×

Profil -- Data și ora publicării: 17.03.2009 09:30:31

Radu Rusu: „În 2009, iNES Group îşi va păs­tra exclusivitatea în furnizarea de canale HD“



...
iNES IPTV a inclus din februarie 2009 în grila sa de programe Discovery HD, la o rezoluţie de 1080i. Ines oferă acum abonaţilor săi un pachet HDTV care include Eurosport HD, TVR HD, History HD şi Discovery HD, urmând ca pănă la sfărşitul anului să mai apară alte patru televiziuni - PRO TV HD, LUXE TV HD, Fashion TV HD şi Muzical Zen. Directorul diviziei IPTV din iNES Group, Radu Rusu, a acordat un interviu pentru Media Expres.
...

Rep: Distribuţia canalelor HD se face contra unui tarif pe abonat?
Radu Rusu: Nu. Canalul Discovery HD a fost adăugat în pachetul de programe iNES IPTV – toţi abonaţii noştri care au un Set Top Box HD  îl pot recepţiona.

Rep: Distribuţia în HD necesită o investiţie din partea Dvs.? Căt de mare este aceasta? Creşte ea odată cu fiecare nou canal HD adaugat?
R.R.: Pentru a putea distribui canalele HD am acţionat pentru upgradarea reţelei iNES de fibră optică la o capacitate de 10 Gbps. Aceasta a fost cea mai mare investiţie, urmată de achiziţionarea receptoareleor necesare în head-end.

Rep.: Câţi abonaţi are în prezent iNES pe partea de distribuţie de programe TV?
R.R.: Avem 350 de abonaţi la serviciul iNES IPTV şi implicit ai pachetului de servicii iNES TRIPLE PLAY.

Rep.: Plăteşte abonatul ceva în plus pentru pachetul HD?
R.R.: Nu.

Rep.: iNES plăteşte către Discovery HD o taxă pe abonat aşa cum plăteşte pentru Discovery "clasic"? Care este raportul dintre preţul pentru "clasic" şi cel HD?
R.R.: Canalul Discovery HD este o selecţie a celor mai bune emisiuni filmate în standardul 1080i din portofoliul Discovery, care reuneşte canalele Discovery, Discovery Science, Discovery World etc. Bineînţeles că fiind vorba de un nou canal, iNES Group a încheiat un contract referitor la retransmisia acestuia şi plăteşte o taxă pe abonat. Detalii referitoare la preţuri nu vă pot da, însă în general preţurile pentru orice canal HD sunt mai mari decât cele pentru un canal clasic – aceasta datorită praticularităţilor referitoare la bandă şi la infrastructura folosită.

Rep.: Credeţi că sunt şanse ca operatorii cei mari de talia RCS sau UPC să înceapă şi ei de anul acesta cu pachete în HD? Vă cer o părere personală.
R.R.: Puţin probabil. Punctul zero (de pornire) în lansarea unui pachet HD este REŢEAUA care impune lărgimea de bandă. După cum ştişi, reţeaua noastră este bazată în proporţie de 100% pe fibră optică şi are o capacitate de 10 Gbps, iar conexiunea folosită este FTTH – cea mai performantă din punct de vedere a benzii (însă în acelaşi timp şi cea mai costisitoare ca preţuri). Nu cred că ceilalţi operatori au construit asemenea reţele, sau că au în plan implementarea lor pe termen scurt. Cred că în 2009, iNES Group îţi va păstra exclusivitatea în ceea ce priveşte furnizarea de canale HD.
(Interviu realizat de Mihai Pavelescu)

...Ce este HD?...

Televiziunea tradiţională are o rezoluţie de aproximativ 210.000 pixeli, în formatul HD se ajunge la două milioane de pixeli, de aproximativ 10 ori mai mult detaliu decăt pe ecranele obişnuite. O altă diferenţă este dată de formatul imaginii – 4:3 pentru televiziunea clasică şi 16:9 pentru HD.
Discovery HD a fost lansat pentru prima dată în 2002, în Statele Unite şi a pătruns pe 17 pieţe la nivel internaţional. Formatul video 1080i are o rezoluţie verticală mai bună decăt celălalt format de tip High Definition folosit în prezent, denumit 720p, în vreme ce rezoluţia scenelor în mişcare este mai slabă. O altă diferenţă între cele două formate este că 1080i furnizează 1920 de pixeli în rezoluţie orizontală, mai mare decăt rezoluţia de 1280 de pixeli furnizată de sistemul 720p.
În Statele Unite, formatul 720p este folosit de ABC, Fox Broadcasting şi ESPN deoarece acestea au transmisii cu scene de acţiune mai rapidă, din sport, în vreme ce formatul video 1080i este folosit de CBS, NBC, HBO, Showtime şi Discovery HD din cauza clarităţii imaginii în scenele cu mişcare mai redusă. O versiune mai nouă a formatului 1080i, denumit 1080p, urmează să fie adoptat pe viitor ca formatul standard în televiziunea de tipul HDTV.
Sursa: Wikipedia, prelucrare MEDIA EXPRES


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL