= Media Expres

Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:06.06.2020
Data ultimei ştiri: 05.06.2020 17:47:19
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne

Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
ONG
ONLINE / VOD / OTT
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liberCăutare avansatăGlosar

 ONG 27.01.2017 18:28:22
PRESĂ-INFILTRAȚI-PROTEST / ActiveWatch cere Parlamentului să interzică expres infiltrarea presei cu agenți SRI
București (MEDIA EXPRES) / 27 ian 2017 / ActiveWatch și alte patru organizații de presă și drepturile omului solicită Parlamentului să introducă în legile siguranței naționale o interdicție expresă privind recrutarea de colaboratori sau agenți din cadrul presei de către serviciile de informații., potrivit unui comunicat difuzat la 27 ianuarie.

Solicitarea a fost reiterată ca urmare a declarațiilor noului președinte al Comisiei de Control a activității SRI din cadrul Parlamentului României, Adrian Țuțuianu (PSD), care a spus la Antena 3 că practica infiltrării redacțiilor de către serviciile de informații este legală și are un scop util. Din declarație se mai înțelege că Țuțuianu este resemnat în această privință.

”Ofițerii acoperiți se recrutează din orice sector al activității civile, cu excepția celor în care e interzis. Dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informaţii la securitatea naţională a României, poate fi şi din presă. Un jurnalist este un om cu foarte multe contacte, cu foarte multe informaţii care pot fi foarte valoroase, cu acces în foarte multe medii. Ca urmare, lucrurile astea se pot întâmpla, indiferent că ne plac sau nu.”

ActiveWatch consideră legile siguranței naționale “desuete” și această practică a fost consolidată de decizia celui mai înalt organism de securitate națională (CSAT) de a include media pe lista vulnerabilităților la adresa siguranței naționale, în Strategia Națională de Apărare din anul 2010.

Organizațiile semnatare (ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, Asociația Miliția Spirituală și Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki) au atras deseori atenția în ultimii ani asupra pericolului reprezentat de această practică specifică regimurilor totalitare.

Infiltrarea redacțiilor pune în pericol libertatea de exprimare, întrucât: amenință confidențialitatea surselor; împiedică colectarea informațiilor; încearcă să dezinformeze și să manipuleze publicul; afectează credibilitatea presei; permite supravegherea redacțiilor; introduce un climat de neîncredere în redacții.

Agenda presei trebuie să fie stabilită de jurnaliști, nu de serviciile secrete, trebuie să răspundă interesului public, iar nu intereselor unei instituții, se mai arată în comunicat.

În 2013, Parlamentul European a adoptat raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind normele standard pentru asigurarea libertăţii mass-media, printre acestea fiind şi recomandarea propusă de ActiveWatch ca statele membre UE să adopte legislaţie împotriva infiltrării în redacţii a agenţilor acoperiţi.

De asemenea, Carta Europeană a Libertății Presei menționează în mod expres că supravegherea redacțiilor este inacceptabilă („Protecția surselor jurnalistice trebuie asigurată cu strictețe. Supravegherea, interceptarea electronică, percheziționarea redacțiilor, a birourilor și a computerelor jurnaliștilor cu scopul de a identifica sursele acestora de informare sau cu scopul de a încălca confidențialitatea sunt inacceptabile”).
(MEDIA EXPRES)


Dacă ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re hereSubscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click hereMEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS
Răsfoiește Anuarul 2018
de la pag. 10 necesită cont și parolă


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.