×

ONG -- Data și ora publicării: 03.05.2023 12:19:46

De Ziua Mondială a Libertății Presei ActivWatch a deschis un dosar tematic dedicat televiziunilor de știri



București (MEDIA EXPRES) / 3 mai 2023 / Organizația de monitorizare a libertății de expresie ActiveWatch a deschis cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei - la 3 mai - un nou dosar tematic dedicat exclusiv televiziunilor de știri și intitulat "Breaking (News) Democracy" prin care încearcă să răspundă la trei întrebări.

1. Cum au ajuns televiziunile de știri să stârnească atâtea controverse în spațiul public?
2. Sunt toate televiziunile de știri la fel?
3. Ne vor ajuta aceste instituții de media în 2024 să votăm informat și să ieșim din spirala fatalismului sau a cinismului?

În buletinul electronic se arată că începând cu 2022, segmentul de știri s-a lărgit cu încă trei televiziuni cu acoperire națională: Euronews Romania, TVR Info și Prima News.

Extinderea nișei televiziunilor de știri s-a produs pe o piață în care existau deja alte cinci: Realitatea TV/Plus, Antena 3/CNN, România TV, B1TV, Digi24. Încă din 2018, conform Observatorului European al Audiovizualului, România ocupa poziția secundă într-un clasament al țărilor cu cele mai multe televiziuni naționale de știri difuzate în limba oficială.

ActiveWatch crede că autoritatea din domeniu, Consiliul Național al Audiovizualului, nu a reușit să își impună autoritatea în relația cu televiziunile de știri și aduce drept argument statistica sancțiunilor aplicate de forul audiovizual timp de un deceniu, în perioada 2011 - 2022, care arată că "actualul sistem de sancționare a abaterilor etice nu este eficient și nu generează schimbări semnificative în comportamentul televiziunilor de știri".

Din situațiile statistice furnizate de Consiliul Național al Audiovizualului, cele mai sancționate televiziuni, între 2011 și 2022, au fost Realitatea TV (231 sancțiuni, din care 127 amenzi și 104 somații publice) și România TV (231 sancțiuni, din care 113 amenzi și 118 somații publice). Următoarele poziții sunt ocupate de Antena 3/CNN, cu 175 de sancțiuni (85 de amenzi și 90 de somații publice) și B1 TV, cu 127 de sancțiuni (61 de amenzi și 66 de somații publice). La finalul clasamentului și la mare distanță de primii patru competitori, Digi 24, a fost sancționat de doar 27 de ori în zece ani de existență (6 amenzi și 21 de somații).

Volumul amenzilor înregistrate anual de televiziunile de știri se ridică la echivalentul a 200 – 300 de mii de euro. În opinia ActiveWatch, această statistică arată că, de fapt, amenzile nu descurajează încălcarea legislației audiovizuale. Dimpotrivă, par să întrețină anumite comportamente asumate și programate.

Totuși, aceste cifre sunt departe de a oferi diagnostice definitive despre modul în care funcționează televiziunile de știri sau despre cum le apreciază publicul sau Consiliul Național al Audiovizualului prestația în spațiul (nu neapărat interesul) public. Ele trebuie puse în contextul politic și social al ultimilor ani, se mai arată în documentul citat.

Televiziunile de știri continuă să genereze controverse și să suscite interes, mai ales dinspre politicieni, în ciuda faptului că audiențele lor cumulate depășesc cu puțin un milion de privitori.

ActiveWatch încearcă să explice acest interes al politicienilor pentru televiziunile de știri prin dorința de "instrumentalizare în scopuri politice mai mult sau mai puțin legitime" și menționează ca metode de lucru "finanțarea directă și netransparentă din fonduri publice".

Documentul integral poate fi citit online la adresa https://activewatch.ro/publicatii/breaking-news-democracy-freeex-digest-nr-3/.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL