Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:17.10.2019
Data ultimei ştiri: 17.10.2019 16:09:04
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne

Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
ONG
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liber
VOD / OTT / MOBILECăutare avansatăGlosar

 _Legislaţie 26.06.2018 13:22:17
ACTIVEWATCH-LEGE-OPOZIȚIE / ActiveWatch atrage atenția că legea pentru combaterea antisemitismului limitează libertatea de exprimare
București (MEDIA EXPRES) / 26 iun 2018 / ActiveWatch solicită președintelui României să nu promulge “Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului” întrucât dublează legislația în vigoare și nu asigură proporționalitatea limitării libertății de expresie în raport cu gravitatea discursului, întreg proiectul concentrându-se pe pedepsirea cu închisoarea a exprimărilor și acțiunilor antisemite, neavând niciun fel de componentă de prevenire, conștientizare, educare sau informare.

Prin faptul că proiectul de lege nu prevede decât pedepse cu închisoarea, nu este asigurată respectarea proporționalității limitării libertății de exprimare în raport cu situația în care această limitare este necesară, se arată într-un comunicat difuzat de ActiveWatch la 26 iunie.

“Conform prevederilor acestui proiect de lege, un puști teribilist de 18 ani care, în lipsa expunerii și implicării consistente în acțiuni de prevenție și conștientizare care ar trebui să fie derulate de autoritățile române, postează pe Facebook o fotografie cu o svastică va rămâne cu un dosar penal, o pedeapsă cu efecte prea apropiate de cele care ar decurge din aplicarea legii într-un caz mult mai grav, cum ar fi acela al unui politician care, tot pe Facebook, spune că îi este dor de Adolf Hitler”.

ActiveWatch susține că prin actul normativ trimis spre promulgare România nu face decât un exercițiu de simulare a combaterii antisemitismului și are efecte negative printre care de a alimenta campaniile de autovictimizare ale grupărilor care promovează intoleranța.

ActiveWatch solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge proiectul de lege privind prevenirea și combaterea antisemitismului și îndeamnă parlamentarii și Guvernul să demareze un proces consultativ real pentru identificarea cauzelor pentru care legislația se aplica prost, pentru care educația antidiscriminare nu există și pentru identificarea soluțiilor de remediere ale acestor probleme.

ActiveWatch întărește faptul că prevenirea și combaterea antisemitismului reprezintă o necesitate pentru orice societate democratică și că nicio manifestare a acestuia nu ar trebui ignorată. Același lucru este valabil pentru orice expresie a intoleranței, cum ar fi cea împotriva romilor, minorităților sexuale, maghiarilor, persoanelor care beneficiază de asistență socială sau care practică orice religie.

ActiveWatch confirmă observația din expunerea de motive a proiectului de lege adoptat pe 20 iunie în Camera Deputaților, conform căreia legislația în vigoare nu a reușit până acum să producă efecte consistente în reducerea propagării publice a antisemitismului și, adăugăm noi, a intoleranței de orice fel.

Lipsa de rezultate nu este cauzată de forma legislației de acum care sancționează discursul de ură, antisemitismul, xenofobia, rasismul sau intoleranța, ci de lipsa acută de fermitate în ceea ce privește aplicarea acesteia.

Rapoartele ActiveWatch care acoperă activitatea parchetelor referitoare la cazurile de discurs instigator la ură consemnează că, între anii 2014 și 2017, numai 7 cauze din câteva sute au ajuns să fie trimise în judecată (conform datelor furnizate de Ministerul Public). De asemenea, rapoartele ActiveWatch arată că CNA aplică, de regulă, sub 10 amenzi pe an pentru cazuri de discurs instigator la ură. Singura instituție publică care are o activitate consistentă în sancționarea manifestărilor de intoleranță, xenofobie, rasism sau antisemitism este Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Noile prevederi legislative, care dublează, în mare măsură, legislația deja existentă ar urma să fie aplicate tot de procurori, adică de autoritatea care nu reușește să aplice nici legea existentă. Această abordare este, în opinia noastră, sortită eșecului, pentru că ea nu intervine asupra cauzei ineficienței acțiunilor de combatere a antisemitismului.

Prevenirea ar trebui să joace un rol cheie în combaterea intoleranței, prin urmare și a antisemitismului, însă, în ultimii 4 ani, parlamentarii români și membrii guvernului nu au arătat niciun interes serios pentru acest subiect. Strategia națională antidiscriminare 2016 - 2020, redactată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care aduce în discuție educația antidiscriminare și educarea educatorilor, este uitată de mai bine de un an în sertarele Guvernului, care nu a adoptat-o nici până acum, se mai arată în comunicat.
(MEDIA EXPRES)
Dacă ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re hereSubscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click hereMEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS
Răsfoiește Anuarul 2018
de la pag. 10 necesită cont și parolă


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.