×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 09.05.2019 10:14:53

Ședinţa CNA de joi, 9 mai 2019



București (MEDIA EXPRES) / 9 mai 2019 / Ședința este condusă de Nicolae Bălașa cu participarea membrilor CNA Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Monica Guberat, Orsolya Borsos, Alexandru Kocsis, Ancuța Pocora și Dorina Rusu.

Observații pe ordinea de zi - nu s-a auzit în transmisia online.
Ședința se va desfășura fără pauză.
VOT - cu modificări - unanimitate.

I. Adresa nr. 4320/17.04.2019 de la Ministerul Afacerilor Externe – cu privire la redactarea raportului Secretariatului General al ONU pe tema implementării rezoluției Adunării Generale a ONU privind securitatea jurnaliștilor și chestiunea impunității – cu propunere de răspuns a CRE
Contribuția CNA pe tema dată, se prezintă răspunsul CRE. Este menționată recomandarea CNA către Jandarmeria Română.
Se amână provizoriu pentru completarea răspunsului.
Se revine cu adăugarea "celor mai recente" cazuri, a propus Ancuța Pocora după discutarea punctului II. Solicitarea...

II. Solicitarea Societății Romane de Radiodifuziune - prelungire termen de începere a difuzarii serviciului de programe Radio Targu Mures (lb.română) pentru Borsec - 94,9 MHz
Prezentare BLA - expiră la 10 mai, au între timp autorizația tehnică, au venit cu cerere de autorizare. Program în limba română care se difuzează la Gheorghieni și în județul Mureș.
VOT decizia de autorizare - unanimitate.

III. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare:

1. Emisiuni destinate campaniei electorale difuzate de către posturile locale de televiziune și radio, perioada 27.04 – 05.05.2019
Prezentare
din 95 de posturi din care 71 tv și 24 de radio în prima săptămână 33 de posturi, din care 23 tv și 10 radio au început reflectarea campaniei.
Prezentare grafic promovare, dezbatere etc.
La Mix TV în Brașov, la 2 mai a difuzat în reluare Mix Actual... Este întreruptă de Bălașa dar apoi nu se mai aude discuția în transmisia online.
Este o emisiune în reluare pe care au declarat-o electorală, a observat Gubernat.
VOT propunere Herjeu scrisoare de atenționare pentru încadrearea corectă - un vot împotrivă (nu s-a auzit în transmisia online cine) ceilalți pentru.
Prezentare - prezentată activitatea lui Traian Băsescu în calitatea de președinte S TV Râmnicu Sărat, la emisiunea Învață să votezi, o cu totul altă emisiune decât declarația că difuzează doar spoturi de promovare. Audiere emisiune: ton admirativ pentru Traian Băsescu.
Gubernat a spus că problema este că nu au dat înregistrările, nu ce au făcut în emisiune.
O propunere nu s-a auzit în transmisia online.
VOT propunere Gubernat - somație pentru 11 din decizie și 4 12 - unanimitate.

2. Media Sud Alexandria – reclamația nr.3446/03.04.2019 și nr.3446/1/10.04.2019
Retransmite programe fără aviz în patru localități inclusiv Videle și Turnu-Măgurele, după care reclamantul a cerut reclamația susținând că nu el a semnat-o, pentru a se prezenta la poliție.
50 programe în analogic, control în Alexandria 7 programe, 50 cu acorduri expirate în analogig, și în digital. Ieri a venit reprezentantul Media Sud și a introdus toate localitățile în Alexandria.
Gubernat a spus că avem următoarea speță, petentul susține că nu a făcut el sesizarea.
Controlul nu trebuie să continue până nu se rezolvă prima parte, sesizezi că este falsă. Trebuia ca noi din CNA să facem demersurile de a trimite la Poliție. Inspectorul poate fi trimis în control de CNA. Se poate interpreta că inspectorul a făcut un abuz în funcție. Articolul cu autosesizarea se referă la membrii CNA, nu la inspectori, au spus Bălașa și Herjeu.
Răsvan Popescu a spus că atunci când primim o sesizare pe mail și constatăm că e falsă nu mai declanșăm controlul. E similar.
Membrii CNA își pun problema dacă raportul a fost făcut și a sesizat nereguli, se mai poate folosi la sancționare deși plângerea a fost contestată ca fiind falsă?
S-a propus somație. Herjeu a spus că indiferent de plângere, încălcarea legii este reală.
S-a propus sesizarea Poliției pentru verificarea plângerii.
VOT - somație art. 74 cu 1 și 3 - unanimitate.

3. Best Mixmedia Ploiești – reclamația nr.3059/26.03.2019
Cu completări în 2 și 9 mai - spot publicitar - Crono... din Băicoi - execută lucrări în garanție la autovehicule fără să dețină însă autorizație, caracter înșelător. Plângerea este făcută de o firmă care deține autorizație.
VOT - ...

4. Nova Force Tehnic Giurgiu – reclamația nr.4401/18.04.2019
Alexandru Andrei invitat - acuzații și moderatorul nu a intervenit și nu i-a dat posibilitatea să se exprime petentului.

5. Posturi radio -TV – rapoarte ale inspectorilor

IV. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Rapoarte noi:

1. Posturi TV și radio - Emisiuni destinate campaniei electorale difuzate în perioada 27.04 – 03.05.2019 – cu reclamații

2. PRO TV:

1. Emisiunea Știrile PRO TV difuzată pe data de 29.04.2019 – cu reclamație

2. Emisiunea România te iubesc difuzată pe data de 24.03.2019 – cu reclamație

B. Rapoarte reportate:

1. Posturi TV – emisiuni de știri difuzate în perioada 22 – 25.03.2019 - autosesizare

2. Posturi TV – duratele orare ale inserțiilor de publicitate – luna martie 2019

3. Humor+ - filmul Bruno difuzat pe data de 23.03.2019 – cu reclamație

4. Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV, România TV, TVR 1 – emisiuni de dezbatere difuzate în perioada 25 – 29.03.2019 – cu reclamație

5. Radio România Actualități, Europa FM – emisiuni de știri difuzate în perioada 15 – 22.03.2019 – autosesizare

6. Antena 1, Antena 3, B1 TV, DIGI 24, Realitatea TV, România TV, Kanal D, Prima TV, PRO TV, Național TV, TVR 1, TVR 2 - emisiuni de știri și dezbateri privind interpretarea în limbaj mimico-gestual, perioada 11 – 12.04.2019 – autosesizare

7. Posturi TV – spotul publicitar Hornbach, difuzat în perioada 18.03 – 07.04.2019 – cu reclamații și pdv RAC

V. Diverse.

Ședința s-a încheiat la ora 14.30.

În jurul orei 16.58 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

Întrunit în ședința publică din data de 09.05.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de Direcția Control și Digitalizare pentru posturile din teritoriu, atât ca urmare a modului de reflectare a campaniei electorale de către radiodifuzori în perioada 27.04-03.05.2019, cât și a sesizărilor primite.

Constatând încălcări ale prevederilor art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare, conform cărora „Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute.”, Consiliul a decis să aplice următoarele sancțiuni:

amendă de 10.000 de lei postului TV Plus Regional Suceava;
somație publică postului TV Info Moinești Bacău.

De asemenea, CNA a decis să aplice câte o somație publică următoarelor posturi/ societăți:

SC TV Sat 2002 SRL/Est TV/ Râmnicu Sărat/ Buzău pentru nerespectarea dispozițiilor art. 11 din Decizia CNA nr.308/ 26 martie 2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, precum și pentru încălacarea prevederilor art. 2 și 21 din Decizia CNA 412/ 10 mai 2007 privind obligatiile ce revin radiodifuzorilor la inregistrarea programelor de radio si de televiziune;
Sc Nova Force Tehnic SRL/ TV Giurgiu pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (1), (2) și (4) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual la difuzarea emisiunii „Cronica Giurgiuveană” din data de 05.04.2019;
Intersat/ TV-C 669/ Dotto TV/ Constanța pentru încălcarea dispozițiilor art. 1 și 2 din Decizia 412/10 mai 2007 privind obligatiile ce revin radiodifuzorilor la inregistrarea programelor de radio si de televiziune;
S.C. Media Sud SRL/ Media Sud/ Alexandria pentru nerespectarea prevederilor art. 74 alin. (1) și (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

Art. 74 - (1) Retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu.

(3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

DECIZIE nr. 308 din 26 martie 2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European

Art. 11 - Emisiunile de promovare electorală vor fi identificate ca atare, în cazul posturilor de radio, şi, respectiv, semnalate prin marcajul "promovare electorală", afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune.

DECIZIE Nr. 412 din 10 mai 2007 privind obligaţiile ce revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio şi de televiziune

Art. 1 - (1) Radiodifuzorii au obligatia de a asigura înregistrarea programelor/emisiunilor de radio sau de televiziune pe care le difuzeaza, în timp real, integral si simultan cu transmisia lor.
(2) Înregistrarile programelor/emisiunilor vor fi pastrate timp de 30 de zile dupa data difuzarii.
(3) Fac exceptie de la prevederile alin. (2) înregistrarile continând programe/emisiuni dupa a caror difuzare posturile de radiodifuziune sonora sau de televiziune au primit solicitari privind acordarea dreptului la replica sau a rectificarii, situatie în care înregistrarile vor fi pastrate timp de 45 de zile dupa data difuzarii.

Art. 2 - Radiodifuzorii sunt obligaţi să pună la dispoziţia Consiliului Naţional al Audiovizualului, la cerere, înregistrările programelor de televiziune şi/sau de radio solicitate, într-un format digital uzual, cum ar fi: video -.avi, .wmv, .mp4, .asf/rezoluţie minimă 360p şi audio -.wma, .mp3/calitate minimă 64 kbps, după caz, astfel:

a) pe suport CD/DVD/HDD extern, memory stick USB;

b) prin transfer pe Internet, cu accesarea unui server FTP pus la dispoziţie de radiodifuzor.

Art. 21 - (1) Termenul de transmitere a înregistrărilor programelor de televiziune şi/sau de radio este de maximum 5 zile calendaristice de la data primirii de către radiodifuzor a solicitării de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.

(2) În situaţia în care înregistrările programelor de televiziune şi/sau de radio sunt necesare pentru soluţionarea unei solicitări a dreptului la replică sau rectificare, termenul de transmitere este de maximum 48 de ore de la data primirii de către radiodifuzor a solicitării de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.

------------------------------------------
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL