×

Editorial -- Data și ora publicării: 24.07.2018 15:49:32

CINEMA-AJUTOR DE STAT-ETATISM / Schema de ajutor de stat pentru producția cinematografică instituie clasificarea filmelor în "produse culturale" și restul



// de Mihai Pavelescu //
București (MEDIA EXPRES) / 24 iul 2018 / Guvernul încearcă să promoveze la nivel internațional schema de ajutor de stat pentru producția cinematografică din România, dar omite un lucru fundamental, și anume faptul că alocarea are la bază clasificarea filmelor în "produse culturale", după unele criterii care, pur și simplu, calcă în picioare libertatea de creație artistică.

Prin participarea viceprim-ministrului Ana Birchall la un festival de film din insula Ischia, Italia, în perioada 19-21 iulie, Guvernul a prezentat schema unui public specializat internațional. Ajutorul are un caracter multianual, se derulează până la data de 31 decembrie 2020 și acoperă maximum 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de film efectuate pe teritoriul României, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului de sâmbătă, 21 iulie.

Comunicatul nu precizează însă că HG 421 din 13 iunie 2018, care instituie ajutorul și ordinul emis de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) în detalierea schemei impune clasificarea filmelor în două mari grupe, filmele care sunt "produse culturale" și celelalte, care, evident, nu vor primi finanțare.

Plata ajutorului de stat este supusă aprobării președintelui Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP) de pe lângă Guvernul României, Ion Ghizdeanu, probabil un mare pasionat de filme, ca și noi. Oricând, inclusiv anul acesta, în limita unei sume aflate la dispoziție de 233 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 50 de milioane de euro.

Bugetul maxim total al ajutorului de stat până în 2020 este de 698 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 150 de milioane de euro.

Ajutorul de stat constă în alocări financiare nerambursabile semnificative, de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziția, închirierea, fabricarea de bunuri și/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film, la care se adaugă, după caz, alocări financiare nerambursabile de 10% peste alocarea de bază, cu condiția promovării unei zone geografice, a unui oraș sau a României în cadrul producției cinematografice.

Detaliul nemenționat în comunicarea publică a Guvernului, Ordinul președintelui CNSP nr. 166 din 4 iulie 2018, care stabilește procedura accesării fondurilor, exclude din categoria de "produse culturale" eligibile pentru finanțare, printre altele, filmele care defăimează România, care incită la violență sau ură rasială, filmele de propagandă politică sau religioasă, filmele pornografice, dar și serialele de televiziune de tip "sitcoms" și "telenovelă".

Deocamdată, niciun ajutor nu a fost acordat, nimeni nu s-a plâns că ar fi trebuit să primească bani și a fost refuzat, niciun rău nu a fost făcut. Dar nu putem trece cu vederea că schema de ajutor pentru cinematografie a dat unui organism al Guvernului, care nu are nicio legătură cu domeniul, competențe în judecarea și clasificarea unor produse artistice și culturale, sub sancțiunea excluderii aplicanților de la alocarea resurselor.

Folosind criteriile de oportunitate propagandistică, cum sunt promovarea turistică a României sau a unor orașe, și criteriile morale, cum sunt să nu defăimeze și să nu incite la ură și violență, pentru a condiționa ajutorul de stat, Guvernul instituie o formă deosebit de gravă de intervenție în cultură, impune cenzura și autocenzura în actul artistic și intervine brutal în scrierea și planificarea proiectelor cinematografice aspirante la ajutorul de stat, pentru a le face compatibile cu criteriile de "eligibilitate".

Evaluarea are la bază și mecanisme cantitative, procentuale, de garantare a unui nivel minim de producție, implicând autori, actori, personal și locații din România. La aceste elemente ar fi trebuit să se limiteze, de fapt, Guvernul în judecarea eligibilității proiectelor. Și ar trebui să lase aprecierea conținutului pe seama publicului plătitor de bilete și a criticilor de film.

Și, pe cât posibil, după premieră.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL