×

Editorial -- Data și ora publicării: 23.04.2019 09:47:34

FILME-VOD-WEBSITE / Europa are un catalog online al prezenței filmelor europene pe platformele VOD din UE



// de Mihai Pavelescu //
București (MEDIA EXPRES) / 23 apr 2019 / Cetățenii europeni au la dispoziție de la jumătatea lunii aprilie, pe internet, o pagină denumită Lumiere VOD (http://lumierevod.obs.coe.int/) care conține informații despre unde pot fi văzute online aproximativ 35.000 de filme europene, prin intermediul a 150 de servicii video-on-demand de pe teritoriul UE.

O căutare după numele regizorului Tudor Giurgiu scoate la iveală un titlu “Despre oameni și melci” din 2012 disponibil pe platforma FilmDoo în 28 de țări din UE inclusiv România, Cristian Mungiu are 6 titluri inclusiv premiatul la Cannes „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” disponibile în platforme precum Chili, Draken Film, Filmin TVOD, Google Play Movies, Rakuten TV, SF Anytime, Voyo, Uncut Belgium etc., în total 58 de poziții.

Nae Caranfil este prezent în serviciul de căutare Lumiere VOD cu un singur titlu, „Closer to the Moon” din 2013, disponibil în Amazon TVOD, Google Play Movies, UniverseCine Belgium și YouTube Movies în țări ca Austria, Germania, Olanda, Belgia, Franța, Irlanda și Marea Britanie.

Sergiu Nicolaescu are 3 titluri „Dacii”, “Punctul Zero” și „Revanșa”, primele două disponibile pe Amazon Prime Video în Germania și ultimul în Austria, și în platforma Maxdome din Germania și Austria, mai puțin „Punctul Zero”.

O căutare după România în calitate de țară producătoare sau coproducătoare scoate la iveală o listă de 208 titluri care începe cu „Closer to the Moon” de Caranfil și „Incubus” (2006) – o coproducție UK-România - de Anya Camilleri și se termină cu „Modigliani” (2004) – o coproducție UK, Germania, România, Franța și Italia - regizat de Mick Davis.

Știrea despre crearea platformei a fost publicată de mai multe site-uri de informații internaționale, care arată printre altele că atât Comisia Europeană, cât și Observatorul European al Audiovizualului – autorii platformei - speră ca aceasta să ofere o mai mare transparență în ceea ce privește piața VOD europeană, contribuind eventual la creșterea prezenței, vizibilității și circulației transfrontaliere a filmelor europene.

Platforma permite de asemenea verificarea respectării prevederilor din Directiva Serviciilor Media Audiovizuale privind cota obligatorie de 30% filme europene în platformele VOD, procentul oferit în Uniunea Europeană fiind în prezent de 29%.

Ca o observație personală realizată cu prilejul scrierii acestui articol, catalogul online al filmelor europene disponibile pe VOD arată însă și fragmentarea teribilă a distribuției de filme pe țări, titluri și servicii de conținut video online, dar și dominația giganților americani Netflix, Amazon, Google și YouTube.

Anunțul lansării Lumiere VOD a fost însoțit și de mai multe date statistice: în prezent, doar 29% din filmele oferite de serviciile VOD în UE sunt europene, Europa este un jucător important în cinematografia mondială, cu peste 18.000 de filme produse între 2007 și 2017,

Lumiere VOD a fost prezentat la Consiliul Europei în a treia săptămână din luna aprilie 2019, lansarea fiind susținută de Amazon Prime Video, Ampere Analysis, Apple, CNC, EuroVOD, FilmDoo, Filmin, Filmtoro JustWatch, Kino Fondas, La Cinetek, La Pantalla Digital, Le Kino.ch, Mediathèque Numérique, Netflix, realeyz, uncut, UniversCiné, VOD Club, VOD.lu și Vodeville.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL