×

Editorial -- Data și ora publicării: 19.02.2018 14:08:48

MOBILE-TEHNOLOGIE-DEZVOLTARE / Colinear pregătește un wireless hibrid pentru backhaul comparabil cu fibra optică



// de Mihai Pavelescu //
București (MEDIA EXPRES) / 19 ian 2018 / Dezvoltatorul de conectivitate wireless Colinear a publicat în avanpremiera Mobile World Congress care se va desfășura la Barcelona între 26 februarie și 1 martie un document de tipul „whitepaper” intitulat “Advanced Wireless Backhaul for the Data-Driven Future”, privind tehnologia wireless în backhaul, în viitorul apropiat, când se prevede o explozie a traficului de date.

Internetul prin intermediul telefoanelor inteligente și streamingul video pe mobil pun deja o presiune enormă asupra pe rețelele 4G, iar conectivitatea și utilizarea continuă de date mobile crește rapid. Până la sfârșitul acestui deceniu, GSMA Intelligence prezice că aproape un miliard de utilizatori vor avea acces la internet mobil, fapt care va conduce, la rândul său, la creșterea traficului de date.

În 2016, suma medie a traficul de date mobile generate de un smartphone a fost de 2,1 GB pe lună (potrivit „Ericsson June 2017 Mobility Report”). Până în 2022, Ericsson estimează că această cifră va sari la 12GB pe dispozitiv pe lună.

Privind în perspectivă, rețelele mobile vor trebui să facă față mai mult decât traficului de pe telefoanele inteligente. Realitatea augmentată, realitatea virtuală și mașinile conectate vor adăuga trafic exponențial la cantitatea de trafic de date care circulă în prezent în rețelele mobile.

CEO-ul Intel Brian Krzanich a remarcat (potrivit https://newsroom.intel.com/news/2018-ces-keynote-intel-brian-krzanich/) că automobilele conectate ar putea genera până la 4.000 de GB de date în fiecare zi, de la sutele de senzori din vehicule, cum sunt camerele de luat vederi, radare și GPS. Aceste vehicule vor avea nevoie de rețele mobile pe măsură, fiind necesare și până la de 100 de ori mai multă lățime de bandă decât în prezent (potrivit https://www.wirelessweek.com/article/2017/05/not-one-kind-network-heres-what-itll-take-connect-autonomous-cars).

Deoarece nevoile de capacitate continuă să crească și conectivitatea se extinde în tot mai multe regiuni, vor fi necesare noi tehnologii de backhaul care să satisfacă cerințele rețelelor 4G și 5G, acolo unde nu pot fi aplicate soluțiile pe bază de fibră optică.

Tehnologiile wireless hibride oferă soluții pentru transferul de date din prezent și viitor. Concluzia raportului este că sistemele tradiționale de backhaul în domeniul microundelor nu vor fi capabile să satisfacă cererile de date în creștere, dar sistemele hibride care utilizează E-Band și FSO pot continua să ofere operatorilor un backhaul solid care poate ține pasul cu rețelele de generație următoare. Împreună, tehnologiile E-Band și FSO suportă transmisiunile de ordinul gigabiților depășind limitările wireless-ului legate de vreme, cum sunt bruiajul și absorbția, la un cost mai mic decât fibra optică.

În contextul comunicațiilor wireless, „backhaul” înseamnă transportul datelor sau vocii între antenele wireless (de exemplu antena unui operator de telefonie mobilă) și centrala rețelei de telefonie sau către internet, în cazul conexiunilor LAN fără fir.

Collinear este o companie din Silicon Valley, California, care colaborează cu Lockheed Martin Space sub un acord de licențiere și dezvoltare exclusivă, încheiat în iunie 2014, pentru a comercializa o soluție de transmisie hibridă punct-la-punct, wireless, care folosește inovații precum Free Space Optical (FSO) și E-Band. Compania va lansa primul produs comercial sub denumirea Alex 1.0 la începutul anului 2018.

“Advanced Wireless Backhaul for the Data-Driven Future” (https://www.mobileworldlive.com/collinear-white-paper/) a fost publicat de Mobile World Live, o publicație electronică dedicată comunicațiilor mobile și furnizorul, printre altele, al serviciului Mobile World Live TV cu prilejul Mobile World Congress.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL