×

Cinema -- Data și ora publicării: 25.08.2017 16:24:26

JUDE-ȚARA MOARTĂ-PREMIERĂ / Radu Jude se așează din nou între propaganda legionară și condamnarea antisemitismului



București (MEDIA EXPRES) / 25 aug 2017 / Radu Jude s-a aruncat din nou în apele tulburi dintre propaganda legionară și condamnarea antisemitismului din România, în documentarul ”Țara moartă”, obținând un efect perfect de abureală cu pretenții artistice într-un film contestabil din toate direcțiile.

În ciuda declarațiilor de poziționare de partea condamnării holocaustului, filmul stă pe marginea unei fascinații maladive a regizorului pentru legionarism și efectul său tragic, holocaustul.

Filmul lasă impresia că a fost realizat dintr-un impuls mai mult visceral decât artistic, ca să folosesc un limbaj elevat, sau cu creierul mic, ca să fiu lipsit de colocvialitate. Rezultatul este un film care poate fi urmărit inclusiv de un public cu o inteligență sub medie, cum a precizat regizorul însuși după avanpremiera din 21 august, de la București.

În tot cazul, documentarul de colaje este destinat unui public adult, atât prin tema tratată (include în coloana sonoră jurământul legionar rostit de Regele Carol al II-lea la o adunare transmisă la radio), cât și prin imagine - fotografiile lui Costică Acsinte selectate includ sacrificarea porcilor, înmormântarea unor copii, copii care fumează sau țin pistoale în mână, dar și un țăran care a împușcat două dropii - păsări care au fost exterminate din Câmpia Română în anii '40-'50.

Simplismul juxtapunerii propagandei legionare cu condamnarea antisemitismului din narațiunea sonoră, pe fondul fotografiilor care au doar o expresivitate involuntară, fără nicio legătură alta decât momentul când au fost făcute, lasă loc atâtor interpretări câți spectatori văd filmul. (Pesimist, Radu Jude s-a arătat sceptic că românii vor veni în număr mare să-i vadă documentarul.) Dar și unui sentiment general de frustrare, exact ca la vederea fotografiilor din care lipsesc părți distruse de timp: din filmul lui Jude parcă lipsesc părți care ar fi trebuit să fie acolo, cu neputință să mai fie recuperate vreodată.

Naratorul jurnalului lui Emil Dorian a fost Radu Jude însuși, care a spus că a vrut să indice, astfel, “de care parte se situează”. Mă gândesc cu groază la toți actorii pe care Jude i-a pus să joace în roluri de legionari. Ce-o zice lumea despre ei? Explicația a venit după ce prestația artistică a naratorului a fost taxată de un spectator din sală drept „total nesatisfăcătoare”, fără să știe că naratorul a fost chiar regizorul.

O doamnă din sală a spus, în contrast, că vocea comună a lui Radu Jude aduce o notă de autenticitate, fiind exact ca și când doctorul evreu ar fi citit chiar el propriul jurnal.

Radu Jude a mai precizat, printre altele, că nu este evreu (dar nici legionar) și a refuzat să explice de ce a numit documentarul „Țara moartă”, lăsând privitorii să găsească singuri o explicație. Jude a mai spus că speră ca filmul să determine publicul să cerceteze perioada și documentele epocii, inclusiv fotografiile lui Costică Acsinte, care sunt publicate pe Facebook.

Spunând asta, Radu Jude a indicat ca sursă, de fapt, pagina de Facebook din care pot fi cumpărate albumele cu fotografiile din colecția Acsinte, în vreme ce peste 8.731 de fotografii pot fi văzute online pe serviciul de găzduire foto al Yahoo, denumit Flickr, la adresa https://www.flickr.com/photos/costicaacsinte/.

La proiecția de la București, Radu Jude a mai explicat printre altele că filmul este realizat ca urmare a documentării pentru ultimul său lungmetraj, „Inimi cicatrizate”, moment în care a văzut pozele lui Acsinte pentru costumația din epocă. Apoi a intrat într-un anticariat și a cumpărat jurnalul lui Emil Dorian pe care, citindu-l, i-a venit ideea să suprapună pozele cu pasaje din textul jurnalului.

Radu Jude a spus că va reveni asupra subiectului problemei evreiești în context românesc într-un nou film, despre perioada Antonescu, la care tocmai a terminat filmările și care va avea premiera, probabil, în 2018.

„Țara moartă” a mai fost prezentat în avanpremieră joi, 24 august, în Timișoara, cu proiecțiile speciale în Slobozia la Casa de Cultură, vineri, 25 august, de la ora 19:00, în prezența lui Cezar Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte, o proiecție specială în cadrul Festivalului “Film mai aproape” de la Bacău, sâmbătă, 26 august, de la ora 21:00, în Piața Tricolorului, cu participarea sound designerului Dana Bunescu și a lui Cezar Popescu, dar și o proiecție la librăria Habitus din Sibiu, miercuri, 30 august, de la ora 20:00, în prezența lui Cezar Popescu.

Dacă credeți că am bătut câmpii, mergeți să vedeți “Țara moartă” la cinema, este în distribuție la București (Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Hollywood Multiplex, Cinema Europa), Bacău (în cadrul Festivalului “Film mai aproape”), Baia Mare (Cinema Dacia), Bârlad (Cityplex Victoria), Botoșani (Cinema Unirea), Brăila (Cinema Dacia), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex Tomis), Craiova (Cinema Modern), Iași (Cinema Victoria), Odobești (Casa de Cultură), Pitești (Cinema “Sebastian Papaiani”), Sibiu (CINE M-A văzut la Habitus), Sfântu-Gheorghe (Cityplex Arta), Slobozia (Casa de Cultură), Târgu-Mureș (Cinema Arta), Timișoara (Cinema Timiș), Vaslui (Cityplex) și Tulcea (Cityplex).

”Ţara moartă” este o producţie Hi Film şi Fast Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Orange România. Producător este Ada Solomon.

”Ţara moartă” este distribuit în cinematografele din România de microFILM, iar PR-ul este realizat de Cătălin Anchidin, ROLLERCOASTER PR.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL