Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:17.10.2019
Data ultimei ştiri: 17.10.2019 13:55:13
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne

Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
ONG
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liber
VOD / OTT / MOBILECăutare avansatăGlosar

 _Legislaţie 04.07.2018 12:23:08
APC-DIRECTIVA COPYRIGHT-SOLICITARE (UPDATE) / APC cere europarlamentarilor români să voteze împotriva restrângerii libertății de exprimare pe internet
București (MEDIA EXPRES) / 4 iul 2018 / Drepturile consumatorilor europeni de a utiliza internetul vor fi compromise de o legislație concepută deficitar, dacă votul europarlamentarilor cu privire la mandatul Parlamentului European de joi, 5 iulie 2018, în ceea ce privește Directiva drepturilor de autor pe piața unică digitală, va continua să sprijine propunerile de modificare în forma lor actuală, potrivit unui comunicat difuzat de Asociația Pro Consumatori (APC) din România.

Cerând europarlamentarilor români să voteze la 5 iulie pentru renunțarea la articolul 13, în comunicatul APC se arată că actuala formă a acestuia ar duce la blocarea publicării pe internet a conținutului propriu, creat în mod legal de către o persoană. De exemplu, dacă se creează un videoclip de la un eveniment privat, dar muzica protejată prin drepturi de autor se aude în fundal, mai târziu, dacă dorim să încărcăm videoclipul pe YouTube, un bot va bloca publicarea deoarece va considera că dorim să încărcăm muzică protejată de drepturi de autor, se arată în comunicat.

În mod similar, Articolul 13 din propuneri ar duce la blocarea conținutului legitim, cum ar fi satira sau fragmente scurte, distribuite chiar și în afara Uniunii Europene. Astfel, dacă cineva dorește să posteze un videoclip despre un protest politic în desfășurare și dacă acest protest include, în mod întâmplător, și materiale care conțin drepturi de autor, cum ar fi muzică sau clipuri video în fundal, acest conținut va fi blocat de filtre.

O altă secțiune a propunerii, articolul 11, este discutabilă ca efecte asupra consumatorilor. Aceasta precizează că, oricine utilizează fragmente de conținut jurnalistic online trebuie să obțină mai întâi o licență de la editor. Acest nou drept pentru editori se va aplica timp de 20 de ani de la publicare.Dar nu este clar ce se întâmplă cu simpli consumatori, utilizatori ai rețelelor sociale, atunci când funcția de previzualizare automată a linkurilor, generată de rețelele sociale atunci când utilizatorii distribuie aceste linkuri (afișând titlul articolului, o miniatură și un fragment scurt) ar necesita o licență.

Totodată, neclaritatea provine și din faptul că nu se știe ce se întâmplă dacă, atunci când distribuie link-urile respective, consumatorii analizează conținutul acestora, împărtășindu-și propriile opinii cu privire la știrile/conținutul în cauză. Mai sunt subiecți ai protecției drepturilor de autor și în ce măsură? Le este încălcat dreptul la liberă exprimare? Toate acestea pot constitui însă, pentru consumatori, limitări ale dreptului de exprimare și ale accesului la informații.

Multe acțiuni comune ale culturii moderne a internetului, cum ar fi reacționarea prin intermediul imaginilor "GIF" și "meme", ficțiunea fantezistă, mixajele de fragmente (înregistrări care sunt îmbinate ca și cum s-ar realiza o melodie), "supercuts" - scenele care au o anumită caracteristică etc. pot constitui și ele din această perspectivă încălcări ale drepturilor de autor în multe părți ale Europei. Dar, restricționarea excesivă poate duce la împiedicarea libertăților de exprimare și de opinie!

“Dorim să atragem atenția asupra posibilelor încălcări ale drepturilor fundamentale dacă aceste articole din proiectul de directivă privind dreptul de autor pe piața unică digitală sunt adoptate. Consumatorii europeni nu doresc ca Internetul să fie un loc unde să fie nevoie să consulte mai întâi un consilier de drepturi de autor sau un avocat înainte de a-l folosi”, a declarat Calu Monica, jurist Expert la Asociația Pro Consumatori.

„Comisia de specialitate a Parlamentului European şi-a exprimat poziția cu privire la o propunere de modificare a legislației UE privind drepturile de autor. Aceasta prevede, printre altele, că platformele - Google, Facebook, Twiter etc - trebuie să scaneze în mod sistematic conținutul încărcat de utilizatori (videoclipuri, muzică). Platformele vor fi obligate să împiedice încărcarea materialelor protejate prin drepturi de autor, inclusiv a utilizării acestora de către consumatori în scopuri necomerciale, cu excepția cazului în care au încheiat un acord de licență cu deținătorul drepturilor de autor”, a arătat Monique Goyens, Director general al Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), organizație din care face parte și APC.

„Orice modificare a legislaţiei europene care reglementează dreptul de autor trebuie să aibă în vedere realizarea unui echilibru între drepturile generale ale consumatorilor de Internet şi drepturile individuale ale celui care realizează creaţii intelectuale. În opinia mea, nu ar trebui restrâns dreptul unui consumator cu privire la prelucrarea unor fotografii personale prin folosirea unor creaţii de proprietate intelectuală, care oricum sunt protejate prin înregistrarea acestora la instituţiile naţionale şi comunitare care protejează proprietatea intelectuală.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC

În comunicatul APC se arată că la 5 iulie 2018, europarlamentarii români vor trebui să voteze cu privire la mandatul Parlamentului European în ceea ce privește Directiva drepturilor de autor pe piața unică digitală. Asociaţia Pro Consumatori, membră a Biroului European al Uniunilor de Consumatori, solicită să fie respins mandatul de negociere adoptat în cadrul Comisiei pentru afaceri juridice (JURI), iar amendamentul să fie modificat în plen.

Raportul JURI limitează libertatea de exprimare a consumatorilor și impune restricții stricte cu privire la capacitatea lor de a crea și a distribui conținut online. În stadiul actual, raportul JURI va forța platformele online să împiedice în mod automat ca multe dintre creațiile zilnice și legitime ale consumatorilor să fie încărcate pe net, producând un grad inacceptabil de incertitudine juridică pentru consumatorii europeni.

Spre deosebire de raportul JURI, opiniile IMCO (în calitate de comitet asociat la articolul 13) și LIBE creează un cadru legal echilibrat privind drepturile de autor, în care creativitatea consumatorilor este încurajată, iar respectarea drepturilor fundamentale este asigurată, ajutând în același timp titularii de drepturi de autor să fie remunerați în mod echitabil. Aceasta ar trebui să fie poziția finală a Parlamentului European în momentul în care intră în negocieri cu Consiliul.

“Din aceste motive, Asociaţia Pro Consumatori solicită europarlamentarilor români să respingămandatul JURI și să redeschidă raportul de amendamente, astfel încât consumatorii să poată fi protejaţi în mod adecvat. Reforma drepturilor de autor trebuie să aducă beneficii nu numai creatorilor și titularilor de drepturi, ci și consumatorilor care generează dezvoltarea sectorului cultural în Europa”, se mai arată în comunicat.

(UPDATE)
La 5 iulie parlamentarii europeni au votat în număr de 278 în favoarea articolului 13, și 318 împotrivă, cu 31 de abțineri. Articolul 13 fiind respins, Parlamentul European va trebui să găsească o nouă cale de revizuire a reglementărilor privind copyrightul.
(SFÂRȘIT UPDATE)
(MEDIA EXPRES)


Dacă ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re hereSubscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click hereMEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS
Răsfoiește Anuarul 2018
de la pag. 10 necesită cont și parolă


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.