×


Legislaţie -- Data și ora publicării: 15.11.2018 13:08:42

CE-TVA PUBLICAȚII-DIRECTIVĂ / România poate trece la TVA redus pentru publicațiile electronice și pe suport fizicBucurești (MEDIA EXPRES) / 15 nov 2018 / Consiliul Uniunii Europene a adoptat la 6 noiembrie 2018 o directivă care permite alinierea normelor privind TVA pentru publicațiile electronice și pe suport fizic în statele membre, care vor avea ca urmare posibilitatea de a aplica "cote de TVA reduse, foarte reduse sau cote zero inclusiv" pentru publicațiile electronice, potrivit biroului de presă al Consiliului.

Adoptarea directivei privind publicațiile electronice are loc ca urmare a acordului politic la care a ajuns Consiliul la 2 octombrie, fapt care creează pentru statele membre posibilitatea de a prevedea cote reduse de TVA în legislația națională dacă doresc acest lucru.

În cadrul normelor actuale în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE), serviciile prestate electronic sunt impozitate la cota standard de TVA, și anume minimum 15%, în timp ce publicațiile pe suport fizic pot beneficia de cote diferite.

Pentru publicațiile pe suport fizic (cărți, ziare și periodice), statele membre au acum posibilitatea de a aplica o cotă „redusă” de TVA, de minimum 5%. Pentru unele state membre s-a autorizat aplicarea de cote foarte reduse de TVA (sub 5%) sau cote zero (care implică deductibilitatea TVA-ului).

Directiva va permite statelor membre care doresc acest lucru să aplice cote reduse de TVA și pentru publicațiile electronice. Cotele foarte reduse și cotele zero vor fi permise doar în cazul statelor membre care le aplică în prezent pentru publicațiile pe suport fizic.

Noile norme se vor aplica cu titlu temporar, în așteptarea introducerii unui nou sistem de TVA (sistemul „definitiv”). Comisia a formulat propuneri privind noul sistem, care ar permite un grad mai mare de flexibilitate decât în prezent pentru statele membre în ceea ce privește stabilirea cotelor de TVA.

În prezent, în România, TVA la cărțile tipărite este 5%, iar TVA pentru cărțile electronice este de 19%, potrivit unui articol scris de Ghinea Viorica pe Contabilul.ro pe această temă.

Media Expres folosește cota de TVA 19% atât pentru revista pe suport fizic (hârtie), cât și pentru abonamentele pe site-ul www.mediaexpres.ro. TVA de 19% este favorabil clienților business, în vreme ce o cotă de TVA redusă este, în principiu, favorabilă pentru reducerea prețului de vânzare și atragerea clienților persoane fizice.
(MEDIA EXPRES)
Da Vinci advertising for educational programsAbonamentele la MEDIA EXPRES va oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale dar interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.
Pentru abonamente click aici


© 2001 -  Media Expres SRL