×


Legislaţie -- Data și ora publicării: 31.01.2019 13:55:35

DECIZIE 72-PUBLICARE / Modificarea Deciziei CNA 72/2002 a fost publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare peste 30 de zileBucurești (MEDIA EXPRES) / 31 ian 2019 / Decizia CNA de modificare a Deciziei nr. 72/2002 privind eliberarea și modificarea avizelor de retransmisie pentru rețelele de cablu și DTH, aprobată în ședința CNA din 29 ianuarie a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 75 din 30 ianuarie și va intra în vigoare în 30 de zile de la data publicării.

Principalele modificări aduse sunt legate de obligația must-carry a operatorilor de cablu, care potrivit noilor prevederi vor depune la CNA simple declarații semnate de reprezentantul legal prin care declară numărul de cereri primite pentru transmisia televiziunilor locale și regionale și motivele pentru care nu le retransmit, în cazul în care nu se îndeplinește obligația legală de retransmisie a minimum două posturi locale și două regionale, conform legii audiovizualului.

Alte prevederi legate de declarațiile care se dau în dosarele pentru aprobarea avizelor de retransmisie vizează asumarea răspunderii de către companiile de cablu că dețin drepturile legale de retransmisie pentru televiziunile din grilă și obligația de a furniza dovezile (acorduri de retransmisie, contracte), la solicitarea CNA, fără a fi nevoie de autentificare notarială a semnăturilor reprezentantului legal al companiilor.

Pe de altă parte, CNA a introdus în Decizie o obligație pentru televiziuni, care dacă vor să iasă din must-carry pentru a solicita distribuția pentru un tarif pe abonat, trebuie să anunțe acest lucru cu minimum trei luni înainte de data preconizată a ieșirii.

Această obligație a fost introdusă la propunerea RCS & RDS ca observație la modificarea deciziei, în procesul de consultare publică, și a stârnit protestul asociației televiziunilor ARCA pentru mai multe motive, inclusiv acela că prevederea nu a fost adusă la cunoștința părților interesate decât în ziua votului pe modificări (29 ianuarie). De asemenea, potrivit ARCA, prevederea „adaugă la lege” într-un domeniu care face obiectul art. 82 din Legea audiovizualului, pentru care CNA nu ar avea dreptul să emită termene.

„Pentru cabliști e mai simplă procedura de aprobare a avizelor de retransmisie, dar pentru televiziuni CNA a complicat ieșirea din must-carry”, a comentat pentru Media Expres directorul executiv ARCA, George Chiriță.

Modificările la Decizia CNA nr. 72/2012 vor intra în vigoare la 1 martie 2019.
(MEDIA EXPRES)

Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Da Vinci advertising for educational programsAbonamentele la MEDIA EXPRES va oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale dar interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.
Pentru abonamente click aici


© 2001 -  Media Expres SRL