Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:25.06.2019
Data ultimei ştiri: 25.06.2019 18:54:04
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne


English
Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
NewMedia / OTT
ONG
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liberCăutare avansată

:

Apasa coperta
de deasupra!
Index Anuar
Operatori Cablu
Televiziuni
Radio
DTH
Echipamente
Glosar

 Autorităţi 25.10.2018 10:32:22
Ședinţa CNA de joi, 25 octombrie 2018
București (MEDIA EXPRES) / 25 oct 2018 / Ședința este condusă de Răsvan Popescu cu participarea membrilor CNA Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Vasile Buda, Orsolya Borsos și Florin Gabrea.

Ordinea de zi a fost aprobată în unanimitate.
Herjeu a spus că vom citi amendamentele și le supunem la vot. Nu are rost să ne întindem în discuții. Toți posesorii de site-uri de noroc vor același lucru.

I. Discuții cu privire la propunerile de modificare ale Codului de reglementare în audiovizual

Art. 120 - mesaj de interes public pe consumul de alcool. În fața CNA.
Gabriel Diaconu - psihiatru - medic. Alcool și dezvoltarea creierului - Nature a publicat un articol peste 200 de studii pe modele animale - șobolani și oameni. Consumul de alcool înaintea vârstei de 21 de ani afectează dezvoltarea creierului - factual. Consumatorii de alcool aveau creiere modificate post mortem. Este o neurotoxină direct și indirect atacă mielina, proteina care înconjoară nervii. Alcoolul omoară celula nervoasă. Alcoolul este metabolizată de alcooldehidrogenază - are capacitate limitată, după care comută alternativ produce formolul în final, se conservă în el diverse lucruri. Este toxic pentru sistemul nervos.
Hipocampul și amigdala - memorie, noi informații - țintă pentru depresie, alcool.
Înainte de 12 ani alcool - modifică hipocampul și amigdala. Atrofie frontală.
Un singur studiu susține că alcoolul în cantitate foarte mică este pozitiv. Un pahar pe zi previne infarctul și demența.
La 12-14 ani începe remanierea sinaptică. Se pierd 50 din aceste sinapse.
Schizofrenie, tulburare maniacală.
În România 14,4 l. alcool pe cap.
Am consumat abuziv între 12 și 20 de ani. Tulburare de atenție, ticuri. Într-o zi obișnuită trebuie să fac exerciții ca să-mi aduc aminte ce am de făcut.
Întrebări - Herjeu - CNA nu are departament de studii. Cartoanele nu știm dacă au un efect. Credeți că au efect?
Răspuns - statul crede că au efect. Alternativa mi se pare intolerabilă, de a nu vorbi despre asta. Există o experiență tristă despre ce face tăcerea și ignoranța într-o comunitate. Psihoeducația țintește toată populația României. Oamenii perpetuează folclor cu privire la beneficiile alcoolului este negativ.
Când e creierul matur? a întrebat Gubernat.
După 26-27 de ani creierul este matur.
Tufeanu - pot afecta jocurile de noroc minorii?
Am o părere și mai proastă despre păcănele. Omoară repede. Componentele circuitului de recompensă în creier. 3 stații - nucleo, ... ,... legate între ele prin filete de dopamină, motorina fericirii. Șobolanul și-a administrat plăcere până s-a sinucis. Activarea ariei recompensei e masivă mai mare decât cocaina. Imbecilitatea statului, țară primitivă, lispă de mobilitate socială compensată ..., dependența de aparate nu are medici în România. Produsul daunei nu are în spate un singur vinovat.
Păcănelele ar trebui scoase din baruri.
Georgescu - ce puteți spune despre marketingul de tip reclamă și dezvoltarea creierului?
Industria alcoolului în SUA - miliarde. Cum se împart banii. Din acești bani 15-17% murdari, vândut ilegal minorilor. 30 mld. vânzări către abuz și dependență. Peste o treime bani murdari. peste 50% din bani sunt făcuți pe seama copiilor și bolnavilor.
Statul român nu evaluează cât decontează din alcool. Probabil 5 lei la leu probabil. Statul nu a creat un stabiliment care să adreseze boala consumului de alcool, nu e viciu. Foarte puțin din taxa pe viciu se întoarce în zonele de risc și vulnerabilitate. Statul decontează prin pierderea locurilor de muncă, delincvență juvenilă etc.
Nu am întâlnit obtuzitate ca în românia decât în țări africane, țări semianalfabete din punct de vedere științific. 60-80.000 de persoane mor anual în România în mod nenecesar.
Gabrea - mulțumește. Restricția, interzicerea este exagerată cred. Cei care au 18 ani anunțul intră în coliziune cu capacitatea de judecată. Îndoială largă. Este problema consumului excesiv.
Legea nu interzice consumul. Exces - pseudomit - din păcate dovezile științifice daune definitive vin și la doze mici, la așa-zisul consum responsabil.
Sindromul alcoolic fetal - sistemul nervos format în luna a 5-a.

Tudor Rareș Pop - deputat, fost creativ în publicitate - prezintă impactul alcoolului asupra sănătății, dovezi științifice. Alcool - ciroză, cancer.

Ovidiu Gheorghe - a cerut timp egal.
Tudor Rareș Pop - crede că trebuie restricționat consumul pentru 21 de ani.
Chiriță cere discuție generală asupra proiectului. Legea transparenței decizională - proiectul trebuia însoțit de notă de fundamentare, expunere de motive și studiu de impact. Gubernat a spus că mai stăm
George Chiriță a spus că ar putea să ducă la invalidarea deciziei de adoptare. Un desfășurător și regulă de organizarea dezbaterii. Herjeu viziune fantezistă cum dezbatem pe articole.
Herjeu îi cere opinia pe articol.
Am solicitat dezbatere publică. CNA trebuie să publice analiza dezbaterilor în termen de două săptămâni.
Prezentarea doctorului a fost pe un culoar limitat, comparând autoritățile din România și Africa de Sud.

Se trece la audierea celor cu amendamente pe articol.
Adriana Călan - institutul național de sănătate publică, Consiliul Național pentru Combaterea Consumului Dăunător de Alcool. Tinerii sunt expuși în mod special. Acționează imediat în accidente, pe termen lung peste 100 de afecțiuni sunt favorizate de consumul de alcool.
CNCCDA nu a avut o activitate susținută, direcție prioritară de acțiune alcoolul - tineri.
Lichidul vs. apă - doi litri de lichid trebuie înlocuită. Nu pot fi 2 litri de bere. Dar doi litri de apă pentru unele persoane poate fi dăunătoare.

ASOCIAȚIA BERARII ROMÂNIEI - director general - solicită timp pentru prezentări industrie incriminată ca timp. Discutăm de o decizie de politică publică. Sunt expert în luarea deciziilor la nivel guvernamental. Industria berii lucrează în spiritul consumului responsabil. Avem parteneriat cu instituțiile publice, Min. Sănătății... Angajamentul industriei problema trebuie.
Anunțul este o măsura. Tinerii stau mai mult pe canalele de socializare. O opinie nu este suficientă pentru luarea unei decizii de politică publică. Cer studiu de impact. Experți în comunicare, medici, industrie trebuie să participe. Minorul cel mai expus să înceapă consumul de alcool este 15-18 ani. Metaanaliză care reia aceleași date vechi. Industria își asumă finanțarea de studii de impact. Pe alcool industria poate să vină pe segmentul de prevenție. Experți de educație parentală, cum să comunicăm minorilor?
Mateescu - am prezentat o cercetare pe o metodologie dezvoltată la Londra - necesitatea de a avea o multitudine de puncte de vedere înainte de formulare clară. Am reținut nevoia expertizei economice, sociologice, a studierii cercetărilor existente. Referirea a fost la cercetările internaționale. Alte state nu au această abordare ca în România.
Gabrea a spus că esențială este sănătatea persoanei. Burebista a dat foc la viile de struguri.
Mateescu - nu știm dacă mesajul are efect sau nu. Dorim să avem timp să facem o analiză de impact.
Mesajul propus va crea confuzie referitoare la vârsta de 21 de ani. Nu e clar grupul țintă vizat, raportarea asupra creierului este punctual credem că trebuie să fie mai larg.
SOLICITĂ vârsta de 18 ani.

Discuția trebuie să transceadă medicalul și să intre în zona audiovizualului. Orice fel de politică publică în acest stat schizat trebuie să treacă printr-o activitate coerentă - Ministerul Educației și curicula trebuie adusă alături de campanie. Trebuie să cereți opinia copilului - se discută despre exprimarea opiniei copilului - sunt câteva organizații naționale. Riscuri - mesajul nu ajunge la țintă. Curiozitate medicală - la sare și zahăr ați măsurat consecințele? O voce singulară într-un sistem atât de zgomotos pentru protecția copilului. Eu susțin că mesajul mi se pare extrem de violent care nu știu dacă e cea mai bună, vă place această violență? Ca medic am constatat categorii puse în propoziție care nu sunt exemplificate. Un mesaj mai semnificativ poate fi găsit pentru a produce schimbarea sau a atinge publicul țintă la reflecție.

Ovidiu Gheorghe directorul Patronatului Industriei Viei-Vinului - președintele Asociației Companiilor de Distribuției de Bunuri din România. Am fost ca la alcoolicii anonimi aici. Acest mesaj va crea confuzie. Va dăuna. Acum zece ani am inițiat o campanie socială consumă alimente produse în țara ta. Mă aștept la o decizie responsabilă a CNA. Am primit telefon ieri pentru această dezbatere. Mă opresc pentru că nu sunt suficienți membri CNA în sală (doar 4 - Rusu, Herjeu, Vasile Buda și Gabrea în sală).

IAA - formularea unui mesaj de interes public pare simplă. Lichide - ar fi mai bine să înlocuim lichide cu apă dar există grupuri vulnerabile de oameni sunt mii de nuanțe. Despre alcool afectează creierul dar nu numai. Cele 5 mesaje formulate după trei ani de consultări și evenimente. Popescu mai e din vechea garnitură. Nu au nevoie de un mesaj agresiv ci unul simplu, ușor de înțeles. Nu ne grăbește nimeni. Sunt probabil 20 de cartoane pe televiziuni în prezent. Ce efect au? Probabil că spre zero pentru că sunt multe. Sfatul nostru este să ne consultăm pentru cea mai bună soluție de comunicare, atenție pe prioritizarea mesajelor. Consultați-ne nu suntem dujmani și folosiți-ne expertiza. Nu legiferați peste legislație, nu schimbați vârsta de 18 ani pentru că există un risc ca decizia să fie contestată pe principii juridice. Este un mesaj pentru toată lumea cu consumul excesiv de alcool să rămânem la el.

Herjeu a spus că sunt 8 mesaje de interes public. Acum vine un mesaj pentru copii special. Problema la copii cu alcoolul este dezvoltarea creierului.

Dorina Rusu a spus că e justificată îngrijorarea legată de pierderile economice. Dacă adoptăm există o formulă cu care să fiți de acord?
Gabrea propune o nouă formulă - Consumul de alcool până la 18 ani dăunează grav sănătății fizice și mintale.
IAA - formularea Gabrea e absolut OK.

Ovidiu Gheorghe - sunt în dezacord cu propunerea pe litera i - solicit organizarea dezbatere publică pe subiect. Ce studiu aveți pentru propunerea aceasta? Mesajul crează confuzie în spațiul de comunicare ar putea să ducă la crește consumul de alcool pe principiul dacă se interzice este interesant. Propunerea e lipsită de coerență juridică. Ar trebui să interzicem împărtășania. Consumul nu este definit. Alcoolul nu este definit. Conform DEX online - citește definiția - în domeniul vinului am prin etichetare. Vreau să-mi comunicați în scris dacă vinul este inclus definiției. Berea? Introducerea unei prevederi lacunare fără termeni definiți va crea confuzie. Vârsta de 21 de ani trebuie să aibă în spate un studiu. A spus că vinul conține năzbâtii a spus dl. doctor. Îl întreb dacă mintea unui psihiatru conține năzbâtii. Vă rog să precizați dacă conține năzbâtii mintea psihiatrului va fi luată în considerare. Nu cumva acest carton va conduce la creșterea consumului? Dl Doctor în gospodărie plătește accize la alcool?
Alcool metilic - produs în gospodării duce la moarte instantanee. Am propus o campanie de responsabilizare pentru consum moderat de alcool.
"dăunează grav"
"alcool"
"consum" (moderat, abuziv ...)
"21" de ani
Dezbaterea publică conform legii când o veți organiza?
Gubernat: s-a terminat. Ați și trimis observații.

La ora 12.40 Vasile Buda a ieșit din sală. A rămas cvorum de 8 membri CNA.

Pe propunerea Gabrea trebuie să fie preluată ca amendament de cineva a spus Orsolya Borsos.

RAC - Laura Frunzetti - asociația susține inițiativa CNA, ne dorim o modalitate de a conștientiza publicul - părinți și minori - aspupra consumului. Am înaintat o propunere - formulare care exprimă pe limba consumatorului mediu - dorința tututuror este ca minorii să fie feriți și avertizați. Formularea Gabrea este ok. După consum persoana poate avea un comportament dăunător.

Herjeu a spus că e de acord 18 ani dar nu să înmuiem. Consumul de băuturi alcoolice până la 18 ani dăunează grav creierului. Voi vota pentru asta.
Vasile Buda a spus că nu aici e dezbaterea publică. Amendamentele. Azi vom vota. Mai binele este dujmanul binelui. Până la 18 ani este legal. Ca profesor și educator copiii care erau vulnerabili erau 14-16 ani. Sunt tineri care se află în diferite locuri la Balul Bobocilor și majoratul mic la 14 ani. Cei care nu au voie să consume consumă. Limita la 21 mărește numărul celor care nu au voie și consumă, dau mai multe exemple. Vîrsta minimă a scăzut la 12 ani.
Gubernat - mă surprinde pdvd RAC - mă așteptam să mărească vârsta la 24. Pauză până la 13.30.


II. Solicitări cedări licențe audiovizuale: S.C. ADWAY DIRECTION SRL Cluj-Napoca către S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL SA Bucureşti pentru serviciul de programe de radio Impuls din Bacău, Bistriţa, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Râşnov, Sibiu, Timişoara, Tulcea şi S.C. DOGAN MEDIA INTERNAŢIONAL SA – modificare acţionariat şi structura serviciului de programe Kanal D

III. Solicitări modificări licențe audiovizuale:

1. S.C. INTERSAT SRL Constanţa pentru DOTTO TV din Constanţa – modificare structură serviciu de programe şi autorizare spaţii redacţionale şi de producţie (videotext 100% // program local şi videotext) - rediscutare

2. S.C. NOVUS DAY SRL Alba Iulia pentru Atlas FM din Abrud – solicitare acord prealabil pentru modificarea acţionariatului

IV. Adresa nr.9214/08.10.2018 de la S.C. Realitatea Media SA – plângere prealabilă cu privire la revocarea Deciziei C.N.A 388/28.08.2018 – cu pdv al SJR

V. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Rapoarte reportate:

1. Romania TV :

1. Emisiunea Breaking news difuzată pe data de 27.04.2018 – reclamațiile nr.3687, 3688,3689/02.05.2018

2. Știrile Romania TV si Emisiunea Editia de Seara, difuzate in data de 10.07.2018 - (9 reclamatii)

3. Emisiunea Știrile România TV difuzată pe data de 05.10.2018 – reclamația nr.9323/11.10.2018

4. Emisiunea România în 60 de minute difuzată pe data de 13.05.2018 – rediscutare solicitare d-na Dorina Rusu/adresa nr.4582/24.10.2018

2. Antena 1:

1. Emisiunea Prietenii de la 11, difuzata in data de 18.04.2018 si 04.05.2018 - reclamatiile 3367/18.04.2018 si 3885/07.05.2018

2. Emisiunea Chefi la cuțite difuzată pe data de 30.04.2018 – reclamația nr.3875/04.05.2018 și pdv de la post

3. Realitatea TV – emisiunea Jocuri de putere difuzată pe data de 29.04.2018 – reclamația nr.3692/02.05.2018

4. Radio România Actualități – emisiunea de Știri difuzată pe data de 28.04.2018 – reclamația nr.3694/02.05.2018.

5. Antena Stars:

1. Emisiunea Party Like a Star – difuzata pe data de 17.06.2018 – reclamatia nr. 6230/19.06.2018.

2. Emisiunea Agenția VIP difuzată pe data de 30.04.2018 – reclamația nr.3673/02.05.2018

6. Antena 3 - emisiunea Punctul de întâlnire difuzată pe data de 01.06.2018 – reclamația nr.5296/04.06/REV/01.10.2018

7. Antena 3, Realitatea TV, Romania TV - emisiuni difuzate in perioada 06 – 09.08.2018 – cu reclamații

8. B1 TV, PRO TV, România TV – emisiuni de știri difuzate în perioada 02 – 06.08.2018 – reclamația nr.8077/21.08/REV.16.10.2018

9. Nașul TV – structura serviciului de programe în perioada 03 – 09.09.2018

10. Posturi TV – spoturile publicitare: *Nivea și Bison - difuzat în perioada 23 – 29.04.2018; * Timișoreana – difuzat în perioada 30.04 – 06.05.2018; *BCR – difuzat în perioada 10 – 16.09.2018; emisiunea de teleshopping pentru produsul Biostem prostată difuzată pe data de 24.04.2018 – cu reclamații și pdv RAC

11. Posturi TV și radio – emisiuni difuzate în perioada 18.09 – 07.10.2018 – cu reclamații

B. Rapoarte noi:

1. Look Plus – emisiunea Săptămâna agricolă difuzată pe data de 09.07.2018 – reclamația nr.6868/09.07/REV/19.10.2018.

VI. Diverse.

.....

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă ați ajuns aici… Tot mai mulți cititori vin în online, dar publicitatea scade în toată presa scrisă. După ani buni de știri cu parolă acum publicăm știrile la liber – vrem ca articolele să fie cât mai accesibile pentru toată lumea. De aceea avem nevoie de ajutorul Dvs.! Jurnalismul practicat de Media Expres este independent și uneori de investigație și necesită timp, bani și muncă pentru a fi produs. O facem în continuare pentru că perspectiva independentă contează cel mai mult și ar putea să fie chiar perspectiva Dvs., ca cititor. O presă care oferă știrile la liber este considerată mai democratică, ar trebui să fie gratuită și nu o marfă pe care doar puțini și-o pot permite. Abonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re here… we have a big favour to ask. More people are reading Media Expres online than ever but advertising revenues across the media are falling fast. And like many news organisations, we put up a paywall but not for the news, as we want to keep our journalism as much open as we can. So you can see why we need to ask for your help. The Media Expres’ independent, and sometimes investigative journalism takes a lot of time, money and hard work to produce. But we do it because we believe independent perspective matters – because it might well be your perspective, too. News not being under a paywall it is more democratic, the media should be available for all and not a commodity to be purchased by a few. Subscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click here


MEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS
Răsfoiește Anuarul 2018
de la pag. 10 necesită cont și parolă


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.