Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:17.10.2019
Data ultimei ştiri: 17.10.2019 13:55:13
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne

Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
ONG
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liber
VOD / OTT / MOBILECăutare avansatăGlosar

 _Legislaţie 30.01.2019 11:22:06
MODIFICARE LEGE-OPERATORI MUX-DTT / CNA susține ca operatorii de rețele digitale terestre să fie tratați din punct de vedere legal la fel cu rețelele de cablu și DTH
București (MEDIA EXPRES) / 30 ian 2019 / CNA a votat la 30 ianuarie un punct de vedere la un proiect de modificarea legii audiovizualului transmis de Ministerul Comunicațiilor la 16 ianuarie 2019, prin care susține tratamentul operatorilor de multiplexuri digitale terestre ca operatori de distribuție precum sunt cei prin cablu și DTH și nediscriminiarea televiziunilor licențiate în România în fața celor licențiate în celelalte state ale Uniunii Europene.

Potrivit unei analize prezentată în ședința publică a CNA din 30 ianuarie, în prezent există o vulnerabilitate în Decizia CNA nr. 72, care decurge din art. 82 din legea audiovizualului (must-carry) și care a atras în urmă cu cinci ani o investigație a Consiliului Concurenței, pentru motivul că Decizia 72 discriminează între platformele de difuzare. Apărarea CNA în fața Consiliul Concurenței a arătat că discriminarea decurge din textul de lege (art. 82), motiv pentru care și Curtea Constituțională a tras concluzia, după o sesizare a operatorilor comerciali, că art. 82 din Legea audiovizualului este depășit și ar trebui revizuit.

Noua modificare a legii propusă de Ministerul Comunicațiilor introduce o nouă excepție la principiul must-carry, și anume platformele de distribuție digitală terestră (DTT).

“Problema este că se operează cu un fel de struțocămilă, este o platformă de retransmisie dar articolele din lege în care accesul pe platformă se face în baza licențelor digitale, prin concurs, au rămas, a arătat în ședința publică Petre Dincă, consilier DCD / CNA.

Textul propus crează și două categorii de radiodifuzori, “unii cu licență prin concurs și alții care intră pe aviz de retransmisie - radiodifuzorii străini – fapt care crează discriminare între radiodifuzori. Tratamentul diferențiat va fi și între platformele de retransmisie”.

Operatorii de multiplexe sunt licențiați prin selecție competitivă în baza unei taxe de licență de că tre ANCOM și capacitatea rețelelor de distribuție digitale terestre este de în jur de 50 de canale TV, în format SD, la care se adaugă primul MUX destinat televiziunilor publice. „Acest operator (Radiocom, n.red.) va intra în concurență neloială cu celelalte platforme pentru că nu decide decât pentru un rest de capacitate”, a mai spus Dincă.

Proiectul de lege ridică numeroase neclarități și întrebări. De exemplu, capacitatea de transmisie nu este definită tehnic, depinde de ce formate sunt transmise, dacă sunt alocate canale HD și Ultra HD se diminuează numărul de programe total retransmise, caz în care cifra exactă de televiziuni retransmise este variabilă. În acest caz CNA va da aviz de retransmisie pe baza întregii capacități? Dar dacă un radiodifuzor sau altul spune după o vreme că vrea și el să intre pe DTT, capacitatea fiind ocupată, va putea CNA să refuze solicitarea?

Concluzia din ședința CNA, reluată și de unii membri printre care Gabriel Tufeanu, a fost că operatorul de rețea digitală terestră ar trebui să intre în concurență directă cu cablul și DTH-ul doar în baza avizelor de retransmisie (din partea CNA), cu excepția MUX-urilor rezolvate posturilor publice. “Ar fi bine ca (Ministerul, n.red.) să decidă ce este operatorul de multiplex, cal sau căruță”, a conchis Tufeanu.
(MEDIA EXPRES)


Dacă ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re hereSubscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click hereMEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS
Răsfoiește Anuarul 2018
de la pag. 10 necesită cont și parolă


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.