×

Timp liber -- Data și ora publicării: 16.08.2023 10:11:38

Vizionare „Experimentul Pitești” și expoziție la Galateca în Capitală



București (MEDIA EXPRES) / 16 aug 2023 / Filmul “Experimentul Pitești” încheie la Galateca în Capitală sezonul I al turneului național cu o prezentare de obiecte autentice care au aparținut studenților închiși la Pitești între 1949-1952 și donate regizoarei Victoria Baltag de către urmașii acestora.

Expoziția organizată de Victoria Baltag face parte din seria de evenimente cultural-educative în conexiune cu filmul de lung metraj și cu tema acestuia, desfășurate pe parcursul întregului an 2023, pentru a acoperi datoriile rămase în urmă producției filmului independent. Evenimentul este un parteneriat între producătorii filmului, muzeul Undeva în Comunism și Galateca.


Expoziția mai adună obiecte originale din recuzita filmărilor lung-metraj-ului document "Experimentul Pitești", pentru prima oară în capitală.

Exponatele se găsesc între 24 și 27 august la galeria Galateca, Str. C.A. Rosetti 2-4, București, în intervalul 12.00-20.00, sâmbătă și duminică 11.00-19.00, vizitarea expoziției făcându-se pe bază de donație, pornind de la 100 lei. Donatorii pot viziona filmul "Experimentul Pitești" la Galateca, în cadrul expoziției „Apel la memorie. Să nu uităm. Călătorie în anii de dictatură”, sâmbătă, 26 august, începând cu orele 19, în prezența regizoarei Victoria Baltag.

Expoziția include un moment vizual pregătit de către Victoria Baltag cu doamna Elena Mazarini, nora Generalului Mazarini (n. 1 august 1889, Costișa, jud. Neamț; d. 24 iulie 1955, București, general român care a luptat în cel de-al doilea război Mondial) care vorbește despre cele trei lucrări semnate Fag Negrescu, parte a expoziției. Fag Negrescu reliefează în cele trei lucrări momente abominabile din timpul detenției sale la Pitești.

Expoziția mai include o selecție de fotografii din cele peste 6.000 care documentează un deceniu de muncă depusă pentru realizarea filmul artistic independent despre „Experimentul Pitești”, început în 2011 prin eforturile regizoarei Victoria Baltag și realizat prin voluntariatul a peste 800 de oameni.

Lungmetrajul prezintă unul dintre cele mai înfiorătoare experimente de mutilare emoțională și fizică prin tortură ale regimului comunist, cunoscut drept ”Experimentul Pitești”.

Despre Experimentul Pitești știm că „A fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirmă istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime: reeducarea, tortură fizică și mentală a studenților din România, inițiată de comuniști. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, altă decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est.

Expoziția este deschisă publicului între 24-27 august 2023, intrarea se face pe baza unei donații care pornește de la 100 lei în urnă de donații din incinta Expoziției, în cont Asociația Connections, deschis la BRD: RO18BRDE410SV03869754100, sau cu cardul bancar pe Bursa Binelui: https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Experimentul-Pitești-Film , cu mențiunea "Donație Film Exp. Pitești".

"Găzduim și susținem acest proiect pentru că simțim că este important să ne cunoaștem trecutul ca să ne dezvoltăm sănătos" (Galeria Galateca)

"Comunismul în România este regimul odios care a fost ascuns sub umbrela istoriei false! Muzeul "Undeva în Comunism" oferă informare și conștientizare dincolo de nostalgie." (Muzeul "Undeva în Comunism")

Contact: Victoria Baltag, nr. tel. 0747551721
Curator: @Mimi Necula
(MEDIA EXPRES)
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL