×


Legislaţie -- Data și ora publicării: 23.08.2018 16:48:33

ANCOM-RADIO DIGITAL-CONSULTARE / ANCOM consultă Caietul de sarcini pentru licitația destinată digitalizării terestre a radiourilor private și publiceBucurești (MEDIA EXPRES) / 23 aug 2018 / ANCOM consultă public până la 24 septembrie 2018 decizia de organizare a licitației pentru emisia radio digitală terestră și caietul de sarcini aferent serviciului care va permite alocarea fie a două multiplexe naționale, fie a unui multiplex național și a 35 de multiplexe regionale.

Din documentele supuse consultării reiese că operatorul de licență de emisie digitală terestră de radio va fi un furnizor de rețea de comunicații, licențele de radiodifuziune fiind acordate, potrivit Legii audiovizualului, de către CNA.

Licențele vor fi practic cumpărate pentru 10 ani pentru o sumă minimă care este suma de pornire a licitației, care nu apare în prezent în caietul de sarcini, aceasta urmând să fie stabilită prin Hotărâre de Guvern, și eventual cu adăugirile rezultate în urma licitației. După această „achiziție”, operatorul / operatorii vor plăti taxa anuală de spectru pentru utilizarea frecvențelor.

Frecvențele scoase la concurs provin din spectrul folosit anterior pentru canalele 11 (216-223 MHz) și canalul 12 de televiziune (223-230 MHz). Din punct de vedere istoric, canalul 11 era de exemplu folosit din 2007 la Băile Herculane pentru emisia televiziunii locale TV Băile Herculane (Cine-Video SRL) sau la Mediaș și Sfântu Gheorghe de către stațiile locale Antena 1, din anul 2006 și, respectiv, din 1996, potrivit unei situații a licențelor de televiziune analogică terestră în funcțiune la finele anului 2008, publicată pe site-ul cna.ro.

Reamintim că în trecut, frecvențele pentru difuzarea de programe de radio și televiziune erau acordate gratuit pentru operatorii privați și cei publici, ca urmare a concursurilor de licențe organizate de CNA în baza Legii audiovizualului.

Tehnologia aleasă de ANCOM pentru digitalizarea radiourilor este T-DAB+ (de la acronimul din limba engleză Terrestrial Digital Audio Broadcasting, + semnificând o codare audio îmbunătățită). Sistemul este cel mai avansat folosit la nivel mondial, cu specificațiile publicate la nivel internațional în ianuarie 2017 și permite folosirea frecvențelor pentru transmisia simultană a zeci de subcanale, care în accepțiunea legii audiovizualului sunt de fapt radiourile licențiate pentru emisie.

De asemenea, potrivit Caietului de sarcini propus în consultare, operatorii vor putea transmite pe lângă radiourile private și publice licențiate de către CNA, servicii suplimentare cum sunt transmisii de date asociate – EPG (Electronic Programme Guide), informații de trafic, imagini etc.

Reamintim că în prezent în România Kiss FM emite digital terestru la Craiova pe 98,0 MHz și București pe frecvența 100.6 MHz folosind un standard american denumit HD Radio.

Documentele supuse criticii publice de către ANCOM pot fi găsite pe pagina de internet a instituției la adresa http://www.ancom.org.ro/formdata-270-45-164.
(MEDIA EXPRES)

Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Da Vinci advertising for educational programsAbonamentele la MEDIA EXPRES va oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale dar interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.
Pentru abonamente click aici


© 2001 -  Media Expres SRL