×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 03.03.2020 10:17:35

Ședinţa CNA de marți, 3 martie 2020



București (MEDIA EXPRES) / 4 feb 2020 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Nicolae Bălașa, Ramona Sorescu, Alexandru Kocsis, Ancuța Popescu și Dorina Rusu. Orsolya Borsos a intrat în ședință în timpul punctului I.

OZ suplimentată cu vizionare spot campanie de împădurire de la Ministerul Mediului. Audiere spot și reprezentant minister în fața CNA.
Spotul cheamă oamenii pe site după care sunt repartizați în 15 mar - 15 aprilie dar începem mai devreme pentru că s-a intrat în vegetație. Până la finalul aprilie eventual. La munte se mai poate planta până la sfârșitul lunii aprilie.
Coronavirus, Isu, Cutremur - Tufeanu este îngrijorat că sunt multe în același pachet cade din impact.
Rusu a întrebat unde împăduriți.
Zonele din fondul Romsilva, terenuri degradate de la autoritățile publice locale, terenuri donate de persoane private, de companii. Zonele sunt toate județele - MM CJ SV BV SB Harghita și Tulcea și județele din sud sunt cele mai mari număr de puieți.
VOT pînă pe 30 aprilie local regional și național - Unanimitate.

I. Solicitare licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice: S.C. PUBLIVOL CREATIV SRL Voluntari pentru Metropola TV din București
Prin cablu, acționar majoritar Consiliul local Voluntari și ..., generalist, HD, județul Ilfov și București, 100 opere românești, 10% independenți, recente 50%. Informare 20, educative 25, culturale 10. Program 24 de ore.
1.080.000 lei investiție. Nu mai deține licențe.

Este o societate pe acțiuni. Reprezentantul nu s-a prezentat. Umplem un gol care există în mass-media național. Presa în căutare de rating a creat apetență în a prefera subiecte cu iz negativ, crime, lucruri neplăcute spații vaste, dar lăudabil și modele nu se înghesuie să acorde același timp, presa scrisă nu scrie despre modele. Ambiția noastră este de a îmbunătăți situația. Televiziunea regională pentru zona metropolitană a Bucureștiului, să scoatem în evidență lucrurile exemplare. În București și Ilfov cea mai mare concentrație de români de calitate.

Rusu a spus că este o televiziune finanțată de Consiliul local dar celelalte erau mici, pentru ședințele CL. Nu am mai văzut atâția bani ai comunității. Este foarte mare, este nelalocul ei. Cum a luat cineva o asemenea decizie? Banii aceia puteau fi folosiți pentru infrastructură etc. Pandele putea să-și facă pe banii săi, să-și facă campanie electorală continuă. Cine a votat în CL atâția bani? Este făcută înainte de campanie, scopurile sunt să facă campanie electorală.
Reprezentantul: mi-am pus problema și eu. Apropierea campaniei electorale. Ideea le-a venit acum 3 ani celor din CL. În 2015 au avut o situație, la Voluntari și Pipera există o firmă de panotaj publicitar care nu și-a plătit impozitele, funcționa ilegal. Proces CL intentat, a durat 4 ani. Ce facem după eliminarea firmei? Compania primăriei care să se ocupe de publicitate. Din banii obțiuți din publicitate să se întoarcă investiție în informarea cetățenilor. Dreptul la informare din Constituție nu este acoperit de autorități. Este o obligație. Compania funcționează legal, dar e și o obligație. În ședințele CL există o înverșunare care nu face bine publicului.
Rusu - CL a hotărât să cheltuiască banii din Voluntari pentru informarea celor din București?
Este o hotărâre de oportunitate, o autoritate are obligația de a informa cetățenii. Dorim să fim un model. Nu este o televiziune propagandistică. Campania electorală - televiziuni nu sunt asumate de către beneficiarii reali. Aceasta este asumată, este televiziunea CL Voluntari, nu este televiziunea lui Pandele. Va fi televiziunea următorului primar. Funcționează sub orice coloratură politică.

Pocora - când emiteți?
Avem în plan să emitem în aprilie. Nu avem achizițiile făcute. Suma nu este fabuloasă de investiție. Nu este adevărat că nu se mai fac spitale din cauza televiziunii.

Pocora - câți angajați?
Avem 10 angajați, suntem vânați de toți pentru că este un proiect inedit.

Pocora - controale politice?
Parti-pris-uri politice, cei în competiție cu actualul Consiliu Local. Curtea de Conturi se poate oricând întoarce împotriva noastră dacă nu cheltuim util și legal. Există intenții de atac politic. Nu este televiziunea lui, este asumată a CL Voluntari. Dacă s-ar cheltui intenționat bani în interes personal Curtea de Conturi ar putea să vină.

Pocora - e un handicap asumat banii publici, CL Voluntari, oportunitate. Cetățenii au fost consultați public în această oportunitate? Este inedit, dreptul la informare, dar susțin și dreptul la circulație, încălzire, apă caldă etc. Până să facem o televiziune regională din banii din Voluntari. A fost în consultare publică?
Din experiența de ziarist - vă răspund. Nu este necesară o consultare a cetățenilor. Legea e un ghid foarte bun, poți face o companie care să dețină licență audiovizuală. Nu trebuie să mai întrebi cetățenii, nu s-a făcut referendum local. Nu avem un handicap de imagine - am lucrat numai la patroni care au ajuns în pușcărie. Ce era să fac? Să nu mai lucrez la Vântu, la Sârbu, la Voiculescu, la B1? ...

Studioul este în Casa Presei. Concept de televiziune în mișcare.

La discuții Herjeu a estimat că trebuie să facă achiziții prin SEAP și nu vor începe nici într-un an.

VOT Împotrivă Rusu și Pocora restul pentru.

Rusu a motivat că nu este normal ca cetățenii din București să fie informați pe banii cetățenilor din Voluntari. Este un fel de deturnare. Depășește raza de acțiune a banilor oamenilor din Voluntari. Nu vorbesc din punct de vedere legal, nu eu stabilesc dacă este legal. Cred că televiziunea va fi folosită pentru a face imagine și campanie electorală pentru cei apropiați de Consiliul Local și familia sa. Oamenii nu au fost consultați.

Pocora a motivat votul împotrivă - nu am problemă cu proiectul editorial care e foarte ambițios și nu a răspuns cu ce oameni face, dincolo de bunele intenții este o problemă de oportunitate de cheltuirii a banilor publici din Voluntari. Rezerva vine cheltuirea banilor din Voluntari pentru Ilfov și București.

Orsolya Borsos - până la urmă cheltuirea banilor ține de Curtea de Conturi nu de CNA. Am votat pentru.

Gubernat a ieșit din ședință.

II. Modificări licențe audiovizuale:

1. S.C. RADIO GUERRILLA SRL București - notificare prealabilă cu privire la modificarea structurii acționariatului
Mihalcea George renunță Olaru Dragoș renunță cele 2 acțiuni se împart la Dobrovolschi care de la 44 are 45...
Notificare, nu s-a votat.

2. S.C. RADIO TOP `91 SRL Suceava pentru Radio Top `91 din Suceava - modificarea structurii serviciului de programe
Diaconescu Emanuel a renunțat la 4,16 procente pe care le-a preluat Diaconescu Florica.
VOT - unanimitate (fără Gubernat).
Sccrisoare de avertizare.

III. Retrageri licențe audiovizuale - Sport Total FM din Galați și Botoșani, Expertnet TVOltenița
Sport Total au expirat, în Galați era în funcțiune în martie potrivit inspecției CNA, chiar dacă licența a expirat la 25 februarie.
Gubernat a spus că au expirat de drept și se retrag, noi nu votăm? Nu au venit pentru dosare?
Tufeanu a spus că dacă emit fără licență trebuie sancționați. Botoșaniul nu emite, nu?
Nu votăm expirarea, a concluzionat Gubernat, la Galați au continuat emisia. Propuneri? Somație.
Tufeanu a propus 50.000 de lei. Herjeu a spus că nu este rea-voință. OK 10.000 atunci.
Astăzi notificăm ANCOM. Și monitorizare Botoșani să vedem dacă acolo emit după expirarea licenței.

VOT - somație - Kocsis, Tufeanu împotrivă ceilalți pentru.
10.000 amendă - doar Tufeanu.

La cererea titularului Expertnet TV Oltenița. UNANIMITATE.

IV. Avize de retransmisie (modificări, retrageri)
Prezentarea BLA - o singură modificare INES Group cu declarație, TV City și 6TV programe locale.
2 retrase Lidas și Expertnet.

V. Decizii de autorizare.
Modificare decizie la Borșa și renunțarea la Baia Marea
Vocea Evangheliei București decizie de autorizare după prelungirea licenței.
VOT - unanimitate.

VI. Adresa nr. 1815/24.02.2020 de la S.C. RADIO CNM SRL Sânleani/Arad - referitoare la modificarea grilei de program a postului Alt FM din Arad în data de 16.03.2020, cu păstrarea structurii aprobate a serviciului de programe.
La 16 martie transmisiuni live în intervalul 7-21 cu ocazia 18 ani de activitate a postului.
Notificare.

VII. Adresa nr.1715/20.02.2020 de la reprezentantul societății RCS & RDS SA București – solicită reanalizarea sancțiunii cu amendă în cuantum de 10.000 de lei acordată societății – cu pdv al SJRRE
Reprezentantul RCS - argumentele prezentate în ședința precedentă, pentru aceeași faptă alt distribuitor a luat somație.
Dumitru Ciobanu - RCS Soundwave și Akta au mai primit somații.
Lucian Mihai - indiferent câte avize avem, dacă într-un aviz se încalcă și somația se aplică pentru toate celelalte și nu este corect, este o scăpare a legii. Pot fi accidente tehnice pe stațiile locale.
VOT REVOCARE DECIZIE SANCȚIONARE - niciun vot.

VIII. Adresa nr.1834/24.02.2020 de la S.C. Soundwave SRL Sarichioi/Tulcea - solicită reanalizarea sancțiunii cu amendă în cuantum de 10.000 de lei acordată societății – cu pdv al SJRRE.
Audiere ședința trecută.
VOT - niciun vot.

IX. Adresa nr.2018/02.03.2020 - solicitare reanalizare sancțiune cu amendă în cuantum de 10.000 de lei acordată societății S.C. Akta Telekom SA Carcaliu/Tulcea,
Gubernat a retras solicitarea de reanalizare pentru că nu s-au acceptat cele două anterioare.

X. Adresa nr. 1705/20.02.2020(revenire) - referitoare la emisiunea Știrile PRO TV difuzată pe data de 17.01.2020 și analizată în ședința C.N.A. din 04.02.2020 - cu pdv al SJR

XI. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Reportate:

1. Realitatea Plus,
România TV,

Moozi+
Autoritatea din Ungaria a sesizat CNA că televiziunea încalcă protecția minorilor în baza legislației din Ungaria, la difuzarea unui film.
Tufeanu a spus că omologii din Ungaria au dreptate. Ce facem?
Una dintre propuneri eliminarea extremelor din IMDB dacă nu există recomandare CNC, a spus Herjeu. Trebuie să modificăm Codul.
Herjeu a propus o somație.
Borsos a cerut să vizioneze scenele de violență, cât de grave sunt?
VOT - șase voturi pentru, Rusu Pocora împotrivă, Popescu a lipsit din sală.
TVR 1,

Radio ZU – emisiuni difuzate în perioada 16 – 31.01.2020 – cu reclamații

2. Posturi TV – spoturile publicitare:*7 Miracole difuzat în perioda 13 – 19.01.2020; *Strepsils și Raniseptol difuzate în perioada 20 – 26.01.2020; *Teleshopping Mediashop difuzat pe data de 17.01.2020; *Teleshopping Top Shop difuzat pe data 26.01.2020.

B. Noi:

1. Antena 1 - emisiunea Acces Direct difuzată pe data de 12.02.2020 - cu reclamație (persoană lezată)

2. B1 TV:

1. Emisiunea Dosar de politician difuzată pe data de 12.02.2020 - cu reclamație (persoană lezată)

2. Emisiunea Lumea lui Banciu difuzată pe data de 03.02.2020 - cu reclamație (persoană lezată)

3. România TV - emisiuni difuzate în perioada 06 - 10.02.2020 - cu reclamație (persoană lezată)

4. PRO 2, PRO Gold, PRO X - durata publicității orare - luna decembrie 2019 interval orar 07.00 - 23.00.
CNA a discutat acest punct la începutul discuției pe monitorizări, la cererea reprezentantei Pro TV.

200.000 amendă pentru Pro X pentru "depășiri grosolane ale publicității" a propus Gubernat.
VOT unanimitate
Gubernat a propus și sesizarea Consiliului Concurenței pentru depășirea publicității la Pro X deoarece este cea mai importantă companie din piață. VOT cu Rusu, Popescu ... împotrivă, dar s-a aprobat cu șase voturi pentru.


5. Comedy Central - emisiunea Comedy Club difuzată pe 28 și 31.12.2019 - cu reclamație

6. Kanal D - emisiunea Puterea dragostei difuzată în perioada 09.01 - 24.02.2020 - cu reclamații

7. Posturi TV - spoturile publicitare pentru: *Kinder difuzat în perioada 20 - 26.01.2020; *Pantexir - difuzat în perioada 03 - 09.02.2020; *ICredit - difuzat în perioada 17 - 23.02.2020 - cu reclamații și pdv RAC

XII. Rapoarte ale Direcției Control:

1. Intermedia TV Suceava - cu reclamație

2. Reghin FM - raport al inspectorului

3. Radio Vocea Evangheliei Brașov - raport al inspectorului

4. Mix TV Brașov - raport al inspectorului

XIII. Diverse.

Gubernat a anunțat că săptămâna viitoare deschide modificarea Codului printre subiecte fiind violența în familie, cu zece zile începând de astăzi pentru ca membrii să propună schimbări.
Frecvențele vor fi trimise către SRR Radio Antena Satelor are o solicitare se dau fără concurs, a mai spus Gubernat.

Ședința s-a închis la în jurul orei 16.35 după parcurgerea tuturor punctelor de pe ordinea de zi.

În jurul orei 17.55 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

03.03.2020

Întrunit în ședința publică din data de 03.03.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate și a decis să aplice următoarele sancțiuni:

- amendă de 200.000 de lei postului Pro 2, pentru încălcarea prevederilor art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002 (perioadă monitorizată: 1 – 31 decembrie 2019, interval orar 07.00 – 23.00);

- amendă de 5.000 de lei postului Mozi +, deoarece nu a respectat dispozițiile art. 24, raportate la cele ale art. 19 alin. (2) lit. a), b) și c) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, la difuzarea filmului artistic „World War Z”, în data de 08.12.2019;

- amendă de 5.000 de lei postului România TV pentru emisiuni de știri și dezbateri din perioada 6 – 10.02.2020, difuzate cu încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b). La stabilirea sancțiunii s-a reținut și nerespectarea art. 40 alin. (1) în cadrul următoarelor ediții informative: „Știrile România TV” din 06.02.2020 ora 13.00, „Știrile România TV” din 07.02.2020 ora 14:00 și „Breaking News” din 09.02.2020, ora 17.00;

- somație publică postului Pro X, pentru că nu a ținut cont de prevederile art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului (perioadă monitorizată: 1 – 31 decembrie 2019, interval orar 07.00 – 23.00);

- somație publică postului România TV, deoarece în ediția din 30.01.2020 a emisiunii „Punctul Culminant” nu au fost respectate dispozițiile art. 40 alin. (1) și nici cele ale art. 65 lit. (c) din Codul audiovizualului;

- somație publică postului B1 TV pentru emisiunile „Dosar de Politician” din data de 12.02.2020 și „Lumea lui Banciu” din data de 03.02.2020, la difuzarea cărora au fost încălcate prevederile art. 40 alin. (2) respectiv, cele ale art. 67 din Cod;

- somație publică postului Radio ZU, pentru ediția din 28.01.2020 a emisiunii „Popescu și Flick”, difuzată fără a fi respectate dispozițiile art. 18 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.

Constatând încălcări ale Codului de reglementare a conținutului audiovizual în ceea ce privește regimul de difuzare a comunicărilor comerciale, membrii Consiliului au hotărât să emită câte o decizie de intrare în legalitate pentru:

- materialul de promovare a produsului „7 miracole”, deoarece încalcă prevederile art. 120 alin. (2) (monitorizare post Antena 3, perioada 13-19.01.2020);

- cele 4 variante ale spoturilor publicitare „ICREDIT”, difuzate fără a se respecta dispozițiile art. 94 (monitorizare: posturi TV, perioada 17-23.02.2020).

De asemenea, Consiliul a decis aplicarea unei somații publice societății GLOBAL MEDIA EXPERT SRL (pentru postul Sport Total FM din Galați), deoarece nu a respectat dispozițiile art. 50 alin. (1) și nici pe cele ale art. 58 alin. (1) din Legea audiovizualului.

În aceeași ședință, Consiliul a aprobat solicitarea de licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice a societății PUBLIVOL CREATIV SA Voluntari pentru Metropola TV din București.

Biroul Informare și Relații Publice

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare

Art. 35 (1) Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date;

Art. 50 (1) Furnizarea unui serviciu de programe în sistem analogic de un radiodifuzor aflat în jurisdicţia României se poate face numai în baza licenţei audiovizuale analogice şi, după caz, a licenţei de emisie;

Art. 58 (1) Difuzarea serviciului de programe poate începe după obţinerea deciziei de autorizare audiovizuală.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: (…) b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;

Art. 19 - (1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora. (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: a) numărul şi natura scenelor violente, precum şi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul şi subiectul programului; b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor; c) modalitatea de tratare prin imagini a scenelor de violenţă, tipul de plan utilizat, realismul reprezentării, rolul coloanei sonore în a genera frică ori angoasă;

Art. 24 - (1) Programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23,00 - 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00 - 6,00;

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt;

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

Art. 65 - În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: (…) c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment;

Art. 94 - În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri: a) să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext; dimensiunea caracterelor trebuie să fie de minimum 17 puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 32 în format HD, înaltă definiţie; b) să fie redată la viteză normală de citire.

Art. 120 - (2) În publicitatea şi teleshoppingul la suplimente alimentare, informaţiile de prezentare a produselor pot conţine exclusiv datele din eticheta, cutia, flaconul şi/sau prospectul produsului, care au fost, după caz, avizate de către institutele naţionale de sănătate publică din subordinea Ministerului Sănătăţii sau notificate de către Institutul de Bioresurse Alimentare, precum şi menţiunile nutriţionale şi de sănătate aprobate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.924/2006.

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL