×

ONG -- Data și ora publicării: 26.10.2023 14:21:53

Un grup de organizații care apără libertatea presei cer Procurorului General investigarea infracțiunilor împotriva jurnalistei Emilia Șercan



București (MEDIA EXPRES) / 26 oct 2023 / ActiveWatch, Institutul Internațional de Presă (IPI), Reporteri fără Frontiere (RSF), Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ), Centrul European pentru Presă și Libertate Media (ECPMF), Free Press Unlimited (FPU), OBC Transeuropa (OBCT) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CIJ) cer Procurorului General să conducă o anchetă pentru neglijența și erorile în cazul investigării infracțiunilor comise împotriva jurnalistei Emilia Șercan.

Într-o scrisoare deschisă către Procurorul General, se arată că la o lună după ce a dezvăluit că Nicolae Ciucă, pe atunci prim-ministru al României, și-a plagiat teza de doctorat, Emilia Șercan a descoperit că 5 fotografii personale i-au fost furate și încărcate pe 31 de site-uri pentru adulți.

O probă pe care Șercan a dat-o poliției pentru a se investiga furtul fotografiilor și violarea vieții private a fost publicată on-line, la 40 de minute după ce a părăsit secția de poliție, iar ulterior a fost preluată și distribuită pe circa 80 de site-uri, în cadrul unei evidente campanii de denigrare. Există suspiciuni puternice, bazate pe date, care indică o scurgere a fotografiilor de la poliție către mass-media care le-a republicat.

Douăzeci de luni mai târziu, Șercan a fost informată că dosarul în care se investighează aceste infracțiuni va fi "soluționat" până la sfârșitul lunii octombrie. Nefiind identificat niciun suspect, Șercan consideră că acest lucru nu poate însemna decât închiderea cazului, ceea ce ar fi o lovitură devastatoare pentru jurnalistă și pentru alţi jurnaliști români care încearcă să îi tragă la răspundere pe cei puternici.

O soluție de renunțare la urmărirea penală a fost dată recent într-un alt dosar în care Șercan a reclamat o amenințare primită chiar a doua zi după ce a dezvăluit că teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă este plagiată. Procurorii au motivat că “nu prezintă interes public” să mai continue cercetările.

Scrisoarea solicită ca ancheta să fie preluată la Parchetul General, sub supravegherea directă a Procurorului General, pentru a se face dreptate, Procurorul General să ia măsurile legale imediate, cu respectarea procedurilor judiciare, necesare pentru a pune capăt infracțiunii în curs împotriva lui Șercan, prin asigurarea faptului că fotografiile furate nu mai sunt accesibile online, să îndeplinească solicitarea formulată de către Emilia Șercan de a transfera cazul la Parchetul General, unde o nouă echipă cu expertiza, competența și resursele necesare poate conduce ancheta până la capăt și să lanseze o anchetă separată privind eșecurile investigațiilor actuale, încălcările de procedură și posibilitatea unei mușamalizări deliberate.

Organizațiile semnatare sunt:
Centrul European pentru Presă și Libertate Media / European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
Federația Europeană a Jurnaliștilor / European Federation of Journalists (EFJ)
Institutul Internațional de Presă / International Press Institute (IPI)
Free Press Unlimited (FPU)
OBC Transeuropa (OBCT)
Reporteri fără Frontiere / Reporters Without Borders (RSF)
ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent (CIJ)

(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL