×

Legislaţie -- Data și ora publicării: 14.07.2009 10:35:04

DIGITALIZARE-STRATEGIE-ORDONANŢĂ / Strategia pentru digitalizare va fi promovată prin ordonanţă de Guvern



Bucureşti (MEDIA EXPRES) / 14 iul 2009 / O iniţiativă legislativă legată de strategia de trecerea la digitalizare a fost semnată de Ministerul Comunicaţiilor, se află în procedura de avizare şi „sperăm că va fi promovată ca hotărâre de Guvern în această lună“, a declarat Mihai Constantin Fecioru, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor.

Declaraţia a fost făcută în deschiderea unei mese rotunde pe tema digitalizării organizată la 14 iulie la hotelul Hilton din Bucureşti de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale – un organism neguvernamental recent înfiinţat cu scopul de a aduce în discuţia publică trecerea la digital.

Fecioru a mai spus că se vor aloca 6 multiplexoare digitale în două etape, iar într-o primă etapă vor fi acordate doar două multiplexoare care vor acoperi 90% din teritoriu şi aproximativ 80% din populaţie. Când va intra în vigoare legislaţia, va fi creat un grup de lucru din Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Culturii, Ministerul Finanţelor, Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Agenţia Naţională pentru Comunicaţii (ANCOM).

Preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a declarat cu acelaşi prilej că în prezent cinci milioane de gospodării nu sunt conectate la niciun fel de tip de distribuţie de televiziune – cablu sau satelit, acestea urmând să poată recepţiona programele tv prin sistemul digital terestru. Marinescu a mai explicat că atribuirea multiplexoarelor se va face conform ordonanţei 181 aflată în vigoare, printr-o procedură „similară întrucâtva cu procedura de acordare a licenţelor analogice de televiziune, mai precis şapte televiziuni ce vor fi desemnate de CNA de a intra pe un multiplex îşi vor alege un furnizor“.

Declaraţia vine în condiţiile în care Parlamentul a amânat adoptarea OUG 181 din 25 noiembrie 2008 care modifică Legea audiovizualului, şi care a fost modificată astfel încât acordarea multiplexoarelor să se facă prin licitaţie. Ordonanţa a fost respinsă în plenul Senatului pentru un motiv legat de dublarea amenzilor pentru televiziune, „fără a fi fost pe deplin înţeleasă semnificaţia acestei respingeri“, potrivit senatorului Radu F. Alexandru, prezent la întâlnirea de la Hilton.

Digitalizarea se referă la introducerea unui sistem de difuzare a televiziunilor publice şi a televiziunilor private cu un grad semnificativ de audienţă prin antene terestre în format digital.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL