×


Televiziune -- Data și ora publicării: 04.10.2021 12:48:19

„Adevăruri despre trecut”, sezon nou la TVR 1. Primul episod: APACA – fabrica destinBucurești (MEDIA EXPRES) / 4 oct 2021 / TVR 1 continuă din 6 octombrie seria de documentare istorice „Adevăruri despre trecut” cu subiecte și mărturii despre ceea ce a însemnat viața românilor în comunism.

Cel de-al 12 sezon de documentare istorice realizate în ultimii șapte ani de către producătorul Raluca Rogojină, consultantul de specialitate Lavinia Betea și realizatorii Roxana Tarhon, Carmen Bărbulescu, Raluca Bibiri, Ștefania Țene, Gheorghe Preda, Diana Deleanu și Irina Luca vine cu subiecte precum povestea celebrei APACA, fabrica reprezentativă pentru modul de viață și de muncă al românilor în comunism, , încurajarea diversității confesionale cu preţul îngrădirii libertăţii de credinţă, ospeţele şi dineurile nomenclaturiştilor, publicitatea în epoca de aur şi „arta sacră” a vremurilor de atunci.

Sunt de asemenea evocate nostalgia pentru regimul anterior vs. „speranţa de mai bine” și povestea tovarăşei de fier Ana Pauker, prima femeie din lume ministru de externe.

În acest nou sezon, difuzat de TVR 1 în fiecare miercuri, de la ora 22.00, mai sunt arătate parenting-ul din anii '70-'80, în România ceaușistă; cum erau alintați și pedepsiți adulții de azi în copilărie, cu ce frici au rămas și ce nu ar aplica niciodată în educația copiilor lor.

"La emisiune participă vedete ale vremii, dar și oameni obișnuiți, care și-au trăit bucuriile și amarul într-o epocă smintită", se arată în comunicatul TVR care anunță noul sezon "Adevăruri despre trecut".

Documentarul „APACA-fabrica destin” este difuzat în primul episod al sezonului 12 „Adevăruri despre trecut”, miercuri, 6 octombrie, de la ora 22.00, la TVR 1.

La început, a fost unul dintre primele șantiere ale tineretului din țară, fabrica fiind ridicată în doar câteva luni, deschizând lunga listă a realizărilor record din perioada comunistă.

Zeci de mii de oameni au lucrat în atelierele fabricii între 1948 și până spre sfârșitul anilor '90, când a fost privatizată. Zeci de mii de destine s-au legat, cu suferințe și bucurii, de numele ei. Povestea unui colos care a fost un soi de șablon pentru ceea ce a reprezentat modul de viață și de muncă al românilor în comunism este prezentată documentarul „APACA-fabrica destin”, realizat de Ştefania Ţene.

Fabrica a purtat mai multe nume: Fabrica Gheorghe Gheorghiu Dej, după numele conducătorului care o inaugurase, Întreprinderea sau Fabrica de Confecții București, dar toată lumea o știa după numele atelierelor pe locul cărora fusese ridicată: APACA. Și astăzi, dacă treci pe-acolo, spui că ai fost la APACA!

Din interviuri cu prof. Lavinia Betea, consultantul emisiunii, Amalia Neacșu, fostă normatoare, ing. Teodor Diaconaș, fost Șef Serviciu CTC, Viorel Popescu, fost muncitor necalificat, realizatorii recompun imaginea celebrei fabrici de confecţii din capitală. În sincroane de arhivă apare și Iosef Steinbach - ilegalist, fost director general.
(MEDIA EXPRES)

Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Da Vinci advertising for educational programsAbonamentele la MEDIA EXPRES va oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale dar interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.
Pentru abonamente click aici


© 2001 -  Media Expres SRL