×

Profil -- Data și ora publicării: 22.08.2001 16:32:00

Dinu Sava Malacopol: „Pentru televiziune, radio şi cablu va exista o licenţă de conţinut şi una de emisie“



Dinu Sava MALACOPOL, Secretar de Stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologia Informaţiilor pentru Relaţia cu Parlamentul, Sindicate şi Patronate, a acordat joi, 19 iulie, în exclusivitate pentru MEDIA EXPRES, un interviu pe tema modificării Legii audiovizualului. Prezentăm în continuare un extras din interviul publicat la începutul lunii august în MEDIA EXPRES nr. 18/2001.


MEDIA EXPRES: Care sînt motivele pentru care actuala Lege trebuie modificată, care este procedura de modificare şi în ce stadiu se află proiectul de modificare a Legii audiovizualului?
D.S. MALACOPOL: Legea audiovizualului în forma actuală este depăşită din foarte multe puncte de vedere pentru că a fost făcută într-o perioadă de explozie şi de pionierat [...] a audiovizualului în România. Între timp, din punctul nostru de vedere, al MCTI-ului, tehnologiile au evoluat, serviciile au evoluat. Cel mai convingător click a fost însă declanşat de necesitatea adoptării acquis-ului comunitar. Şi în acest domeniu, al audiovizualului, termenul este martie 2002.
Am încercat să lucrăm pe o variantă de lege modificată în legislatura trecută şi am ajuns la concluzia, împreună cu Ministerul Culturii şi cu CNA, că acele modificări propuse în legislatura trecută fac legea, să spunem, foarte greu operantă. [...]
În aceste condiţii, pe baza acestui acord între Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Culturii şi la care şi-a dat acquis-ul şi CNA, [...] am format un grup de lucru la nivelul primelor două instituţii, coordonat de secretari de stat. Din partea Culturii am lucrat cu domnul Dumitru Pâslaru.
În momentul de faţă sîntem în faza în care punem cap la cap cele două părţi, pentru că noi ne-am implicat în principal în capitolul IV care se referă la licenţe şi la autorizări, restul privitor la concentrări în mass-media, privitor la problemele de conţinut (ale programelor audiovizuale, n.red.) s-a implicat Ministerul Culturii. Şi la sfîrşit, partea de sancţiuni este, cred, comună.
[...]
MEDIA EXPRES: Care sînt noutăţile legate de capitolul licenţe? La nivelul CNA se discută că MCTI va prelua acordarea licenţelor...
MALACOPOL: Cea mai mare noutate în materie de concept este faptul că, pentru posturile de televiziune, de radio, de cablu, procedura va fi un pic diferită decît a fost pînă acum, în sensul că va exista o licenţă obţinută de la CNA pentru conţinut şi va exista o licenţă de emisie, de utilizare a unei frecvenţe, emisă de Ministerul Comunicaţiilor. Vor exista situaţii în care aceste licenţe pot să nu fie concomitente, vor exista situaţii în care cineva va lua licenţa de conţinut de la CNA şi din acel moment poate să emită pe satelit sau pe cablu, şi după aceea va participa la o licitaţie pe anumite frecvenţe, organizată de Ministerul Comunicaţiilor într-un proces foarte transparent. Practic se va concesiona utilizarea unor frecvenţa din spectrul care este o sursă limitată naţională şi în momentul respectiv poate să intre în emisie terestră. Acest lucru s-a impus în primul rînd tehnologic, pentru că pe aceste frecvenţe vor putea fi oferite şi alte servicii în afară de, să zicem, o emisie TV. În aceste condiţii am vrut să separăm foarte clar activitatea de provider de suport de transmisie de informaţii, fie că este de unde radio, fie că este pe cablu. Entitatea respectivă, care deţine utilizarea frecvenţei sau deţine autorizaţia tehnică pentru reţeaua de cablu, acea entitate este provider de suport de infrastructură, deci este provider de servicii către oricine, iar aceste servicii pot să fie audiovizuale, în condiţiile în care este autorizat conţinutul acelui program, sau pot fi alte servicii tehnice. Asta este noutatea în abordarea acestei legi.
MEDIA EXPRES: Cu alte cuvinte, o situaţie similară ar exista în prezent în cazul televiziunii publice care face conţinutul, iar partea de suport terestru pentru emisie o acoperă Societatea Naţională de Radiocomunicaţii. Se va repeta cumva situaţia în domeniul privat?
MALACOPOL: Da, şi este un concept foarte modern pentru că permite o specializare pe domenii: una este provider-ul de conţinut şi alta este cel care dă servicii de transmisie. Vor dispărea acele „minuni" care se cheamă în cablu licenţă „b", licenţă „c". Practic, la ora actuală un operator de cablu are o licenţă "c" pentru că are un studio local care transmite tot pe reţeaua lui sau transmite şi pe alte reţele. Acele două operaţiuni sînt foarte clare şi noua formulă nu va permite, în acelaşi timp, nici „cross subsidizing", deci susţinerea conţinutului din alte operaţiuni. Practic, este o separare foarte clară şi în momentul respectiv fiecare va face ce ştie mai bine, adică noi vom gestiona spectrul naţional de frecvenţe, iar CNA conţinutul audiovizual livrat către consumatori.
MEDIA EXPRES: Din discuţiile purtate la nivelul CNA, a reieşit că noul proiect într-una din formele sale anterioare prevedea înfiinţarea unei Comisii Consultative a audiovizualului. Sînt prevăzute participări „civile" sau din industrie în acest Consiliu?
MALACOPOL: Este prevăzută înfiinţarea unei Comisii Consultative a Audiovizualului, care va fi formată din: membrii ai CNA (desemnaţi prin vot de către CNA) şi membrii numiţi de Ministerul Culturii şi Cultelor, SRTV, SRR, ONG-uri şi asociaţiile profesionale ale jurnaliştilor şi radio-difuzorilor. Comisia va emite avize consultative care vor fi utilizate ca recomandări în elaborarea normelor, instrucţiunilor, recomandărilor emise de CNA.
[...]
MEDIA EXPRES: Ce se va întîmpla în august legat de noua lege?
MALACOPOL: Noi vom pune laolaltă legea, Ministerul Culturii şi Ministerul Comunicaţiilor, aceasta îşi va face circuitul de avizare la Ministerul Justiţiei, Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Integrării Europene, după aceea va fi promovată de Guvern şi în toamnă va intra, probabil, în dezbaterea Comisiei din Senat. Acolo vor fi dezbateri cu participarea tuturor părţilor interesate iar scopul, obiectivul este adoptarea noii Legi a audiovizualului, pe care noi o vedem ca lege a comunicării audiovizuale, pînă în martie 2002, conform Planului de Acţiune pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ultimele noutăţi sînt legate de consultările care vor avea loc, la sfîrşitul lunii august la Bruxelles, cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, pentru a se asigura concordanţa dintre prevederile noii legi şi prevederile europene în domeniu, precum şi compararea acestora cu cele mai bune practici în domeniu.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover

Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover


Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici



© 2001 -  Media Expres SRL