×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 30.10.2018 10:10:45

Ședinţa CNA de marți,30 octombrie 2018



București (MEDIA EXPRES) / În curs de actualizare / Ședința a început la ora 11.20 condusă de Răsvan Popescu cu participarea membrilor CNA Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Vasile Buda și Orsolya Borsos.

Ordinea de zi aprobată în unanimitate.
Popescu nu mai poate merge la ERGA, înlocuitor din departamentele tehnice CNA.


I. Discuții cu privire la propunerile de modificare ale Codului de reglementare în audiovizual
Au fost discutate 70 cu 2 promovarea cultelor religioase - au fost făcute audieri - și 120 cu 5 litera i care privea consumul de alcool. Mai trebuie audiațe două organizații a observat banca tehnică CNA.
Gubernat urma să intrăm pe jocuri de noroc, paritatea timpului, cei care sunt împotriva au vorbit mai mult. Pe legea transparenței decizionale termenele s-au încheiat.
Tufeanu a întrebat dacă mai dorește cineva să intervină.
Rusu a spus că Gabrea a pus amendament, nu poate ci cineva din cei care au intervenit. Argumentele și propunerea a fost făcută.
Asociația berarilor dorește să intervină din nou.
Gubernat se opune, transparența decizională s-a încheiat.
Popescu a propus votarea celor șase articole deja discutate.
Gubernat a ieșit din sală.
Se audiază Spirits
Aliat
Eva Belu asociația Spirits - băuturi spirtoase - am salutat inițiativa mesajului de avertizare pentru descurajare tineri. Observații pe 2 direcții - vârsta de 21 de ani crează confuzie în rândul publicului care rezonează cu 18 ani când se permite consumul de băuturi alcoolice. Mesajul are în vedere doar o consecință, dezvoltarea creierului ci trebuie să aibă în vedere sănătatea fizică și mentală. Pentru o dezvoltare sănătoasă consumul de alcool nu este indicat minorilor. La 25 octombrie am trimis un nou amendament, am susținut varianta Gabrea.
De la Aliat nu este nimeni în sală.
Buda a spus că schimbăm o lege, legislație secundară, minimum 30 de zile în dezbatere, apoi vin și își susțin amendamentele depuse în scris. Membrii pot susține amendamente și în ședință până se votează. Amendamentele venite din piață se supun la vot.
Ciobanu spune că amendamentele făcute rescriu formulările din propunerea CNA.
Herjeu a spus că trebuie să luăm în considerare și amendamentul IAA.
Asociația Berarilor - citește titluri - studii Nature - consumul scăzut de alcool este bun pentru creier și pozitiv la sistemul limfatic, reduce cazurile de demență etc. Cerem studiu de impact după implementarea campaniei.
Membrii CNA Herjeu și Tufeanu au spus că studiile nu se referă la copii.
Popescu a propus (susținut de Tufeanu) să se intre la vot de la început.

Art. 41 - nu s-a depus niciun amendament.
Art. 46 alin 1 - relatările sub orice formă referitoare la vindecarea bolilor doar cu diagnostice. ARCA propune o reformulare prin orice mijloc, nu neapărat în direct. Chiriță a spus că e greu să ai un invitat în emisiune, se poate citi studiu, intervenție prin telefon.
Art. 70 - știri și dezbateri minorități etnice și religioase se adaugă se adminte promovarea doar a cultelor religioase recunoscute de stat. ARCA propune. Geirge Chiriță a spus că înafară de culte există și asociații religioase reglementate și prin Legea Cultelor se acordă facilități asta înseamnă că nu se impun interdicții pentru alte culte. Amendamentul intră într-o zonă complexă care nu a fost analizată temeinic. Avem și o formulare neprevăzută în propunere, la art. 70 - minoritățile la știri și dezbateri ar trebui să se elimine programele de știri pentru că nu trebuie să aduci puncte de vedere la un fapt. Dacă implică dezbateri pot fi reluate controversele în dezbateri. Un miting este un fapt. A doua temă ar fi introducerea formulei standardizate dacă nu se poate obține un punct de vedere al celor din dezbatere se va menționa. Ar fi bine să apară și aici.
Popescu a spus că nu a fost pus în dezbatere publică. Sună plauzibil dar procedural nu putem face acest lucru.
Chiriță a spus că este o întâlnire pentru dezbatere publică, CNA poate să judece liber încheierea procesului decizional, după încheirea dezbaterii CNA justifică în scris de ce nu s-a ținut seama de propuneri. Nu trebuie dat astăzi un vot, trebuie să existe o analiză ulterioară dezbaterii.
Buda a spus că inițiativa de modificarea codului aparține membrilor, când dorim amendamentul unui articol acel articol e pus în dezbatere. Dacă un membru CNA nu propune să modificăm un articol nimeni nu poate să o facă.
Chiriță insistă pe perioada de propuneri și observații și se poate organiza o întâlnire de dezbatere publică.
Propunere ARCA - Copii cu dizabilități să învețe în orice școală.

Art. 89 - Jocuri de noroc - Herjeu a spus că e o eroare materială, vorbim despre site-uri și agenții unde se fac jocuri de noroc, nu despre jocuri de noroc, la care publicitatea este în continuare interzisă.
O. Nestor - fost președinte ONJN - sigla Poker Stars - toți văd jocuri de noroc. Nu puteți să spuneți că văzând Betano reprezintă altceva.
Herjeu a spus că e de acord cu sigla unei agenții în timpul evenimentelor sportive. Nu vreau să văd în timpul meciurilor cum se fac pariurile înainte de ora 23.00.
Nestor propune modificarea orei 23.00 și cere reclamă la jocuri de noroc după 20 până la 6 dimineața, înainte și după evenimentele sportive să se clarifice perioada.
Romanian Bookmakers, Doru Gheorghiu, director - patronatul organizatorilor de pariuri tradiționale la jocuri sportive. Se referă la discursul psihologului din ședința anterioară, a greșit în ce privește jocurile, a afirmat că ar interzice păcănelele. Sunt o dramă socială, apocalipsa, e demonstrat. Demonstrat e că România se încadrează în media europeană în ce privește zona de adicție. Gfk a făcut în 2015 o cercetare care a relevat că 98.000 de persoane au trecut de linia abordării normale a jocurilor de noroc și sunt spre zona patologică unde apare psihologul și rezolvă problema. Raportat la +18 la nivelul 2015 înseamnă 0,6%, marja europeană este 0,5-0,2%. Din păcate televiziunile din România pentru rating prezintă deformat această situație. În urmă cu o săptămână o televiziune a luat cifra de 98.000 ca fiind tineri, deși nu este corect.
Dorim să se admită reclama la pariuri tradiționale. Fac parte din aceeași piață cu jocurile de noroc. Admiterea publicității doar a organizatorilor online este anticoncurențial. Am propus amendament - să ne referim la pariuri la modul general, și cele organizate în agenții și online, și să lăsăm jocurile de noroc la modul general.
O alternativă mai economică în termeni de enunț să înlocuim termenul online cu pariuri sportive.
ARCA cere ca această modificare a acestui articol să nu fie operată deloc, sau folosirea textului Comisiei Europene. Tema ridicată de Herjeu cu definiția publicității - publicitatea este a unei societăți comerciale și privește serviciile sale. Se poate face prin siglă sau simboluri, doar prin promovarea numelui. Restrânge foarte mult formularea din intenția Consiliului.
Herjeu de unde știți?
Ar fi fost bine să aveți o notă de fundamentare.
Herjeu a replicat că nu știți care este intenția consiliului.
Joc de noroc ca serviciu furnizat de o companie - vs - promovarea doar a numelui companiei. Publicitatea e mai restrictivă doar la numele companiei.
Propunerea ARCA - CNA poate să reformuleze în urma propunerilor din dezbatere. Poate renunța la modifica art. 89 alin 3 și poate introduce un articol 3.
Herjeu - juridicul spune că nu putem introduce în discuție articole noi decât cu 30 de zile de discuție publică.
Ciobanu - părerea mea că nu se pot introduce alte art. în discuție. Dacă e amendament la 89 cu 3 se poate lucra, reformula.
ARCA propune de fapt liberalizarea totală a publicității la jocurile de noroc, toată ziua.
În 80% din piață în ultimii 3 ani doar 5 minori au fost identificați pe site-uri de jocuri de noroc și accesul lor a fost limitat, a spus Nestor.
Pariurile sportive ca termen nu are definiție în legislația dedicată.
Concluzii - companii licențiate în alte țări difuzează, penalizăm televiziunile românești, a observați Gubernat.

Se audiază - Asociația...
Ana Maria Apopei Asociația Necuvinte - victimele violenței în familie - un astfel de mesaj violența în familie se pedepsește cu închisoarea sunați la 112 este un mare pas înainte. 2,2 milioane de femei în România sunt într-o situație de abuz din partea bărbaților. În 2017 36.000 de plângeri, diferența este mare între 2,2 milioane. Violența este o problemă majoră pentru sănătatea publică și încălcarea drepturilor omului. Poate duce la depresie, suicid, tentative de suicid și la afectarea integrității corporale, se regăsește în toate păturile sociale. În România sunt multe persoane care se uită la televizor și de aceea un astfel de mesaj are puterea de a îmbunătăți nivelul de trai din România.
Herjeu - toată lumea trebuie să știe că și la bătaia pe stradă tot la 112 trebuie să suni. Faptul că se pedepsește cu închisoarea, alea-s proaste, îi iubesc și nu sună la 112, ar suna la un vecin.
Răspuns - Mesajul este la a zecea variantă, ideea din spate este ca să ajungă mai mult la agresori.
Borsos - există în Parlament o inițiativă de modificarea legii în acest sens, pe violența domestică se schimbă legea, telverde, ar putea să intre un astfel de mesaj în lege. Inițiator un deputat UDMR - se modifică legea audiovizualului.

PAUZA 15 min.

Popescu a propus amânarea votului pe modificarea codului pentru joi.
VOT Tufeanu Rusu împotrivă, ceilalți pentru.

Gubernat a propus amânarea punctului II până la rapoarte de monitorizare. Borsos, Buda Gub Herjeu,
3, 4, 5, 6 - Rusu și Tufeanu împotrivă restul pentru.

II. Solicitări cedări licențe audiovizuale: S.C. ADWAY DIRECTION SRL Cluj-Napoca către S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL SA Bucureşti pentru serviciul de programe de radio Impuls din Bacău, Bistriţa, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Râşnov, Sibiu, Timişoara, Tulcea şi S.C. DOGAN MEDIA INTERNAŢIONAL SA – modificare acţionariat şi structura serviciului de programe Kanal D – deliberari si vot

III. Solicitări modificări licențe audiovizuale:

1. S.C. INTERSAT SRL Constanţa pentru DOTTO TV din Constanţa – modificare structură serviciu de programe şi autorizare spaţii redacţionale şi de producţie (videotext 100% // program local şi videotext) – rediscutare
Prezentare BLA - a cu revenit solicitarea din televiziune generalistă în sport și rectificare în grila de programe în emisiunile de știri.
VOT Georgescu, Tufeanu, Rusu, Buda, Gubernat, Popescu - pentru

IV. Solicitare licență audiovizuală prin satelit: S.C. RCS&RDS SA pentru DIGI 4K.
Național și internațional, divertisment, sport, muzică, documentare, filme, 100% alți producători, 24h 220.000 euro, 8 ore reluări.
Prima televiziune 4k din România.
Calitatea programelor crește din impactul tehnologiei. De o lună în Serbia s-a lansat un canal 4K. Conținut din 3 surse interne, sport- transmisii live, restul documentare, factual și muzică, este experimental, pay tv premium accesibil cu tehnologi, Dolby Surround (și Pro are), 5.1. Materialele 4K vin și cu sunet Dolby de principiu. La meciuri și reportaje e mai greu de făcut 4K a explicat Bogdan Chirițoiu.
Live vin de la evenimentele deja achiziționate, UEFA Champ Leag, Camp Fr. și Sp.
Factual - mix de programe despre natură și faună, tehnologie, arhitectură și travel.
Experiența 4K are astfel sens.
Rațiunea este de a oferi o actualizare tehnologică și un conținut pur 4K.
În proporție de 80% conținut nou, 20% programe încă în licență pe canalele de documentare.
Deocamdată rămâne în România un an.
8-9 noiembrie estimăm că-i dăm drumul.
Nu va fi oferit altor cabliști.
Nu intră în bază, accesibil alacarte. Este ca HBO sau FilmNow.
Va costa similar cu cele de filme probabil.

V. Solicitări prelungiri licențe audiovizuale: S.C. ABC PLUS MEDIA SA Oradea pentru Naţional FM din Marghita şi Câmpia Turzii şi Favorit FM din Zalău

VI. Adresa nr.9214/08.10.2018 de la S.C. Realitatea Media SA – plângere prealabilă cu privire la revocarea Deciziei C.N.A 388/28.08.2018 – cu pdv al SJR

VII. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Rapoarte reportate:

1. Romania TV :

1. Știrile Romania TV si Emisiunea Editia de Seara, difuzate in data de 10.07.2018 - (9 reclamatii)

2. Emisiunea Știrile România TV difuzată pe data de 05.10.2018 – reclamația nr.9323/11.10.2018 și nr.9474/18.10.2018.

3. Emisiunea România în 60 de minute difuzată pe data de 13.05.2018 – rediscutare solicitare d-na Dorina Rusu/adresa nr.4582/24.10.2018

2. Antena 1: emisiunea Prietenii de la 11, difuzata in data de 18.04.2018 si 04.05.2018 - reclamatiile 3367/18.04.2018 si 3885/07.05.2018

3. Antena Stars: emisiunea Party Like a Star – difuzata pe data de 17.06.2018 – reclamatia nr. 6230/19.06.2018.

4. Antena 3 - emisiunea Punctul de întâlnire difuzată pe data de 01.06.2018 – reclamația nr.5296/04.06/REV/01.10.2018

5. Antena 3, Realitatea TV, Romania TV - emisiuni difuzate in perioada 06 – 09.08.2018 – cu reclamații

6. B1 TV, PRO TV, România TV – emisiuni de știri difuzate în perioada 02 – 06.08.2018 – reclamația nr.8077/21.08/REV.16.10.2018

7. Nașul TV – structura serviciului de programe în perioada 03 – 09.09.2018

8. Posturi TV – spoturile publicitare: * Timișoreana – difuzat în perioada 30.04 – 06.05.2018; *BCR – difuzat în perioada 10 – 16.09.2018; – cu reclamații și pdv RAC

9. Posturi TV și radio – emisiuni difuzate în perioada 18.09 – 07.10.2018 – cu reclamații

10. Look Plus – emisiunea Săptămâna agricolă difuzată pe data de 09.07.2018 – reclamația nr.6868/09.07/REV/19.10.2018.

B. Rapoarte noi:

1. România TV: emisiuni de știri difuzat pe data de 03.05.2018 – reclamația nr.3872/04.05.2018 și ediția din 07.05.2018 – reclamația nr.3907/07.05.2018

2. Posturi TV – emisiuni de știri difuzate pe data de 04.05.2018 – reclamația nr.3890/07.05.2018.

3. TVR 1 – emisiunea #România 9 difuzată pe data de 02.05.2018 – reclamația nr.3882/04.05.2018.

4. Posturi TV – emisiuni de știri și dezbateri sportive difuzate în perioada mai – iulie 2018 - 113 reclamații.

VIII. Diverse.






Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL