Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:25.06.2019
Data ultimei ştiri: 25.06.2019 18:54:04
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne


English
Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
NewMedia / OTT
ONG
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liberCăutare avansată

:

Apasa coperta
de deasupra!
Index Anuar
Operatori Cablu
Televiziuni
Radio
DTH
Echipamente
Glosar

 __Editorial____ 17.08.2018 14:26:14
AJUTOR DE STAT-CINEMA-CRITERII PRODUS CULTURAL / „Comisia de cenzură” pentru ajutorul de stat în cinematografie
// de Mihai Pavelescu //
București (MEDIA EXPRES) / 16 aug 2018 / Guvernul prin Comisia Națională de Strategie și Prognoză continuă odiseea definirii „corectitudinii politice” în cinematografie, odată cu publicarea la 16 august, în Monitorul Oficial, a criteriilor stabilite prin Ordinul Președintelui Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză nr. 166 din 4 iulie 2018 pentru încadrarea ca „produs cultural” a proiectelor care pot beneficia de ajutor de stat.

Este cumva de înțeles că unele criterii de definiție statală, care se regăsesc în Constituție, se regăsesc și în motivele pentru care un film poate fi exclus de la finanțare, statul neputând finanța propaganda anticonstituțională, care incită la război, la ură națională, de rasă, de clasă sau religioasă, la discriminare pe criterii etnice, religioase, de sex sau orientare sexuală și la separatism teritorial.

Ce este profund greșit și nociv într-un stat democratic modern și european este asocierea acestor criterii cu o judecată ÎNAINTEA PREMIEREI asupra unei producții cinematografice, aflată încă în stadiu de producție, printr-o comisie care având aceste criterii în față devine, în mod obligatoriu, o COMISIE DE CENZURĂ.

O instituție a statului judecă înainte de difuzare, în vederea finanțării, un produs cinematografic, cultural!

Prezența acestor criterii într-o normă legislativă poate avea un efect cu totul și cu totul pervers. Poate să inducă în rândul scenariștilor și regizorilor o mișcare voluntară de conformare la cerințele de „corectitudine” în vederea obținerii de beneficii materiale.

Acest pas final se obține doar cu condiția promovării exclusive a României, conformarea voluntară ducând la obținerea „premiului” de 10% din bugetul filmului, suplimentar, în vederea finanțării maxime de 45%.

Este adevărat că, având în față condițiile de eligibilitate aprobate de președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză Ion Ghizdeanu, un economist ieșit de pe băncile facultății în anii '70, în plin avânt comunist, în „Testul de eligibilitate” din anexa la actul normativ publicat la 16 august, se poate constata că marja de manevră a producătorilor de filme cinematografice sau seriale de televiziune este destul de largă, aceștia putând obține 35% din bugetul filmului ca ajutor de stat doar prin folosirea locațiilor și a personalului român pentru producție.

Există în norme o condiție minimă de 18 puncte din 35 pentru finanțare a obține această finanțare, și aceasta poate fi obținută fără nicio referire la conținutul sau subiectul filmului, doar prin folosirea unei echipe de filmare și a resurselor de producție naționale: secțiunea C din test are un total maximum de 20 de puncte.

Ok. Și condițiile de la secțiunile A – conținutul cultural (locație, personaje, subiect românesc sau european) și B – contribuția culturală (promovarea identității etnoculturale românești sau europene, valorile românești sau europene, promovarea diversității, inovația artistică), pot aduce filmului un maximum total de doar 15 puncte.

Dar prevederile cumulative din condițiile de eligibiltate pentru obținerea bonusului suplimentar de 10% din costurile eligibile, care se adaugă la procentul de 35%, atingând astfel intensitatea maximă a ajutorului de stat de 45% sunt două: cel puțin 60% din subiectul producției se desfășoară pe teritoriul românesc, fiind în legătură cu sau localizat într-o locație/așezare/reper/element arhitectural sau cultural român.

Așa că va veni Comisia Națională de Strategie și Prognoză și va stabili proporția prin "contabilizarea numărului de pagini din scenariu care se desfășoară pe teritoriul românesc".

De asemenea, desfășurarea acțiunii sau a subiectului filmului trebuie să fie explicită vizual (de exemplu: plăcuțe denumire localitate, plăcuțe identificare reper sau element arhitectural) și/sau verbal (de exemplu: personajele menționează prin intermediul dialogului locațiile unde se află sau se desfășoară acțiunea).

În acest scop, aplicantul va indica în materialele depuse la Comisia Națională de Strategie și Prognoză, prin extrase de scenariu și trimiteri precise la pagini/secvențe, modul de explicitare a localizării.

Toate acestea după ce „Comisia de Cenzură” pentru ajutorul de stat va fi judecat proiectul, trecându-l prin sita Art. 3. din Ordinul 166 și refuzând încadrarea următoarelor proiecte în categoria de "produs cultural" pentru obținerea ajutorului de stat în baza schemei de ajutor de stat instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 421/2018:
a) proiectele de film care propagă defăimarea țării sau a națiunii, a ordinii de drept sau a principiilor constituționale, care incită la război, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, la discriminare pe criterii etnice, religioase, de sex sau orientare sexuală, la separatism teritorial;
b) operele audiovizuale care conțin, în imagini ori în limbaj, elemente cu caracter pornografic;
c) operele audiovizuale care prejudiciază demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și dreptul acesteia la propria imagine;
d) operele audiovizuale care incită, direct sau indirect, la violență;
e) operele audiovizuale cu caracter de propagandă electorală, politică sau religioasă;
f) evenimente sportive; jocuri sau competiții;
g) talk-show-uri; programe demonstrative pentru diferite hobby-uri sau proiecte;
h) programe de lifestyle, programe libere (fără scenariu) sau de tip "reality";
i) seriale de televiziune de tipul sitcoms;
j) seriale de televiziune de tipul telenovelă;
k) filmări pentru utilizare internă care nu sunt accesibile publicului;
l) operele audiovizuale cu caracter publicitar și/sau promoțional indiferent de lungime, suport sau mediu de exploatare;
m) opere audiovizuale pregătite ca programe de publicitate sau reclame pentru expoziții.

Dacă cineva ar putea să demonstreze că promovarea României este tot un fel de publicitate, conform literei l) din condițiile de excludere vom ajunge la ineligibilitatea tuturor filmelor care vor fi supuse aprobării pentru ajutorul de stat.

Nici normele și nici Ordonanța de Guvern nu prevăd dacă și de câte ori un proiect cinematografic „corectat” după confruntarea cu Testul, la care a fost într-o primă instanță respins, poate reveni pe lista pentru cererile de finanțare.
(MEDIA EXPRES)


Dacă ați ajuns aici… Tot mai mulți cititori vin în online, dar publicitatea scade în toată presa scrisă. După ani buni de știri cu parolă acum publicăm știrile la liber – vrem ca articolele să fie cât mai accesibile pentru toată lumea. De aceea avem nevoie de ajutorul Dvs.! Jurnalismul practicat de Media Expres este independent și uneori de investigație și necesită timp, bani și muncă pentru a fi produs. O facem în continuare pentru că perspectiva independentă contează cel mai mult și ar putea să fie chiar perspectiva Dvs., ca cititor. O presă care oferă știrile la liber este considerată mai democratică, ar trebui să fie gratuită și nu o marfă pe care doar puțini și-o pot permite. Abonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re here… we have a big favour to ask. More people are reading Media Expres online than ever but advertising revenues across the media are falling fast. And like many news organisations, we put up a paywall but not for the news, as we want to keep our journalism as much open as we can. So you can see why we need to ask for your help. The Media Expres’ independent, and sometimes investigative journalism takes a lot of time, money and hard work to produce. But we do it because we believe independent perspective matters – because it might well be your perspective, too. News not being under a paywall it is more democratic, the media should be available for all and not a commodity to be purchased by a few. Subscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click here


MEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS
Răsfoiește Anuarul 2018
de la pag. 10 necesită cont și parolă


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.