×


Radio -- Data și ora publicării: 18.12.2018 09:54:21

RADIO-TEATRU-PETRE BARBU / Radio România Cultural difuzează în premieră teatrul radiofonic „Masa puterilor noastre” de Petre BarbuBucurești (MEDIA EXPRES) / 18 dec 2018 / Teatrul Național Radiofonic al Societății Române de Radiodifuziune a anunțat premiera absolută a spectacolului de teatru „Masa puterilor noastre” de Petre Barbu, cu difuzare joi, 20 decembrie 2018, de la ora 19:00, la Radio România Cultural și sâmbătă, 22 decembrie 2018, de la ora 13:30, la Radio România Internațional.

„Masa puterilor noastre” este textul dramatic cu care Petre Barbu a câștigat Premiul UNITER pentru „Cea mai bună piesă românească” a anului 2016.

Piesa este potrivit unui comunicat de presă difuzat de SRR o dramă de familie inspirată din actualitatea românească avându-i ca protagoniști pe farmacista Irina și soțul său Tudor, concediat, fără ajutor de șomaj pentru că acceptase să fie plătit „la negru” și dat la o parte în ciuda activității profesionale ireproșabile, având dezavantajul vârstei de 50 de ani.

Cei doi se confruntă cu perspectiva sărăciei, în capitalismul sălbatic românesc, iar certurile devin tot mai incontrolabile, pe măsura insatisfacțiilor și a resentimentelor adunate. Măriuca, fiica lor, se simte abandonată pentru că părinții pun pe primul plan succesele ei școlare și, la fel ca majoritatea copiilor, este sufocată de cerințele școlii și de volumul temelor, piesa fiind, printre altele, și o critică a sistemul românesc de educație.

Spectrul ratării sociale și în familie, pierderea iubirii pe care fiecare o așteaptă, dar o arată tot mai stingherit, mai greu, este tot mai prezent, conflictele tot mai violente. Tensiunea crește atunci când fetița dispare și lasă un bilet în care anunță că se sinucide pentru că nu mai poate trăi fără iubirea și înțelegerea de care are nevoie.

Părinții, împreună cu jucăriile însuflețite ale copilei o găsesc pe Măriuca, ascunsă pe YouTube(!), și o conving să revină acasă.

„Să mă joc... Doamne, Dumnezeule, ajută-mă să mă joc! Ajută-mă! Ajută-mă, bunule Dumnezeu! (Făpturile încep să plângă.)”. Este rugăciunea lui Tudor, înduioșătoare și cu credință mărturisită din suflet, pentru a recâștiga bucuria de a trăi și de a fi alături de familie.

Simbol al comuniunii familiale, iar pe un alt plan făcând trimitere la comuniunea omenescului cu divinul, masa din bucătărie îi va reuni și finalul în speranță – unul foarte rar pentru textele lui Petre Barbu – este bariera pe care personajele o așează împotriva răului.

Piesa radiofonică este regizată de Cezarina Udrescu, care abordează textul dramatic al lui Petre Barbu „în raport cu o distribuție fin articulată și un spațiu sonor expresiv, cu sugestii realiste sau fantastice, în acord cu situațiile dramatice”. „Prin bucătărie trece în goană o herghelie de ponei care mai de care mai colorați” – este sfârșitul unei scenei și indică o soluție dramaturgică care face apel la fantastic, la lumea interioară, de joc și joacă, a Măriucăi și pe care ea nu reușește să o comunice părinților.

„Refugiul în lumea fantastică, un fel de suprarealitate compensatorie, este salvator pentru Irina și Tudor; își regăsesc copilul și se regăsesc pe ei înșiși, dornici să meargă mai departe, împreună. Și, mai ales, în stare să renunțe la locuri comune, să se elibereze de iluzii și de idei de-a gata. Masa puterilor noastre este un spectacol care propune fotograme, fie ale realității imediate, fie ale unui imaginar fantastic, cu puternice accente de culoare, chiar crude, la fel ca umorul ce le însoțește”, se mai arată în comunicat.

„Masa puterilor noastre” de Petre Barbu, adaptarea radiofonică și regia artistică: Cezarina Udrescu îi are în distribuție pe Ioana Flora, Vasile Toma, Ana–Maria Bălescu, Marcello Cobzariu, Daniel Badale, Raluca Jugănaru, Alin Potop. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia de montaj: Dana Lupu, Monica Wilhelm, Florin Bădic, Robert Vasiliță. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Coordonator de proiect și redactor: Crenguța Manea.

Pe lângă teatru, Petre Barbu s-a afirmat după 1989 ca autor de romane și în industria de media și publicitate este un cunoscut ziarist și comentator, lucrând în prezent pentru Forbes România.
(MEDIA EXPRES)

    Dacă ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

    Since you’re hereSubscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click hereDa Vinci advertising for educational programsAbonamentele la MEDIA EXPRES vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Noi ținem istoria audiovizualului. Dacă nu credeți, citiți aici prima știre online publicată de mediaexpres.ro: Click aici pentru prima nostră știre online când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la digital și web.
Pentru abonamente click aici


© 2001 -  Media Expres SRL