×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 10.05.2018 11:21:44

Ședinţa CNA de joi, 10 mai 2018



București (MEDIA EXPRES) / 10 mai 2018 / Ședința este condusă de Răsvan Popescu, cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Vasile Buda și Orsolya Borsos.

Ședința a început cu audierea pct. I fără cvorum și fără aprobarea OZ, Monica Gubernat nefiind prezentă în sală.
I. Adresa nr.4040/09.05.2018 de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară – solicită sprijinul C.N.A. pentru difuzarea  spoturilor radio - TV de informare și conștientizare privind campania de interes național -  Programul național de cadastru și carte funciară 2015 – 2023.
Reprezentanții Cadrastu au cerut sprijin pentru proiectul început în 2015, finalizare 2023, spoturi TV și Radio - difuzarea la televiziuni locale, regionale, naționale și posturi de radio. Beneficii și consecințe dacă nu fac cadastru. Important este că se face pe banii statului iar cetățenii rezolvă gratuit. Parteneriate între prestator, primărie și cetățean. În prezent procentul de cadastrare este de 30% la nivel național.
Gubernat a intrat în ședință.
Audiere spoturi.
Tufeanu a observat că spotul radio e mai clar, recomandă întărirea ideea de gratis pe video.
Herjeu a spus că e un spot prea sofisticat, un om cu patru clase nu va înțelege nimic din spot.
Reprezentanții Cadastrului au spus că unii primari nu doresc să intre în program deoarece au interese în terenuri. Cărțile funciare se vor deschide provizoriu chiar dacă nu există proprietari.
Popescu a spus că vom putea da o recomandare, în adresă nu este explicit ce ne cereți.
După audiere se votează OZ.
VOT OZ - unanimitate.
Vot Cadastru - recomandare difuzare campanie - unanimitate.
Gubernat poate în special la TVR și SRR.

II. Solicitarea SOCIETĂŢII ROMÂNE DE RADIODIFUZIUNE – alocarea frecvenţei  Borsec - 94,9 MHz pentru Radio Târgu Mureş (programul în limba română)
În zona Toplița - Borsec majoritatea română nu avea program public, acum va fi integral în limba română.
Populație defileu importantă pentru noi. Nu difuzăm alt program acolo a spus reprezentantul SRR.
VOT - unanimitate.

III. Modificări licențe audiovizuale: S.C. ANTENA TV GROUP SA pentru toate licenţele deţinute - modificare acţionariat, structură servicii de programe şi renunţare la studioul din Arad, cu informare a DCD
Acționariatul - implică modificarea DA. Notificarea a fost discutată la 30 ianuarie 2018, renunțarea la cote minime pentru acționari minoritari și mărirea cotelor pentru principalii 2 - Camelia Voiculescu și Corina Voiculescu. Fără datorii la buget.
Alte modificări- A1 structură grilă - crește pp de la 64 la 65, scad alți producători, informare de la 22 la 19%
Antena Stars crește pp 73,6 la 73,7, scade informare 22,1 la 18,8, crește educative, renunță la culturale 1,79
Happy Channel 17,9 11,4, pp - crește informare de la 3 la 3,8, educative la fel 1,5 și culturale de la 1,6 la 4,9
Radio Zu păstrează 14% pp cu 1,8 programe de informare
A1 Arad - renunțarea la programul regional, cu modificarea DA - renunță la studio, după somație din partea CNA cu termen de intrare în legalitate 17 mai
A1 Brașov - program regional se modifică pp7.61 la 7,64, informare de la 14,3 la 69,2
A1 Cluj - program de la 8,83 la 8,53, crește informare de la 31,2 la 35,88
A1 Constanța crește pp, 21 la 67 informare...
A1 Călărași scade la 4,7 pp, informare de la 31 la 20.
A1 Deva scade pp de ...
A1 Iași
A1 Pitești
A1 Ploiești
A1 Slobozia
Reprezentantul A1 a spus că sunt ajustări sezoniere de grilă.
VOT - unanimitate.

IV. Avize de retransmisie (eliberări, modificări, retrageri, notificări) şi Informare DCD
Aici o să fie mai complicat, a spus Răsvan Popescu.
Prezentare BLA
O solicitare de aviz nou Media Internațional Cablu cu head-end Vaslui.
Modificări avize
Universitatea din Craiova cu declarație -
RCS RDS cu declarație la Sibiu
sunt 11 societăți, 13 avize 2 cu declarație.
Retrageri
Un aviz ca urmare a încetării prin decizia ANCOM.

Avizul nou VOT - unanimitate.
Modificări - inspectorii au încercat să vadă dacă situația cu declarație corespund cu realitatea.
VOT - 11 fără declarație - unanimitate.
Cele cu declarație se vor da în inspecție.

Retragere Multicablu din Râșnov, rețea Bunești Bv. - VOT - unanimitate.

INFORMARE DCD = semnalul este adus necodat și necriptat la capul de rețea. Unii au spus că nu au primit solicitări și de aceea nu respectă legea. Televiziunile să trimită solicitările și la CNA, a cerut Herjeu, prin e-mail. Lidas-ul de exemplu.
Ciobanu a solicitat aprobare pe o adresă oficială.
În 504 spune că trebuie să apărăm radiodifuzorii, a spus Tufeanu. E în interesul lor să ne trimită.
Frînculescu - ar putea scrie am transmis solicitarea cu datele tehnice, dar nu văd finalitatea.

Popescu a cerut să se dea drumul la avize unde nu este nicio problemă în mod clar.

VOT pe modificări de avize fără probleme - unanimitate.

MAVLINK nu retransmite TV Brăila. Inspectorul a vorbit e în regulă. VOT - unanimitate.
AKTA - Mărgineni, Reghin - cum facem a întrebat Popescu. Adresă - ce să facă. Juridicul o pune pe hârtie și se votează când e scrisă, în ședința următoare.

V. Decizii de autorizare.
Ce a rămas în suspensie.
Itsy Bitsy - audiere reprezentant. Alba Iulia creștere de putere la 400. Nu ne auzim bine în oraș. Nu se duce mai departe, calitatea este proastă la 100 de metri mai departe. În Cluj ne-ar fi trebuit 10-12db creștere, mi-au oferit 3-4db. A crescut de la 100 la 200 la Cluj. Au măsurat 5 puncte la prima măsurătoare, la a doua măsurătoare alte 5 puncte.
Herjeu a spus că atunci ANCOM-ul minte. Ajungeți în jumătate de Sebeș.
Nivelul din Sebeș e infim, poți auzi cu mașina pe stradă cu fâșâit, a spus reprezentantul radioului.
În orașe sunt date din oficiu cu 100 de w, dacă locația este înafara orașului nu acoperă orașul la standarde bune, diferența pe hartă nu respectă realitatea. Ascult ItsyBitsy când plec spre Sebeș după 15 km fâșie și apoi pe autostradă dispare. Este un deal între Alba și Sebeș, suntem după culme spre Alba Iulia.

Galați mărire de la 100 la 200.
Radio Galați Media - Lider FM Galați - am fost obligați să evacuăm spațiul pe Hotel Turist care are înălțimea cea mai mare cu excepția turn TV. Hotel sechestrat, noul proprietar a mărit chiria până la 2.500 de euro. Am plecat la 1 martie. Zonă joasă. Radiocom au permis accesul în turnul TV, Radio Zu și SPort Total FM au acceptat în condițiile unei colocări cu unul din posturile de radio. Acord cu Zu. Am cumpărat filtru FM și suntem pe sistemul lor radiant. Aveam 100 de w pe Turist omnidirecțional, 4 dipoli. Când am ajuns în turnul TV Zu are doar 2 antene Yaggi pe 2 direcții cu 100 w bătea la 60% din Galați. Sunt zone limitrofe unde nu se aude, turnul TV se află într-o extremă. Radio Zu au avut 5w și în turnul TV au fost obligați la 200w.
Mai avem o situație, la prelungirea de licență frecvența este apropiată de FM-uri de peste Prut care bruiază. 92,4 FM noi, pe 92,2 e unul Ucraina, pe 92,6 Muzz FM din Kahul ne atacă foarte tare, interferează foarte tare. Aparatele de radio nu sunt performante, la căutarea automată rețin puterea mai mare.
Herjeu a întrebat ce hărți de acoperire au de la Ancom. Acum acoperiți circular tot orașul potrivit ANCOM. Ajungeți la Brăila?
Răspuns - Brăila practic a ajuns practic ca cel mai îndepărtat cartier din Galați. Nu avem program pentru Brăila. Noi nu ne auzim în parcul CFR din Galați. Acum nu avem acces la stația de emisie.
Pe drumul spre Vânători sunt zone în Galați în care nu se aude, pentru că nu avem emisie omnidirecțională. Râmân zone neacoperite.
Intrați pe un teritoriu pentru care nu aveți licență. La Piatra Neamț nu are unde să ajungă la mărire putere, în cazul Dvs. ajunge în Brăila.
Ca emisie reziduală există, nu avem ce să facem, în linie dreaptă sunt câțiva km, sunt 15 km pe șosea.
Încheiere audiere.
Dorina Rusu a spus că exagerăm, facem mai mult rău decât bine, cred că radiodifuzorii care cer mărire au nevoie să se audă mai bine, nu să ia publicitate din alte orașe. Cu Ancom e o problemă de comunicare dar nu trebuie să rezolvăm pe spinarea radiodifuzorilor.
Gubernat a spus că este de acord cu Dorina Rusu.
Buda a spus că doamna de la ANCOM a spus că ei măsoară, diferența între semnal și a asculta e deosebită, noi dăm hărți până unde bate semnalul. Depinde și de vreme. Dacă nu ai 50db nu stă nimeni pe semnal.
Popescu a pus la vot - situația de la Lider FM - autorizare - Borsos Buda Tufeanu Rusu Popescu Cristea Gubernat - pentru, Herjeu împotrivă
Gubernat a spus că sunt radiouri non-ue din cauza cărora nu-și pot face treaba și de aceea am votat.

Itsy Bitsy Cluj - unanimitate.
Itsy Bitsy Alba Iula - Rusu Buda Popescu - amânat cu verificare inspector.

Gubernat a cerut o situație cu radiourile retransmise de alte radiouri și în vederea concursului.

Audiere Radio Orion Sebeș - reprezentantul C. Simion, administrator, a spus că pe Itsy Bitsy nu-i aude în Alba. Și Orion se aude în Alba. Zona industrială s-a apropiat de Alba Iulia. Sebeșul s-a mărit ca să devină municipiu, a preluat Răhău de la 9 km dar în cealaltă parte, este într-o groapă. Am făcut 10.000 de euro investiție ca să ajungem acolo. Avem radiodifuziune stereo, în Alba nu ne auzim stereo. În Alba este un semnal sub 40db.
VOT - Tufeanu împotrivă, ceilalți pentru.

Audiere Schimbare amplasament pe vf. Tâmpa, par nemodificat.
Cătălin Bărbulescu, director general de la Centrul Media Adventist - avem 65db în parte îndepărtată Brașov, putem să ne auzim la Ghimbav, dar la Râșnov nu. Am plecat din vechea locație în centrul orașului, în Centrul Civic, un bloc ajungea la 600m față de nivelul zero. Sunt dealuri spre Ghimbav de 644 m și 600m nu le treceam și către Săcele. Nu funcționa nici mono de calitate. Ancom măsoară la cu antene de 6-10m, la nivelul solului nu se aude la fel. Acum emitem de la Restaurant Panoramic. Acum îndeplinim standardele de calitate.
La Săcele e mai sus, ce solicitați Dvs. este imposibil, nu poți să faci un zid care să oprească semnalul după ce ieși din Brașov. Apare acest nivel de câmp, cu ce nivel te duci? Sub 40 nu se mai recepționează automat. Din putere nu poți să-i pun frână.
Gubernat a întrebat de ce trebuie reparate frecvențele ANCOM tot timpul? Dacă se schimbă acoperirea schimbăm politica editorială.
La început se dau puteri foarte mici ca să nu apară probleme, după care le creștem. Nu a nici vina noastră, nici a CNA.
Noi nu trăim din publicitate ci doar din ce primim de la credincioși. Unii din Brașov plăteau și nu puteau recepționa.
Popescu a spus că e rețea, nu dă publicitate. VOT - Tufeanu împotrivă, ceilalți "pentru". Tufeanu a motivat că nu există harta de la ANCOM.

VI. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:
A. Rapoarte reportate:
1. Realitatea TV – emisiunea Jocuri de putere difuzată pe 16 și 17.11.2017 – reclamațiile nr.9857/17.11.2017 și nr.9918 și 9918/1/20.11.2017.
Se continuă vizionările, audiere reprezentant. Discuție lungă despre greșelile pe care le face moderatorul Rareș Bogdan.
Pauză după audiere.
Ședința s-a reluat la ora 14.30, Herjeu a propus 15.000 de lei amendă.
Cristea a spus că burtiera e ca o televiziune paralelă care spune altceva, încalcă Art. 65 c, din lege 3 cu 2, multe informații neprobate, hai să ne uităm la art. 66 și 67 din cod, cred că ambele sunt valabile.... 10.000 de lei amendă.
VOT - 15.000 art 40 cu 1, 4 și 5 - Gubernat, Herjeu, Borsos.
VOT - 10.000 art 3 cu 2, 65 cu c, 67, 40 cu 1, 2 și 4 - Buda, Tufeanu, Popescu, Cristea.
Dorina Rusu a votat împotriva ambelor propuneri.
Tur 2
15.000 - Gub, Borsos, Herjeu.
10.000 - aceiași.
Dorina Rusu a votat împotriva ambelor propuneri.
Tur 3
15.000 - Borsos, Gub, Tufeanu, Popescu, Buda, Herjeu, 6 voturi pentru.

Europarlamentarul Bodu a făcut o solicitare din păcate comunicarea noastră cu OFCOM-ul este în computerul unei persoane care nu mai lucrează la noi, am sesizat OFCOM-ul în cazul SkyNews, contrabandă cu arme din Transilvania. Corespondența cu OFCOM-ul trebuie recuperată din computerul respectiv, acum un an s-a făcut. Foarte probabil e venit pe mail. Unde este arhivat? Trebuie să găsim o formulă de răspuns, Bodu este într-un proces pe tema aceasta. Au analizat și nu au găsit abateri pe legislația lor. Hai să vedem unde e materialul și răspunsul va fi astfel: postul nu se află sub autoritatea noastră am sesizat OFCOM. Ne trebuie răspunsul. Trebuie făcut răspunsul la următoarea ședință.

ȘEDINȚA S-A ÎNCHEIAT LA ORA 15.00.

2. Kiss TV,  UTV,  Music Channel – videoclipurile: Bolnavi amândoi, Rock star, și She's on my mind – 11 reclamații.
VII. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare - Reportate
1. Tele Europa Nova Timișoara – reclamațiile nr.2038/07.03.2018, 3407 și nr.3408/19.04.2018
2. Radio Infinit Tg. Jiu – reclamația nr.3469/20.04.2018
3. RCS&RDS  - reclamațiile nr.10527/11.12.2017, nr.1856/27.02.2018, nr.1856 REV/ 03.04.2018, nr.2975/02.04.2018, nr.3059/04.04.2018, nr.3365/18.04.2018, nr.8089/13.04.2018 – pdv de la RCS și raport al inspectorului
4. Ploiești TV – raport al inspectorului
5. Radio Ardealul Toplița – raport al inspectorului
VIII. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:
B. Rapoarte noi:
1. B1 TV – emisiunea Breaking news difuzată pe data de 12.04.2018 – adresa  nr.3004/03.04.2018 cu Notă a Direcției Monitorizare și pdv al SJR
2. Antena 1 – emisiunea Acces direct difuzată pe 14, 15, 16, 20 și 22.11.2017 – reclamațiile nr.9797/15.11.2017, nr.9837/16.11.2017, nr.9886 și nr.9859/17.11.2017, nr.9956/3/21.11.2017, nr.10031/23.11.2017.
3. Digi World – documentarul O pace violentă difuzat pe data de 19.11.2017 – reclamația nr.10039/23.11.2017.
4. Antena 3:
1. Emisiunea In premieră difuzată pe data de 26.11.2017 – reclamația nr.223/11.01.2018/REV 01.03.2018;
2. Emisiunea Obiectiv difuzată pe data de 22.03.2018 – reclamațiile nr.2749/27.03.2018/02.04.2018
5. Kanal D - emisiunea Știrile Kanal D difuzată pe data de 04.12.2017 – reclamația nr.10372/05.12.2017
7. Posturi TV – emisiuni difuzate pe 23, 24 și 26.11.2017 – autosesizările nr.10111/24.11.2017 și nr.10197/28.11.2017 și reclamația nr.10139/27.11.2017
8. Posturi TV – spoturile publicitare: Hepatoprotect,  Carbocit și Sennalax (01 – 14.01.2018), Jobzz.ro, Alpha Bank, Aspivita, Lacalut Aktiv (01 – 28.01.2018),  Carmol Junior (13 – 27.01.2018) – cu reclamații și pdv RAC
IX. Diverse.   
 
În jurul orei 16.00 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

10.05.2018

Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice o amendă de 15.000 de lei postului Realitatea TV. La difuzarea emisiunii „Jocuri de putere”, edițiile din 16 și 17.11.2017, radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 40 alin. (1) și (4), respectiv prevederile art. 40 alin. (5) și art. 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [art. 40 „(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”; art. 67 „În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii”].

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul 
------------------------------------------
 
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL