×

Programe TV -- Data și ora publicării: 07.12.2018 09:01:41

DIGI24-FILM-RECONSTITUIREA / Digi24 difuzează filmul “Reconstituirea”, interzis de comuniști la trei zile după lansare



București (MEDIA EXPRES) / 7 dec 2018 / Digi24 difuzează sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 21:00 filmul “Reconstituirea”, care a dus în 1970 la convocarea unei ședințe restrânse a Secretariatului Partidului Comunist Român, la care a participat însuși Ceaușescu, și la scoaterea filmului din cinematografe.

Cristian Tudor Popescu va descrie în CinemaTePeCa controversele și despre valurile de cronici pozitive, generate de pelicula aleasă de critici cel mai bun film românesc din toate timpurile.

Filmul realizat de Lucian Pintilie în 1968, ajuns pe marile ecrane la începutul anului 1970, este inspirat de nuvela omonimă a lui Horia Pătrașcu și explorează un caz real petrecut în 1963, în orașul natal al autorului. Un grup de tineri se iau la bătaie la ștrandul din localitate, iar miliția răspunde cu o procedură inedită de reeducare. Distribuția filmului include nume mari ale cinematografiei românești: George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Vladimir Găitan, George Mihăiţă şi Ileana Popovici.

Succes de casă, apreciat de critică, filmul lui Lucian Pintilie a fost scos de pe ecrane la trei zile după lansare, sub acuzația că ar fi subminat autoritatea Miliției. În cadrul ședinței restrânse a secretariatului partidului, Ceaușescu face, însă, o declarație surprinzătoare: „În legătură cu filmul acesta „Reconstituirea“, mie mi se pare că lucrurile se cam exagerează. Critică nişte miliţieni. Ei şi? În ţările capitaliste poliţiştii sunt criticaţi în fiecare zi. Ceea ce este negativ, după părerea mea, este că se prezintă tineretul nostru ca un tineret primitiv, iar acest lucru nu este real şi pe urmă felul cum este prezentat publicul, gloata aceea de oameni. Pe miliţieni pot să-i critice, că avem mulţi proşti.”

Deși respins de cenzură, filmul este totuși trimis, la sugestia lui Ceaușescu, la festivalurile din vest, acolo unde putea fi apreciat cum se cuvine.

EmisiuneaCinemaTePeca este difuzată la Digi24, în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00. Gazda cinefililor este istoricul și criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei românești sunt la Digi24 în fiecare weekend, într-o prezentare concisă și savuroasă, marcaCristian Tudor Popescu.

Digi24 transmite 24 de ore din 24, 7 zile din 7, informații despre temele de moment și evenimentele care pun lumea în mișcare. Parte a Grupului Digi Communications, Digi24 abordează cu echidistanță și profesionalism subiectele relevante din actualitatea internă și internațională, oferind publicului emisiuni informative, dezbateri, analize și interviuri, sub sloganul ”Informația la putere”.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL