×

Legislaţie -- Data și ora publicării: 27.03.2018 15:04:20

RADIO-COPYRIGHT-MUZICĂ / Radiourile plătesc din februarie B x 4% x p% din venituri pentru compozitori, textieri și aranjori



București (MEDIA EXPRES) / 27 mar 2018 / Industria de radio, reprezentată de Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale - ARCA, Asociaţia Radiodifuzorilor Mici şi a Micilor Comunicatori de Fonograme (ARMMCF) și Asociaţia Radiourilor Locale şi Regionale (ARLR), a obținut condiții mai bune pentru plata drepturilor de autor și a drepturilor conexe pentru compozitorii reprezentați de Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor (UCMR-ADA) la ultimul arbitraj din ianuarie 2018, după care noua metodologie a fost publicată în Monitorul Oficial în luna februarie stabilind un procent de 4% din venituri, ponderat cu utilizarea.

Potrivit Hotărârii arbitrale publicată în Monitorul Oficial 120 din 7 februarie 2018, arbitrajul a durat aproape un an, fiind declanșat în februarie 2017 de UCMR-ADA, în contradictoriu cu asociațiile menționate, dar și cu Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), Europe Developpment International-R SA (EUROPA FM), AG Radio Holding SRL (Kiss FM) și Grupul Media Camina SRL (GMC).

Arbitrajul a respins una dintre cele mai importante solicitări ale UCMR-ADA, de introducere a unei formule de calcul a remunerației minime forfetare pe baza audienței potențiale a radiourilor prin raportarea la o sumă de 0,2 ron/trimestru/fiecare potenţial receptor al postului de radio, cu obligarea deținătorilor de licențe să trimită hărțile de acoperire și populația din zonele de recepție.

Arbitrajul a reținut pentru formula de calcul a sumelor datorate trimestrial de radiouri pentru compozitori propunerea ARMMCF: R(emunerația) = B x 4% x p%, unde B = este "baza de calcul" în lei, 4% este remuneraţia procentuală datorată şi p% este ponderea utilizării.

Tot la propunerea ARMMCF Arbitrajul a reținut în sarcina UCMR-ADA obligația ca organismul de gestiune a drepturilor de autor să transmită la cerere informații privind compozitorii, textierii și aranjorii melodiilor difuzate de către radiouri, în cazul în care aceste informații nu pot fi aflate din alte surse.

Metodologia a intrat în vigoare la data publicării sale în Monitorul Oficial. Completul de arbitri a fost format din Bucur Robert – preşedinte și arbitrii Chelaru Cristina, Romaşcanu Nicoleta Cristina, Dimofte Gabriela și Stângu Lucian.

Arbitrajul este printre ultimele pe vechea lege a drepturilor de autor, noua lege promulgată de Președintele Klaus Iohannis în 22 martie 2018 eliminând acest tip de procedură. În caz de divergențe, noile metodologii vor fi propuse de organismele de gestiune a drepturilor de autor, vor fi negociate și mediate cu termene de doar câteva luni, fiind publicate în Monitorul Oficial prin decizie ORDA.

Potrivit noii legi, remunerațiile pentru radio și televiziune nu mai pot fi în sume forfetare și orice sume forfetare care se aplică pentru radio și TV vor înceta să se aplice în 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial. De asemenea, noua lege exclude de drept din metodologii orice condiție care ar duce la plăți inechitabile pentru diferiți utilizatori din aceeași categorie.

Noua lege de modificare și completare a legii nr. 8 / 1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe a fost publicată cu numărul 74 / 2018 în Monitorul Oficial nr. 268 / 2018.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL