×

Cinema -- Data și ora publicării: 01.03.2019 12:40:14

CASSIAN-DOCUMENTAR-LANSARE / Documentarul „Distanta dintre mine si mine” despre scriitoarea Nina Cassian intră în cinematografe din 8 martie



București (MEDIA EXPRES) / 1 mar 2019 / Realizatorii documentarului „Distanta dintre mine si mine” produs de Ada Solomon și co-realizat de Dana Bunescu și Mona Nicoară despre poeta Nina Cassian, au organizat o proiecție de lansare a distribuției în cinematografe joi, 28 februarie de la ora 19.00, la Cine Globe din incinta Auchan Titan din București.

Filmul care durează aproximativ 109 minute va intra in cinematografe din 8 martie si este distribuit de Rollercoaster PR, urmând să aibă proiecții speciale de lansare joi 7 martie în cadrul Cinemateca TIFF, de la ora 20:00 · la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, iar vineri,8 martie, de la ora 18:00, la Casa de Cultură ,,Platon Pardău" din Vatra Dornei și în proiecție specială la Teatrul GONG din Sibiu pe 8 și 9 martie (fără ca ora să fie precizată în pagina de Facebook a filmului).

La începutul proiecției, Ada Solomon a spus: „Este un proiect care ne e foarte drag, în prag de mărțișor este un moment foarte bun pentru acest film foarte feminin făcut de femei cu o superfemeie și care sper să ajungă la inima femeilor și bărbaților în mod egal, fără discriminări, e un film pentru care am lucrat 5-7 ani și o să vedeți dacă rezultatul este pe măsură, noi zicem că da, suntem foarte mândre de el, dar o să vedem ce ne spuneți după ce-l veți fi văzut. Mulțumesc gazdelor noastre Cine Globe care este și unul dintre finanțatorii filmului, care a fost posibil cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al programului Media Europe Creative al Uniunii Europene și cu ajutorul unor alți finanțatori – Orange România, Altex România, Avon și Renault. Un film cu și despre Nina Cassian, cu și despre România și aproape un secol de parcurs cultural, artistic, emoțional”, a spus Ada Solomon la începutul proiecției.

Filmul a fost coprodus cu TVR și va fi difuzat, de asemenea, la televiziunea publică.

Din echipa principală mai fac parte ca producători pe lângă Ada Solomon și Mona Nicoară, Diana Păroiu, Alexandru Solomon, montaj imagine, sunet și sound design Dana Bunescu, imagine Ovidiu Mărginean, Rudolf Costin, muzică Nina Cassian, concepție grafică, efecte vizuale și generice Șerban Jipa și line producer Ilinca Belciu.

Documentarul folosește un montaj cu interviuri realizate cu Nina Cassian în ultimul an de viață al poetei (martie-septembrie 2013), realizare în SUA, și extrase pe larg din 13 emisiuni din arhiva TVR din perioada 1969-1976, din filme de la Arhiva Națională de Filme produse de Romfilm și Studioul Sahia în anii 1950-1963 și cu imagini din arhiva personală a unor familii care au fost apropiate de poetă. Sunt folosite în coloana sonoră reacțiile Ninei Cassian la vizionarea unora dintre filmele de arhivă, într-un spectaculos efect de aducere în prezent al unui om dispărut, care face să pară că eroina documentarului se uită împreună cu publicul la proiecția propriului său film.

Dana Bunescu a declarat după proiecția din 28 februarie că nu au dorit să realizeze o hagiografie a Ninei Cassian (hagiografia descrie viețile sfinților, n.red. Media Expres) dar realizatoarea și-a declarat admirația personală, ca și Ada Solomon, față de „această femeie care exercita o atracție extraordinară atât în fața femeilor cât și a bărbaților”.

Documentarul o arată pe Nina Cassian într-adevăr cu suișuri și coborâșuri, așa cum a fost, inclusiv fumând în timpul interviului și luând câte o gură de whiskey sau pălincă și invitând echipa de filmare să bea votcă.

De asemenea, documentarul arată cum poeta își mărturisește trecutul ilegalist comunist din timpul celui de-al doilea Război Mondial, cum recunoaște cu detașare și seninătate că a crezut într-un comunism care teoretic ar fi fost cea mai bună formă de organizare socială dar care ulterior s-a dovedit a fi fost imposibil de realizat. Ca o concluzie însă, și la 89 de ani când a fost făcut interviul, Cassian a spus că, din punct de vedere etic, nu i se poate reproșa nimic, ea considerând că a fost respinsă de regim și alungată din țara din care nu a vrut să plece decât dacă este gonită. „Pentru că ei s-au schimbat, eu nu m-am schimbat”.

Nina Cassian, pseudonimul poetic al Renée Annie Cassian, s-a născut la 27 noiembrie 1924 la Galați și a decedat la 15 aprilie 2014 la New York. Potrivit Wikipedia, a fost o poetă, eseistă, traducătoare și compozitoare română, de origine evreiască.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL