×

Cinema -- Data și ora publicării: 07.08.2023 13:56:03

"Playback" - documentarul Iuliei Rugină despre discotecile din anii 1980 are avanpremiera la Iași



București (MEDIA EXPRES) / 7 aug 2023 / Filmul documentar "Playback", regizat de Iulia Rugină, ce are ca subiect perioada discotecilor din România optzecistă și pornește de la expoziția multimedia "Disco BTT - discotecile perioadei comuniste", organizată de Asociația Culturală Control N în București și Cluj-Napoca în anii 2017 și 2018, se lansează la Iași sâmbătă, 12 august, au anunțat Asociația Culturală Control N și Zbang Film.

"Playback" va fi proiectat în avanpremieră pe 12 august în cadrul Serilor Filmului Românesc de la Iași, urmând ca din luna octombrie să fie distribuit în România de casa de distribuție Zbang Film.

Cu "Playback" Iulia Rugină, regizoarea filmelor "Breaking News" și "Love Building", semnează primul său documentar, produs de Parada Film, în co-producție cu Televiziunea Română și realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

"Playback" redeschide fereastra către discotecile României din anii 1980, pornind de la expoziția multumedia Disco BTT – Discotecile perioadei comuniste, organizată în 2017 la București și la Cluj de către Asociația Culturală Control N.

Expoziția-instalație, recompensată cu Premiul AFCN pentru activarea patrimoniului cultural imaterial, își propunea să documenteze și să recupereze senzorial o parte a istoriei noastre recente, care altfel mai persistă doar în memoria celor ce au trăit-o.

La fel de imersiv, Playback se joacă abil cu înregistrări inedite din arhiva națională de filme și imagini din prezent, lăsându-l pe Sorin Lupașcu, unul dintre cei mai cunoscuți DJ în perioada optzecistă, să ne ghideze călătoria către paradisul pierdut al discotecii Ring din Costinești.

Pe lângă înregistrări de arhivă care n-au mai fost prezentate până acum, filmul conține o coloană sonoră formată din hiturile anilor ‘80, românești și internaționale, țintind către o nostalgie colectivă și invitând la un proces de analiză emoțională a evoluției societății românești, din anii ‘80 și până astăzi.

“Mi se pare că istoria emoțională a unei țări, văzută prin ochii locuitorilor ei, se topește de multe ori în prezent. Lucrurile evoluează atât de fin, încât uneori e greu de delimitat unde s-a sfârșit ceva și unde a început altceva. Filmul scoate la iveală o perioadă pe care istoria a plasat-o între paranteze, o perioadă prea puțin cunoscută și centralizată în documente. Scopul meu a fost să înțeleg prezentul prin felul în care se relevă trecutul, prin oameni și muzica ce le-a însoțit existența. M-am adresat întotdeauna publicului prin filmele mele. Muzica a jucat un rol foarte important în toate. E prima dată când un film de-ale mele conține atât de multă muzică, e prima dată când vorbesc direct despre ea și mi-aș dori să vorbesc cât mai multor oameni”, a declarat Iulia Rugină.

Filmul va putea fi vizionat pe parcursul verii în cadrul unor proiecții eveniment, urmând ca din octombrie să fie distribuit în cinematografele din toata țara de compania de distribuție Zbang Film. Prima proiecție publică a filmului va avea loc pe 12 august, de la ora 21:45 la Brizo pe malul lacului Aroneanu din Iași, urmată fiind de un program artistic susținut de personajul central din film, DJ Sorin Lupașcu.

"Playback" este produs de Claudiu Mitcu, prin Parada Film, în co-producție cu Televiziunea Română. Imaginea filmului este semnată de Andrei Oană și Mișu Ionescu, montajul e realizat de Cătălin Cristuțiu, iar sound design-ul de Alin Zăbrăuțeanu, Dumitru Alexandru și Dragoș Cătărău. Afișul filmului a fost realizat de Glitch.

Iulia Rugină e regizoare și scenaristă, cunoscută publicului pentru filmele "Love Building" (2013), "Alt Love Building" (2014), "Breaking News" (2017), serialul "Ruxx" (2021) produs de HBO și scurtmetrajele "Captivi de Crăciun" (2010) și "Să mori de dragoste rănită" (2014).

Zbang Film este o companie de producție și distribuție de film înființată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist, regizor) și Iulia Rugină (scenarist, regizor) și are în portofoliu proiecte de film independent de scurt și lung metraj, pe care le-a coprodus ("Love Building", "Alt Love Building", "Să mori de dragoste rănită", "Alb 20240", "Zombie"), spectacole multimedia de teatru ("Neverland") și coregrafie ("Interior/Exterior"), precum și expoziția imersivă "DISCO BTT – Discotecile perioadei comuniste", ce servește ca punct de plecare în povestea documentarului "Playback".

Mai multe detalii despre film se pot găsi pe pagina de imdb a filmului (https://www.imdb.com/title/tt28378312).
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL