Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:25.06.2019
Data ultimei ştiri: 25.06.2019 18:54:04
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne


English
Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
NewMedia / OTT
ONG
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liberCăutare avansată

:

Apasa coperta
de deasupra!
Index Anuar
Operatori Cablu
Televiziuni
Radio
DTH
Echipamente
Glosar

 ONG 23.05.2018 17:18:14
ACTIVE WATCH-RAPORT-CNA / ActiveWatch critică deciziile de sancționare emise de CNA pe discursul intolerant și instigator la ură

București (MEDIA EXPRES) / 23 mai 2018 / ActiveWatch a identificat 5 sancțiuni aplicate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) pentru discurs intolerant sau instigator la ură în anul 2017 și recomandă autorității din audiovizual să recunoașcă discursul de ură explicit în sancțiunile pe care le dă pe această temă astfel încât acestea să-și producă efectul de descurajare dorit, potrivit unui Raport anual cu privire la discursul intolerant și instigator la ură în România în 2017, dat publicității la 23 mai.

Este o scădere a sancțiunilor date de CNA pe discurs intolerant față de perioada octombrie 2015 - decembrie 2016, când autoritatea a aplicat 10 sancțiuni. Din cele 5 sancțiuni din 2017, 4 făceau referire la cazuri de discurs intolerant sau instigator la ură împotriva comunității maghiare. O sancțiune a fost aplicată pentru discurs intolerant la adresa aromânilor.

Toate aceste sancțiuni au fost împărțite între două posturi: Realitatea TV (2 amenzi) și B1TV (3 amenzi), potrivit Raportului. Deși Victor Ciutacu a primit o amendă de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru că, în contextul protestelor de stradă contra coaliției de guvernare PSD-ALDE avusese un comentariu denigrator la adresa romilor („Dacă venea un scelerat și îi lua copilul din brațe și dădea cu el de pământ? (…) Cum aruncă țigăncile alea cu fuste, cu pruncii când vin jandarmii să le taie legătura nașpa la curent”), CNA nu a aplicat nicio amendă postului.

În Raport se mai arată că majoritatea sancțiunilor aplicate de CNA (4) au fost emise în baza articolului 47 din Codul de reglementare în audiovizual, care conține prevederile cele mai explicite cu privire la combaterea discursului de ură. O sancțiune, vizând o emisiune din care reieșea că românii sunt o victimă a diplomației agresive maghiare și a lipsei de răspuns a autorităților române față de această amenințare, a fost aplicată pentru că nu s-a asigurat imparțialitatea și echilibrul emisiunii și pentru că nu a fost prezentată nicio voce venită din partea comunității maghiare.

Raportul mai menționează că a continuat practica instituției de a emite sancțiuni fără o grupare tematică a faptelor. Astfel, în 2 din cele 5 decizii analizate, faptele de discriminare au fost sancționate laolaltă cu alte fapte (spre exemplu, încălcări ale principiului audiatur et altera pars în cadrul unor anchete jurnalistice vizând politicieni români). Cu toate acestea, din cei 190.000 de lei care reprezintă totalul sancțiunilor aplicate, aproape două treimi (115.000 de lei) pot fi atribuiți în mod cert sancționării unor discursuri intolerante sau instigatoare la ură.

În legătură cu valorile amenzilor aplicate, deciziile CNA nu conțin suficiente informații care să arate în baza căror principii s-a stabilit valoarea lor. Acest lucru poate lăsa deschisă calea unor abuzuri ale instituției în sensul aplicării de amenzi pe alte criterii decât gravitatea faptelor, o practică care începe să fie aplicată de o altă instituție a statului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
(MEDIA EXPRES)


Dacă ați ajuns aici… Tot mai mulți cititori vin în online, dar publicitatea scade în toată presa scrisă. După ani buni de știri cu parolă acum publicăm știrile la liber – vrem ca articolele să fie cât mai accesibile pentru toată lumea. De aceea avem nevoie de ajutorul Dvs.! Jurnalismul practicat de Media Expres este independent și uneori de investigație și necesită timp, bani și muncă pentru a fi produs. O facem în continuare pentru că perspectiva independentă contează cel mai mult și ar putea să fie chiar perspectiva Dvs., ca cititor. O presă care oferă știrile la liber este considerată mai democratică, ar trebui să fie gratuită și nu o marfă pe care doar puțini și-o pot permite. Abonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re here… we have a big favour to ask. More people are reading Media Expres online than ever but advertising revenues across the media are falling fast. And like many news organisations, we put up a paywall but not for the news, as we want to keep our journalism as much open as we can. So you can see why we need to ask for your help. The Media Expres’ independent, and sometimes investigative journalism takes a lot of time, money and hard work to produce. But we do it because we believe independent perspective matters – because it might well be your perspective, too. News not being under a paywall it is more democratic, the media should be available for all and not a commodity to be purchased by a few. Subscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click here


MEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS
Răsfoiește Anuarul 2018
de la pag. 10 necesită cont și parolă


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.