×

Legislaţie -- Data și ora publicării: 02.07.2009 18:08:31

UE-RADIODIFUZORI PUBLICI-NORME / Comisia Europeană a adoptat un nou cadru pentru radiodifuzorii publici



Bucureşti (MEDIA EXPRES) / 2 iul 2009 / Comisia Europeană a adoptat un nou document intitulat "Comunicare" privind televiziunile şi radiourile publice din Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat difuzat pe site-ul instituţiei.

Printre elementele de noutate în cadrul de regelementare destinat serviciilor publice de radidodifuziune se numără referirile noi la finanțarea, concurența cu mediul privat, publicitatea sau controlul îndeplinirii serviciului public.

Noua comunicare înlocuiește Comunicarea Comisiei privind radiodifuziunea din 2001. În comparație cu textul anterior, noua comunicare acordă o atenție mai mare eficacității controalelor statelor asupra propriilor instituţii publice de media, inclusiv evaluării transparente a impactului noilor servicii de tip "new media" finanțate din fondurile publice.

Comisarul pentru concurență, doamna Neelie Kroes, a declarat: „Noua comunicare stabilește un echilibru corect între interesele mass-mediei publice și ale celei private, în vederea asigurării unei concurențe sănătoase în sectorul mediatic, aflat în evoluție rapidă, în beneficiul cetățenilor europeni. Organismele publice de radiodifuziune vor putea profita de dezvoltarea tehnologiei digitale și a serviciilor bazate pe internet pentru a oferi servicii de calitate superioară pe toate platformele, fără a denatura în mod excesiv concurența în detrimentul celorlalți operatori de mass-media.”

La rândul său, comisarul pentru societatea informa țională și media, doamna Viviane Reding, a adăugat: „Adoptarea acestei comunicări va oferi o mai mare securitate juridică sectorului media din Europa și va asigura o concurență echitabilă între organismele publice de radiodifuziune și mass-media privată. Unul dintre obiectivele principale ale Comisiei este menținerea unui peisaj mediatic dinamic pentru serviciile online, în principal prin garantarea faptului că ofertele online ale organismelor publice de radiodifuziune nu denaturează concurența în detrimentul ofertelor din partea serviciilor online și a presei scrise. Comunicarea adoptată astăzi răspunde acestui obiectiv într-un mod clar și eficient.”

Principalele modificări aduse de noua comunicare se referă la: evaluarea prealabilă a noilor servicii lansate de operatorii publici de radiodifuziune (comparând impactul pe piață al unor astfel de servicii și valoarea publică a acestora); clarificări privind includerea serviciilor contra cost în misiunea de serviciu public; un control mai eficace al "supracompensării" și monitorizarea respectării misiunii de serviciu public la nivel național;

Comunicarea are drept obiectiv asigurarea unei calități superioare a serviciilor publice de radiodifuziune pe diferite platforme, de la internet la ecranele instalate în spații publice.

Mai mult, cetățenii europeni și părțile interesate își vor putea exprima opiniile în cadrul unor consultări publice înainte de lansarea pe piață a unor noi servicii de către serviciile publice de radiodifuziune. În calitate de contribuabili, cetățenii vor profita de pe urma utilizării mai responsabile, mai transparente și mai proporționale a finanțelor publice în acest sector.

Comunicarea a fost adoptată în urma unei consultări publice și are la bază principiile fundamentale ale finanțării organismelor publice de radiodifuziune enunțate în Protocolul de la Amsterdam (a se vedea în continuare, la „Context”). În special, Comisia lasă în continuare la latitudinea statelor membre definirea misiunii serviciilor publice de radiodifuziune și se concentrează asupra sarcinii sale de a păstra un mediu de concurență echitabilă.

Textul comunicării este disponibil la adresa:
http://ec.europa.eu/competition/state_aid/legislation/specific_rules.html#broadcasting

Versiunea finală va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare la data publicării sale.

Serviciile publice de radiodifuziune din Europa percep anual peste 22 de miliarde de euro din taxele de licență sau ca ajutor guvernamental direct, situându-se astfel pe locul trei în rândul beneficiarilor de ajutoare de stat, după agricultură și companiile din sectorul transporturilor.

Protocolul anexat la Tratatul de la Amsterdam 1 precizează că sistemele naționale de radiodifuziune publică sunt direct legate de nevoile democratice, sociale și culturale ale societății. Protocolul garantează dreptul statelor membre de a participa la finanțarea serviciului public de radiodifuziune în măsura în care finanțarea se acordă organismelor de radiodifuziune cu scopul ca acestea să-și îndeplinească misiunea de serviciu public așa cum a fost ea conferită, definită și organizată de fiecare stat membru și în măsura în care finanțarea respectivă nu aduce atingere condițiilor schimburilor și concurenței în UE.

Pentru a clarifica interpretarea sa referitoare la acest protocol, Comisia a adoptat, în 2001, o Comunicare privind aplicarea normelor privind ajutoarele de stat serviciilor publice de radiodifuziune (a se vedea IP/01/1429 ). De atunci, Comisia a adoptat peste 20 de decizii, care au oferit clarificări suplimentare privind aplicarea normelor. Această practică decizională a îmbogățit principiile enunțate în comunicarea din 2001 din diferite puncte de vedere. Aceste decizii individuale pot fi consultate la adresa:

http://ec.europa.eu/competition/sectors/media/decisions_psb.pdf

Cele mai recente decizii privind ajutoarele de stat acordate serviciilor publice de radiodifuziune din Germania, Irlanda și Belgia reflectă poziția Comisiei, în special cu privire la definirea misiunii de serviciu public în noul context mediatic, în care, de exemplu, serviciile de radiodifuziune operează site-uri internet și transmit prin intermediul telefoanelor mobile.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL