cuprind actele tuturor televiziunilor, de la înființarea acestora. Nu au nicio relevanță în dosar, dar sunt puse acolo doar ca să impresioneze cu dimensiunea bibliorafturilor. Chiar așa îmi spunea procurorul, arătându-mi cele 39 de bibliorafturi înșirate de-a lungul unui perete: ia uitați-vă ce dosar v-am făcut. Așa, și? Acuzarea la adresa mea conține o singură frază. Că l-aș fi îndemnat, că i-aș fi sugerat lui Pinalti să-l sune pe Hrebenciuc.
C.G.: Poate fi și ambiția unui procuror, care primind un caz și spunându-i-se să o oblige pe Narcisa Iorga să recunoască vinovăția, nereușind, s-a dus până în pânzele albe, probabil și bazat pe o relație cu judecătorul. Adică un judecător să facă copy-paste din rechizitoriul procurorului, înseamnă că era bazat, că de-asta te-a și întrebat dacă ”te riști”, că știa că există un circuit creat acolo ca să se întâmple ceea ce voia el să se întâmple, dacă nu prin voința ta, care ai refuzat, atunci prin decizia unui judecător, care a preluat copy-paste din rechizitoriu. Asta nu este justiție, iar tu ai recunoscut mai devreme că ești un om care ai trecut dintr-o parte în cealaltă, în urma propriei experiențe. Tu nu erai un om neinformat. Ai spus că asta trebuie să se întâmple în România, trebuie să se facă curățenie, ai scris 20 de ani despre cât s-a furat în România, era, într-un fel, o satisfacție profesională. Cum ai perceput cât de dramatică e situația, de fapt?
N.I.: Probabil că e același sentiment cu acela pe care îl ai când descoperi că ești înșelat de cel cu care trăiești o viață alături, când ești mințit, când descoperi că are o viață paralelă. Pentru mine a fost un șoc, de la prima vizită la DNA și până când am primit hotărârea primei instanțe. Am tot sperat că lucrurile acestea nu se vor întâmpla, cu toate că ani de zile pierduți prin sălile de judecată mi-au permis o oarecare evaluare. Totuși, mi-a fost greu să cred că dacă nu există dovezi sau dacă există dovezi care contrazic acuzarea, cineva poate fi condamnat fără nici un fel de dovadă. Nu am crezut. Probabil că am fost naivă și îmi dau seama acum cât de tare am greșit atunci când am fost de partea celor care cred orbește în justiție. Nu e bine să crezi orbește nici în jurnaliști, nici în politicieni, nici în judecători, nici în procurori, în nimeni. Întotdeauna trebuie să treci prin filtrul propriu toate informațiile.
Când cineva este acuzat, de ce nu există și punctul de vedere al apărării acelei persoane? De ce ani de zile s-a făcut spectacol cu cătușe numai cu punctul de vedere al acuzării? Cel care este acuzat când se apără public?
Pentru mine, acest dosar este o lecție și chiar dacă ajung la închisoare îmi pare rău doar pentru că se face o nedreptate, dar pe de altă parte, e o experiență de viață, poate că asta mi-a trebuit, ca să văd că există nedreptăți, că există oameni care ajung la închisoare pe nedrept. Știu că poate fi considerat un șablon ce spun eu acum, că ”pușcăriile sunt pline de nevinovați”.
C.G.: În cazul tău nu este un șablon pentru că vorbim despre un om care n-a furat un cap de ață în viața lui și a fost un jurnalist printre cei mai incomozi pentru aceste nedreptăți din societate, adică tu nu ești oricine. Este foarte tonică această poziționare a ta, în care asumi că trăim într-o degringoladă absolută, în care îți asumi că din postura ta de nevinovată ți se poate întâmpla și ceva ce nu-ți dorești, dar dacă asta e țara la care ai contribuit…

POATE DUMNEZEU MĂ PEDEPSEȘTE PENTRU CĂ NU I-AM CREZUT ȘI APĂRAT ÎNAINTE PE CEI LINȘAȚI PE NEDREPT ÎN JUSTIȚIA ROMÂNEASCĂ
N.I.: Probabil că e o plată pe care o merit. Deci dacă eu am crezut orbește în justiție, în dreptate, dacă, la rândul meu, nu am dat doi bani pe apărările unor acuzați dinaintea mea, atunci poate că Dumnezeu, care nu bate cu parul, a zis ia să treci și tu prin această experiență ca să vezi cum e. Deci, eu mi-o asum, dar chiar dacă mă duc la închisoare cu limita maximă, eu niciodată nu voi înțelege de ce am fost condamnată. Adică am fost condamnată pentru că am spus la telefon lucruri pe care le-am spus public de nenumărate ori, de-a lungul celor șase ani de mandat în CNA. Ce vor ei să-mi demonstreze? Că Hrebenciuc era un îngeraș, că nu făcea nici un joc în CNA? Fosta mea colegă, Cristina Trepcea, de asemenea jurnalistă cu vechime, a declarat în dosar că a fost sunată de Viorel Hrebenciuc pentru a o vota pe Laura Georgescu președinte al CNA. Președintele CNA se alege de către membrii CNA prin vot. Și Cristina Trepcea, și Laura Georgescu erau propuse de PSD, iar Cristinei Trepcea i-a cerut Viorel Hrebenciuc s-o voteze pe Laura Georgescu. Deci, eu dacă am spus că, la nivelul Laurei Georgescu, Viorel Hrebenciuc este cel care decide politic, adică el ”a tras sforile”, căci așa era numit: sforarul șef al politicii românești, trebuie să fac închisoare pentru asta? Foarte bine! Fac închisoare, dar asta nu înseamnă că am greșit. Nu am greșit.
C.G.: Eu spuneam toate aceste lucruri la televizor. Pe mine atât de tare m-a enervat această sarabandă dintre Laura Georgescu și Viorel Hrebenciuc, încât eu exprimam la televiziuni, nu la una, ci la mai multe, în cuvinte mult mai grele și mai dure decât ceea ce ai spus tu într-o convorbire telefonică.
N.I.: Pe parcursul a 7 ani, cât a durat cercetarea penală și judecătorească, am evitat să mă exprim asupra acestui dosar. Am vorbit doar când s-a refuzat o probă esențială în dosar. Am cerut să se asculte în sala de judecată un fragment de câteva minute din înregistrarea audio a ședinței publice a CNA din data de 17 septembrie 2013, când a fost retrasă licența Giga TV. În acea ședință, directorul departamentului juridic al CNA a spus că nu se poate aplica articolul pentru retragerea licenței, nefiind întrunite condițiile legii, ci un alt articol, care prevedea sancțiunea cu somație sau amendă, adică exact ceea ce susțineam și eu. Deci, directorul departamentului juridic susține, ca și mine, că era abuzivă retragerea licenței, și asta în ședința publică a CNA în care s-a luat decizia de a fi retrasă licența. Problema e că acest director, de frică, în fața procurorului a susținut altceva decât a spus în ședința CNA, apoi, în fața instanței, a revenit la prima variantă, dar judecătorul de la fond nu a ținut cont de această declarație, ci a luat-o în considerare doar pe cea din fața procurorului, regăsită în rechizitoriu. De aceea am cerut în apel să fie ascultată această înregistrare, dintr-o ședință publică a CNA. Nu s-a acceptat această probă, care era una importantă, din punctul meu de vedere, pentru a demonstra că în ședința publică a CNA, șeful departamentului juridic a susținut exact același lucru ca și mine, anume că postului Giga TV nu trebuia să-i fie retrasă licența.
Se consideră că eu, spunând toate aceste lucruri la telefon, nu știu ce consultanță aș fi oferit, dar când aveam întâlniri cu membri ai CSM, care se plângeau de linșajul mediatic la care erau supuși era bine? Eu consider că atâta vreme cât ești într-un mandat public, ai obligația să răspunzi oricui la telefon, iar membrii CNA nu au statut de judecători, să nu poată intra în contact cu justițiabilii. Membrii CNA au obligația să discute cu radiodifuzorii ce se consideră lezați sau cu oricine are interes în legislația audiovizualului, au obligația să apere interesul public. Exact asta am făcut și eu: am spus la telefon că un post de televiziune a rămas fără licență audiovizuală în mod abuziv, din cauza unor interese politice.
Nu, nu e adevărat, trebuie să faci închisoare pentru asta. Bine, atunci, ce pot să mai zic? Mai pot să zic ceva?
C.G.: Da, mai poți să zici. Eu nu cred că se va lua o decizie atât de strâmbă. I-ai convins pe toți cei care ne ascultă, chiar și într-o asemenea scurtă prezentare, despre ce potlogărie este vorba aici și pentru că tot le este frică de mediatizare, le promit că alături de alți colegi din presă nu lăsăm treburile astea așa, oricât de mult s-ar strădui. Aici, în acest dosar, este absurdul absurdului. Mai trebuie să spun că această prezență publică a ta a fost la insistențele mele, am crezut că este important să spui această poveste pentru că nu este normal să te duci în fața unei sentințe finale fără să fii lăsată să prezinți probe, fără să spui ceea ce ai fi avut de vorbit pentru că suntem oameni și nu e vorba doar de compasiune aici, este vorba despre corectitudine, conviețuire, trebuie să ne punem în locul tău cu toții, să vadă cu toții ce li s-ar putea întâmpla, cam despre asta am vrut să discutăm.
N.I.: Mulțumesc mult pentru acest sprijin, contează extraordinar de mult pentru mine acest sprijin care vine din partea ta pentru că știu că este un sprijin mare. Faptul că pot să-mi spun și eu punctul de vedere contează enorm pentru mine, indiferent ce se va întâmpla, căci, așa cum am spus, mă aștept la ce e mai rău, dar o spun cu mâna pe inimă și cu capul sus: nu am făcut nimic ilegal. Am spus la telefon cine decide la nivel politic în CNA și cine cum a votat, sunt lucruri pe care oricine le poate spune în piața publică, în discuția din casă, la serviciu, oriunde. Dacă noi nu mai avem voie să vorbim, să ne exprimăm opiniile, este opinia mea, bazată pe argumente, dacă nu ai voie să spui nimic pentru că riști să te duci la închisoare, înseamnă că am ajuns foarte rău cu democrația. Nu vreau să mă victimizez, dimpotrivă. Chiar dacă fac închisoare, fac închisoare pentru dreptate, deci voi fi condamnată pentru dreptate. Foarte bine! Îmi asum.
C.G.: Sper să nu fie cazul, Narcisa. Îți mulțumesc și te îmbrățișez de la distanță și, oricum, la o săptămână după data de 25, trebuie să vii cu palinca aia că e ziua mea de naștere
N.I.: S-ar putea să vii tu la mine, cu niște prune…
C.G.: Nu, nu, nu. Eu cred că mai degrabă nu și vei veni tu la ziua mea de naștere. Te îmbrățișez cu drag, îți țin pumnii și bazează-te pe sprijinul tuturor celor care te-au cunoscut și care știu cum ești de fapt și care nu vor lăsa, atât cât pot ei să facă, să fii nedreptățită în acest hal.
N.I.: Mulțumesc mult tuturor și vă urez numai bine. La revedere!
CG: A fost o emisiune destul de greu de dus. Țin mult la Narcisa Iorga și acești șapte ani, fraților, acești șapte ani sunt un coșmar obținut pentru nimic, pentru jocurile unor mafioți din justiție, din politică sau din afaceri, așa cum v-ați putut convinge. Îi ținem pumnii Narcisei Iorga. Numai bine!
https://solidnews.ro/politica/2021/06/11/narcisa-iorga-in-fata-celei-mai-evidente-nedreptati-din-justitia-romaneasca-eu-nu-mai-cred-in-dreptate-mi-e-clar-ca-prin-condamnarea-mea-vor-sa-demonstreze-ca-daca-nu-pleci-capul-vei-ramane-fara/?amp=1
Protocol de colaborare între ANPC şi ICI Bucureşti
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Claudiu Dolot, şi directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti, Adrian - Victor Vevera, au semnat un protocol de colaborare între cele două instituţii, în baza căruia vor iniţia şi organiza, în parteneriat, activităţi cu caracter educaţional şi vor desfăşura activităţi comune, a anunţat ANPC pe Facebook. "ICI Bucureşti reprezintă cel mai important institut de cercetare-dezvoltare şi inovare în domeniul Tehnologiilor Informaţiei şi Comunicaţiilor din România. Noile tipuri de provocări şi relaţia comercială cu consumatorul au impus adaptarea modului în care interacţionează operatorii economici cu cetăţeanul. În acest context, creşterea nivelului de informare şi educare a cetăţenilor privind drepturile consumatorilor în vederea apărării intereselor legitime ale acestora reprezintă o prioritate pentru ANPC.Cele două instituţii vor iniţia şi organiza, în parteneriat, activităţi cu caracter educaţional (instruire, cursuri, training, exerciţii), vor concepe, realiza şi edita lucrări didactice în vederea diseminării acestora şi vor desfăşura activităţi comune, dar mai ales se vor axa pe necesitatea instituţiilor de a se alinia la evoluţia din zona online, deoarece este vorba despre o tendinţă a viitorului", se menţionează în postarea ANPC. Potrivit sursei citate, cele două instituţii îşi propun să contribuie la creşterea vizibilităţii şi dezvoltarea activităţilor în domeniul protecţiei consumatorilor, în rândul publicului larg, iar protocolul încheiat între cele două instituţii va răspunde, în primul rând, nevoii de informare a consumatorilor. "Prin semnarea Protocolului, cele două entităţi confirmă o colaborare îndelungată şi se angajează instituţional să o dezvolte pe multiple planuri, în beneficiul consumatorilor din România", mai subliniază ANPC.

https://www.agerpres.ro/economic-intern/2021/06/10/protocol-de-colaborare-intre-anpc-si-ici-bucuresti--728818

Surse: Guvernul vrea să atragă o investiție majoră de la giganții IT în România. Una dintre companiile vizate ar fi Microsoft
Guvernul a discutat în ședința de miercuri, 9 iunie, un Memorandum confidențial care vizează atragerea unei investiții majore de la giganții IT în România, au declarat joi pentru HotNews.ro mai multe surse guvernamentale. În document nu este menționată o companie anume, însă printre cele vizate ar fi Microsoft, susțin sursele. Demersul a fost inițiat la nivelul Secretariatului General al Guvernului (SGG), având ca argument nevoia de digitalizare a României, a precizat pentru HotNews.ro o altă sursă guvernamentală. Un anunț oficial ar urma să fie făcut în următoarea perioadă, a mai precizat pentru HotNews.ro un alt oficial guvernamental.
https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-24851964-guvern-investitie-majora-gigant-microsoft-memorandum-digitalizare-sgg.htm

Guvernul, dator zeci de milioane de euro la producătorii de film. Reacția Ministerului Economiei
Alianța Producătorilor de Film din România a dat publicității un video-manifest, prin care acuză că Ministerul Economiei nu respectă înțelegerile contractuale pe care și le-a asumat cu mai bine de doi ani în urmă și că are datorii de 35 de milioane de euro către companiile de producție și partenerii străini care au filmat în România. Ministerul recunoaște că schema „are defecte” și susține că „lucrează la îndreptarea ei”. Alianța Producătorilor de Film (APF) din România a lansat astăzi un protest față de Guvernul României și Ministerul Economiei, care au acumulat o datorie foarte mare la companiile de producție, ca urmare a unei scheme de ajutor financiar nefuncțională. „De 20 de luni susținem constant dialogul, puterea lui și relevanța acestuia în depășirea oricăror dificultăți. (…) În niciun un moment nu putem spune că am fost cu adevărat ascultați și problemele noastre au fost rezolvate. Probleme care acum se ridică la o datorie de peste 35 de milioane de euro pe care statul român o are față de noi, producătorii de film și mai ales față de partenerii noștri care au avut încredere să vină în România și să cheltuie sute de milioane de euro”, se arată în comunicatul publicat pe pagina de Facebook a APF.
https://www.libertatea.ro/stiri/guvernul-dator-cu-zeci-de-milioane-de-euro-catre-producatorii-de-film-romania-producea-20-30-de-filme-straine-pe-an-reactia-ministerului-economiei-3595135


Cloud românesc, cloud francez. Probleme comune, soluții diferite
Digitalizarea este în centrul planului de redresare și reziliență european, în sensul că sumele alocate pentru acest domeniu sunt semnificative. În acest context, multe state membre și-au propus, prin planurile naționale, să construiască infrastructura de cloud pentru administrație. În România, un astfel de proiect ar aduce un lucru pe care ni-l dorim de foarte mult timp și anume o unificare a bazelor de date ale administrației, centrale și locale, și o utilizare eficientă și silențioasă a acestora. În ultimele zile, mass-media a observat că investiția în cloudul guvernamental asumat în planul național de redresare și reziliență este de 10 ori mai mare decât cea pe care și-o propunea guvernul din anul 2019, respectiv 500 milioane euro față de numai 45 milioane euro. Nu putem intra în amănunte tehnice, dar un lucru l-au învățat economiștii de la specialiști și anume că atunci când vine vorba despre investiții în tehnologia informațiilor proiectele pot costa oricât, adică de la puțin la foarte mult. Depinde ce îți propui să faci. De aceea, diferența mare de sumă te duce mai degrabă la ideea că proiectele, cel de 45 de milioane și cel de 500 milioane euro, nu au nimic în comun. Sunt, de fapt, complet diferite. În România, în acest moment, sunt în plină desfășurare controversele pe tema cloudului guvernamental. Există divergențe între specialiști. Unii cred că proiectul va aduce o eficientizare a resurselor utilizate și o bună utilizare a bazelor de date. Alții cred că proiectul este inutil și că nu își va atinge scopul. De asemenea, unii cred că este prea scump, alții sunt de părere că o investiție de 500 milioane euro este potrivită. Probabil, însă, dincolo de viziunile diferite sunt avute în vedere și interesele comerciale ale părților. Ceea ce pot spune este că multe state membre au în vedere digitalizarea instituțiilor publice, chiar prin cloud, și că un specialist în tehnologia informației susține de ani de zile că soluția pentru modernizarea tehnologică a României este cloudul.
https://www.rfi.ro/economie-134896-cloud-romanesc-francez-probleme-comune-solutii-diferite

Ministrul Teleman (USRPLUS) îl menține la șefia Radiocom pe directorul numit în 2017 sub Dragnea
În martie 2017, la șefia foarte importantei Societăți Naționale de Radiocomunicații (Radiocom) era numit Eugen Brad, apropiat al premierului de atunci, Sorin Grindeanu. În iunie 2021, ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman, îl menține în funcție pe Brad, deși legea nu-l ajută. Pe 20 mai a.c., Consiliul de Administrație al Radiocom a votat ca lui Eugen Brad, director general al Radiocom din martie 2017, să-i înceteze mandatul. La câteva zile după, însă, un comunicat al Radiocom (asumat chiar de Eugen Brad și citat de Financial Intelligence) informa că, de fapt, Brad rămâne director general: "în cadrul şedinţei de joi, 20 mai 2021, toţi membrii Consiliului de Administraţie au votat revocarea directorului general Eugen Brad, ulterior nemaifiind semnată decizia. Astfel, astăzi, miercuri, 2 iunie 2021, a avut loc şedinţa Consiliului de Administraţie în prezenţa tuturor celor 5 membri care au deliberat în mod valabil, constatând în unanimitate că nu sunt îndeplinite condiţiile procedurii declanşate pentru revocarea directorului general în cadrul şedinţei din 20 mai 2021.
https://newsweek.ro/investigatii/ministrul-teleman-usrplus-il-mentine-la-sefia-radiocom-pe-directorul-numit-in-2017-sub-dragnea

O echipă de cineaști filmează un documentar despre viața copiilor din canalele bucureștene
Un serial documentar despre viaţa copiilor din canale este filmat la Bucureşti luna aceasta de o echipă internaţională de cineaşti formată din Michela Scolari (scenarist, producător, regizor), Felix Maximilian (producător), Jerry Ying (producător), David Zuckerman (producător) şi Gianluca Fellini (regizor), arată News.ro. Proiectul Bradamante film este intitulat „Copiii din canale/ The Sewer Kids”. Cineaştii îşi propun să prezinte, cu sensibilitate şi curaj, viaţa copiilor din canale prin intermediul unui serial documentar ce va surprinde traiul de zi cu zi a unei comunităţi care provine dintr-un strat social existent şi ignorat încă din vremea comunismului. Vocile din faţa camerelor de filmat aparţin unor foşti copii ai canalelor, ce au depăşit bariera unui aparent destin implacabil, cu ajutorul fundaţiei Parada, condusă de Franco Aloisio. Aceşti tineri au reuşit, prin artă socială şi mai ales prin intermediul circului, să se motiveze şi dea o nouă turnură existenţei lor, câştigând dreptul la un altfel de viitor. Toate încasările rezultate în urma distribuirii serialului documentar vor fi donate fundaţiei Parada. Michela Scolari (scenarist şi producător) a creat serialul documentar TV „Copiii din canale/ The Sewer Kids” pe care îl co-produce împreună cu David Zuckerman, premiat cu Emmy.
https://www.stiripesurse.ro/o-echipa-de-cineasti-filmeaza-un-documentar-despre-viata-copiilor-din-canalele-bucurestene_1836429.html

Telekom România introduce pe site funcţia de previzualizare în format 3D a telefoanelor
„Clienţii pot înţelege mai uşor cât de înalt, de lat sau de subţire este smartphone-ul pe care şi-l doresc, în comparaţie cu un card bancar”
Telekom România îşi continuă procesele de digitalizare şi introduce pe site-ul prorpiu funcţia de previzualizare în format 3D a telefoanelor, au transmis reprezentanţii Telekom România. „Datorită noii facilităţi introduse de Telekom Romania, clienţii îşi pot analiza mai atent telefoanele dorite direct online fără a mai fi nevoie să meargă într-un magazin fizic sau să sune în Call Center”, a spus Gabriel Trăistaru, Director Digitalizare în cadrul Telekom România. Astfel, vizitatorii site-ului vor putea identifica mai uşor dimensiunile reale ale terminalelor mobile, folosind noua funcţie introdusă pe site prin care aceştia pot asocia mai bine proporţiile telefoanelor cu ajutorul unui obiect extrem de comun: un card bancar. „Clienţii pot înţelege mai uşor cât de înalt, de lat sau de subţire este smartphone-ul pe care şi-l doresc, în comparaţie cu un card bancar”, potrivit reprezentanţilor Telekom.
https://www.zf.ro/business-hi-tech/telekom-romania-introduce-site-functia-previzualizare-format-3d-20131664

Cu câteva luni înainte de preluarea fostului Romtelecom, Orange atacă din nou pe piaţa fix-mobil cu noi pachete
Orange, liderul pieţei locale de telecom, care se pregăteşte să înghită divizia de servicii fixe a Telekom România (fostul Romtelecom) în această toamnă, a lansat noi oferte de pachete de servicii fix-mobil, una dintre promoţii incluzând un preţ de 30 de lei pentru 6 luni de contract pentru net fix prin fibră, TV şi acces la o platformă de conţinut pentru un an. „Clienţii care aleg unul dintre pachetele Orange Love beneficiază de acces inclus timp de 12 luni la o selecţie variată de filme şi seriale pe HBO şi HBO GO ce pot fi urmărite atât pe TV cât şi pe mobil. Astfel, pentru 30 de lei pe lună pentru primele 6 luni, clienţii se bucură de internet prin fibră şi televiziune prin cablu cu 113 canale TV dintre care 28 HD şi 12 luni acces la HBO şi HBO GO”, conform datelor Orange. Abonaţii din alte reţele care aleg să se porteze la Orange şi care optează pentru unul dintre pachetele Orange Love beneficiază de preţuri promoţionale pentru Samsung Galaxy A52 5G – resectiv 59 euro prin buy-back 5G. Acesta este disponibil împreună cu abonamentul Smart 15 ce include internet 5G nelimitat, conform Orange.
https://www.zf.ro/business-hi-tech/cu-cateva-luni-inainte-de-preluarea-fostului-romtelecom-orange-ataca-20130717

Vodafone România lansează V-Hub - o platformă de educaţie digitală pentru IMM-uri - dar şi cu noi soluţii digitale şi IoT dedicate, cu un model bazat pe subscripţie lunară
Printre soluţiile introduse de companie se numără: telefonul mobil utilizat drept POS, soluţii de management al flotelor auto sau un creator de magazine online de la zero. În parteneriat cu Syswin Solutions, Vodafone le oferă fermierilor staţii echipate cu senzori, la abonamente care pleacă de la 200 de euro/lună. Vodafone, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de comunicaţii fixe şi mobile din România, vrea să fie mai prezent în zona companiilor mici şi mijlocii din piaţa locală, prin instrumente digitale şi soluţii IoT (internet of things), în contextul în care operatorul şi-a construit deja o prezenţă puternică cu oferta business în rândul companiilor mari. „Când vorbim de digitalizare pentru IMM există un ecosistem care are la bază servicii de telecomunicaţii, iar pe platforma de telecomunicaţii se construieşte un întreg ecosistem de IoT, adică senzori conectaţi care au o interfaţă de telecomunicaţii şi care colectează date despre diverse lucruri. (...) Soluţiile ICT vin cu software sau echipamente care ajută mult lanţul valoric al unei companii“, a explicat Mihnea Rădulescu, directorul diviziei Vodafone Business, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.
https://www.zf.ro/business-hi-tech/vodafone-romania-lanseaza-v-hub-o-platforma-de-educatie-digitala-20130708

Top 10 cele mai vizionate titluri originale de la Netflix. Printre ele, „Lupin” și „Shadow and Bone”
Recent, Netflix a anunțat că face și sezonul 2 din „Shadow and Bone' (decizia nu e o surpriză pentru nimeni, dar tot i-a bucurat pe fani). Iar sezonul 2 al neașteptatului hit franțuzesc „Lupin' se lansează vineri, 11 iunie. Ambele titluri se află într-un top 10 al celor mai vizionate producții originale Netflix lansate vreodată, realizat de site-ul Insider. Topul a fost întocmit în funcție de datele furnizate de Netflix, care numără câte conturi au vizionat fiecare producție în primele 28 de zile de la lansare. Platforma, mai precizează Insider, consideră o vizionare dacă respectivul cont a urmărit cel puțin două minute dintr-un fim sau serial.
https://tvmania.ro/top-10-cele-mai-vizionate-titluri-originale-de-la-netflix-printre-ele-lupin-si-shadow-and-bone-297040.html

Premierele zilei: „Godzilla vs. Kong”, „Fără zgomot 2” și „Peter Iepurașul: Fugit de acasă” intră în cinematografe
Din 11 iunie, cinefilii pot vedea pe marile ecrane peliculele „Godzilla vs. Kong', mult-așteptatul „Fără zgomot 2', dar și animația „Peter Iepurașul: Fugit de acasă' . „Godzilla vs. Kong': când monștrii se iau la trântă - Cea mai nouă ciocnire dintre legendarele creaturi Godzilla și King Kong, „Godzilla vs. Kong' marchează începutul blockbusterelor de vară, cu înfruntări spectaculoase, incendii, catastrofe, dar și cu un copil orfan în stare să comunice cu King Kong. Pretextul celei de-a 36-a povești din franciza „Godzilla' este o nouă amenințare la adresa omenirii, concretizată în atacul furibund al monstrului reapărut din adâncuri. Nimeni nu știe care este acum cauza atacurilor Godzillei, dar câțiva cercetători au ideea de-a apela la King Kong pentru a-i ține piept monstrului marin. Imobilizat pe o navă care îl transportă spre insula natală, acesta nu poate fi convins să-i ajute pe oameni decât prin intervenția lui Jia (Kaylee Hottle), o fetiță orfană, singura cu care King Kong acceptă să comunice.
https://tvmania.ro/program-cinema-11-iunie-godzilla-kong-frazgomot-2-peter-iepurasul-296571.html

Spectacol fotbalistic în toată Europa: astăzi începe, în sfârșit!, Euro 2020
Campionatul European de fotbal din 2020, amânat cu un an din pricina pandemiei de COVID-19, are loc în perioada 11 iunie – 11 iulie, în 11 ţări. Partidele vor fi transmise la noi de Pro TV și Pro X și vor fi disponibile și pe voyo.ro. Turneul final al Campionatului European de fotbal trebuia să aibă loc în perioada 12 iunie – 12 iulie 2020, dar pandemia a dat peste cap programul iniţial. Singurele ţări care organizează meciuri, dar care nu au echipa naţională calificată la turneul final sunt Azerbaidjan şi România. „Arena Naţională' din Bucureşti va găzdui patru partide (trei din Grupa C şi un joc din optimile de finală).
https://tvmania.ro/spectacol-fotbalistic-in-toata-europa-astazi-incepe-in-sfarsit-euro-2020-296606.html

Două noi actrițe se alătură distribuției serialului Adela. Când se termină primul sezon
Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai mult acţiunea. Actriţele Ioana Abur şi Ioana Blaj se alătură distribuţiei serialului Adela, iar dezvăluirile lor vor schimba parcursul vieţii unora dintre cele mai îndrăgite personaje de până acum. Dezvăluirile uluitoare, momentele încărcate de tensiune şi toate întrebările îşi vor găsi răspunsul în ultimele episoade ale serialului de la Antena 1, în fiecare joi, de la 20:30.
https://tvmania.ro/finalul-primului-sezon-adela-296744.htm

Cristache: „Azi, Romania9 e suspendată”. În loc, TVR a pus o ediţie specială cu Mihai Rădulescu şi Marian Voicu
Ediţie specială, în locul emisiunii lui Ionuţ Cristache. Emisiunea România9 nu va fi astăzi la TV, după cum a anunţat realizatorul în urmă cu puţin timp pe Facebook. „Tocmai am fost anunţat că azi, emisiunea Romania9 e suspendată din motive editoriale care vizează o ediţie specială”, spune Cristache. Acesta a mai spus: „Ne vedem luni, de la 21.00, daca nu intervine alta schimbare in grila!”. Contactaţi de Paginademedia.ro, oficialii TVR a spus că în această seară, de la ora 21:00, va fi programată ediţia specială Europa Azi, în contextul în care a început campania electorală pentu alegerile Parlamentare din Republica Moldova. Va fi un duplex Chişinău-Bucureşti, cu Mihai Rădulescu şi Marian Voicu.
https://www.paginademedia.ro/stiri-media/editie-speciala-campanie-moldova-20239515

Care a fost audiența lui Ionuț Cristache în prime time la TVR 1 și de ce este trimis să se bată în rating cu „Acces Direct”
O simplă trecere în revistă a cifrelor de audiență ale emisiunii lui Ionuț Cristache de la TVR arată că aceasta nu stă deloc rău în comparație cu talk-show-urile televiziunilor de știri. Și atunci, de ce vrea conducerea TVR să-l mute după-amiaza? Pentru că această mutare este, mai degrabă, o umilire a moderatorului Cristache, trimis disciplinar în „mocirlă” ca să se bată împotriva unor „titani” ai ratingului exploatat din fapte diverse, precum Știrile de la ora 5 ale PRO TV sau Acces Direct de la Antena 1. Emisiunea „România 9” de la TVR 1, moderată de Ionuț Cristache, va fi mutată de la ora 21:00 la ora 17:00, începând din 21 iunie a.c. Întrebat de Paginademedia.ro, Ionuț Cristache a reacționat ca o victimă inocentă a noii conduceri a TVR, desemnată de PNL. Răspunsurile TVR la declarațiile lui Cristache și motivele pentru care a fost mutat după-amiaza au venit destul de repede, dar au fost neconvingătoare și lamentabile. Motivele Comitetului Director, care a decis mutarea în grilă, sunt legate de audiență. N-au fost oficializate cifre care să argumenteze decizia, dar s-a invocat, într-o limbă înfiorătoare de lemn: „Performanţele programelor respective raportate la slotul orar – cifrele de audienţă înregistrate de emisiunea România 9 raportate la tronsoanele de prime time ale canalului TVR 1, ale celorlalte canale proprii şi ale canalelor competitoare”. Greu de înțeles ceva din această explicație a TVR! Să încercăm să găsim explicații în sondajele de audiență Kantar Media, pentru a afla de ce a fost exilat Cristache în mijlocul după-amiezii, la „bătaie” cu devastatoarele programe „Știrile de la ora 5” (Pro TV) și „Acces direct” (Antena 1). Pentru că această mutare este, mai degrabă, o umilire a moderatorului Cristache, trimis disciplinar în „mocirlă” ca să se bată, împreună cu invitații săi, împotriva acestor „titani” ai ratingului exploatat din fapte diverse. Cum le-ar sta lui Ion Cristoiu și Cornel Nistorescu, invitați la „România 9”, în noua grilă, să atragă publicul pensionar și casnic de la concurență cu savantele lor comentarii pe seama luptelor intestine din PNL? Edițiile „România 9”, difuzate de la începutul anului și până pe 7 iunie a.c., au înregistrat la nivel național o audiență generală de 151.000 de telespectatori pe minut (0,9% rating). (Emisiunea se difuzează luni – joi). Este un indice onorabil. Mai mare decât ratingurile realizate, în aceeași perioadă și în același interval orar, la Realitatea Plus (110.000 de telespectatori pe minut), Digi24 (99.000), B1 TV (56.000), dar mai mic decât la România TV (513.000) și Antena 3 (403.002). Așadar, un rating de locul 3 în bătălia cu televiziunile de știri. Dar să nu-i ridicăm statuie lui Cristache! „România 9” nu se poate compara cu audiențele de la Pro TV (1,57 milioane de telespectatori), Antena 1 (1,33 milioane) și Kanal D (1,57 milioane), e foarte jos, pentru că acolo sunt alte genuri de programe. Dar în lupta cu segmentul televiziuni de știri, politică și gargară, talkshow-ul lui Cristache a ieșit onorabil: 151.000 de telespectatori pe minut. Circa 72% dintre telespectatorii „România 9” au vârste de peste 45 de ani. La Antena 3, ponderea a fost de 93%, iar la România TV, 86%. „România” lui Cristache a avut un public ceva mai tânăr.
https://www.libertatea.ro/opinii/care-a-fost-audienta-lui-ionut-cristache-in-prime-time-la-tvr-1-si-ce-viata-grea-il-asteapta-in-lupta-pe-rating-cu-acces-direct-3594603

Haideţi la mişcare! ZU, campanie cu Morar, Popescu şi Emma. În ce oraş?
Radio ZU demarează o nouă campanie, una dedicată mişcării. Postul de radio al Intact organizează un eveniment sportiv, la finalul lunii iunie. Evenimentul se numeşte „Mişcarea ZU. Mişscarea pentru Mişcare” şi se va organiza pe 26 iunie, începând cu ora 11:00, în oraşul Baia Mare. Mihai Morar, Răzvan Popescu, Emma Ştefan, Raluca Benavides, Răzvan Popescu şi Adi Mihăilă ”The Hitman” vor lua şi ei parte la această campanie. Cei care vor să se înscrie la evenimentul Radio ZU o pot face AICI. Taxa de înregistrare este de 125 de lei, iar în schimbul acestei sume, fiecare participant primeşte un kit care conţine un tricou, un săculeţ tip rucsac, o manşetă şi o medalie. Kit-ul de participare va putea fi ridicat cu o zi înainte de eveniment dintr-un loc special amenajat. Cei care nu sunt din Baia Mare vor putea ridica kit-ul şi în ziua evenimentului, până la ora 10.00, cel târziu.
https://www.paginademedia.ro/stiri-media/radio-zu-concurs-alergare-iunie-2021-20239536

AUDIENŢE. Bătălia reluărilor. O redifuzare Las Fierbinţi, peste reluarea iUmor cu roasturi de 1 Decembrie
AUDIENŢE. S-a dat bătălia reluărilor, miercuri seara. Rezultatul? Pro TV a adunat cei mai mulţi telespectatori în faţa televizoarelor. Un film din 2018 (O luptă persoanală 6) şi episod din Las Fierbinţi, dat în realure, au devansat iUmor-ul de la Antena 1. Postul Intact a difuzat, aseară, ediţia specială de roast-uri din 1 Decembrie. Kanal D, care pus la bătaie un nou episod din serialul Hercai, s-a clasat pe locul doi atât pe intervalul Las Fierbinţi, cât şi pe intervalul iUmor. De notat că cifrele au fost ceva mai mici decât în plin sezon. Naţional. Pro TV a fost cel mai urmărit post TV, aseară. Cu Las Fierbinţi, a numărat peste 1,5 milioane de telespectatori în fiecare minut. Locul doi, pe interval, a fost ocupat de Kanal D - 1,3 milioane de persoane. Podiumul a fost completat de Antena 1, cu puţin peste 900.000 de oameni.
Urban. Clasamentul a fost aproximativ acelaşi şi la oraşe. Pro TV a fost pe primul loc, de unde a scos o medie de peste 800.000 de oameni pe minut. Kanal D, cu 680.000 de telespectatori, a fost pe doi, iar Antena 1 a numărat, de pe locul trei, peste 400.000 de persoane.
https://www.paginademedia.ro/audiente-tv/batalia-reluarilor-audiente-20239303
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL