×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 23.05.2019 10:14:12

Ședinţa CNA de joi, 23 mai 2019



București (MEDIA EXPRES) / 23 mai 2019 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea tuturor membrilor CNA cu excepția lui Gabriel Tufeanu.

Kocsis a propus punctul 4b campanie înaintea rapoartelor reportate. Gubernat a invocat ROF-ul pentru modul în care este alcătuită ordinea de zi. Rusu a acuzat-o pe Gubernat că a făcut-o special. Gubernat a cerut argumente juridice nu emoționale.
Apoi a propus doar punctul cu TVR-ul la sesizarea Rusu și după primirea de plângeri.
punctul 4b în locul 3a suntem în ultima săptămână de campanie și săptămâna viitoare nu vor mai avea relevanță. Raportul Rusu e din 12 mai. Ca să fim siguri le mutăm mai în față.
VOT propunere Kocsis - rusu pocora kocsis herjeu - 4 voturi pentru
VOT propunere Popescu dacă nu trece Kocsis să începem cu TVR - așa cum a fost întocmită cu TVR la campanie pe primul punct - Rusu Pocora împotrivă.

I. Solicitare cedare licență audiovizuală: S.C. A2 FUTURE MEDIA SRL Vatra Dornei către S.C. RADIO DORNA SRL Vatra Dornei pentru Radio Dorna din Vatra Dornei
Păstrează format generalist, difuzare locală, 2 acționari Moldovan Dorin și Drancă Cezar, Moldovan este unic în Impact FM licență regională. Drancă Public Dorna Style - Vocea Bucovinei Campulung Moldovenesc, în curs de Autorizare. Moldovan Dorni 50 și Drancă Cezar 50 pe compania care preia.
Reprezentantul Radio Dorna - pe A2 sunt și activități comerciale deoarece artiștii și interpreții se raportează la cifra de afaceri.
Nu sunt întrebări
VOT - (nu s-a auzit numărătoarea votului pe online) unanimitate.

II. Participarea C.N.A. la Reuniunea Rețelei de Contact ERGA - ce va avea loc pe data de 3 iunie 2019 la Bruxelles și la cea de-a 11-a Reuniune a Grupului European al Autorităților de Reglementare pentru Serviciile Media Audiovizuale – ERGA, ce va avea loc pe 20 și 21 iunie 2019 la Bratislava
D-na Anghel la Bruxelles și d-na Minea la Bratislava a propus Gubernat.
Popescu a întrebat dacă cineva merge la Bratislava, Bruxelles e la nivel de experți.
VOT propunere gubernat - unanimitate.

III. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare:

A. Rapoarte reportate:

1. Best FM Ploiești – reclamațiile nr.3059/03.04/14.05.2019
Reclamă la radio la un service fără autorizație de funcționare. Între timp s-a confirmat că nu are autorizație.
Este vorba de siguranța oamenilor, a spus Gubernat.
102 alin 1 din cod nu se mai difuzează dar totuși a spus Gubernat.
Rusu a spus că radioul nu este obligat la publicitate să ceară autorizația de funcționare, conținutul spotului nu este ilegal.
Conținutul nu este conform dispozițiilor legale, a spus Gubernat, pentru că nu au autorizație de funcționare.
Să dăm pe informare corectă, a propus Herjeu.
Pe art. 92 comunicările comerciale - informarea corectă și concurență loială.
VOT - decizie de intrare in legalitate - Rusu, Pocora împotrivă restul Pentru.

2. Informare cu privire la decizia Consiliului din sedința de pe data de 18.04.2019 privind transmiterea unei adrese catre radiodifuzorii de pe platforma TvPeMobil.NeT.
Site-ul nu mai este în funcțiune nu se mai poate trimite adresa pentru că nu se mai știu care radiodifuzori erau retransmiși.

3. Posturi TV și radio – rapoarte ale inspectorilor
Somație Radio Orion - unanimitate (lipsește Cristea).
Scrisoare de atenționare unanimitate dar nu s-a auzit pentru cine (lipsește Cristea).

B. Rapoarte noi:

1. Emisiuni destinate campaniei electorale difuzate de către posturile locale de televiziune și radio, perioada 11 – 17.05.2019 – cu reclamații

IV. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Rapoarte reportate:

1. Realitatea TV – emisiunea Legile puterii difuzată pe data de 29.04.2019 - reclamația nr.4904/02.05.2019 - rediscutare

2. Posturi TV – spotul publicitar Linex – cu reclamație – vizionare spot

3. Posturi TV – emisiuni difuzate în perioada 01 – 15.04.2019 – cu reclamații
PAUZA de la 12.45 la
La reluarea ședinței în jurul orei 14.00 Dorina Rusu a propus ca CNA să dea o recomandare pentru radiodifuzori pentru ziua votului.
Cu art. 17 din decizie, deci este recomandare pentru sâmbătă și duminică.
VOT - Rusu, Kocsis, Sorescu, Herjeu, Popescu - doar 5 voturi pentru.
În momentul votului Ancuța Pocora și Orsolya Borsos nu au fost în sală.
Rusu a cerut reluarea votului. Gubernat a spus că nu se poate relua voturi în cursul zilei, se pune pe ordinea de zi a ședinței următoare.
Au intrat Pocora și Borsos.
Ședința continuă cu
Pro TV 5 rapoarte.

4. România TV – emisiunea Știrile România TV difuzată pe 04 și 05.05.2019 – reclamația nr.5363/14.05.2019

B. Rapoarte noi:

1. Posturi TV și radio - emisiuni destinate campaniei electorale difuzate în perioada 11 – 17.05.2019 – cu reclamații
Audiere emisiune TVR cu Liviu Dragnea.
Rusu a întrebat dacă mai face duminică cu Dragnea.
Gubernat - întrebarea vizează politica editorială TVR. Nu trebuie să răspundeți.
Pe 26 este interviu cu legumicultor din Argeș, în rest nu cunosc tema emisiunii, de informare agrară.
Este un fel de cântarea României din anii 90, tot ce a spus că face Dragnea sunt atribuțiile Guvernului, nu Camera Deputaților. A fost invitat să facă campanie în emisiune dar măcar să mimeze imparțialitatea. Moderatorul l-a lăsat, nu l-a întrebat, nu l-a întrerupt, legumicultorii nu l-au întrebat, nu a fost marcată campanie electorală, a mai spus Dorina Rusu. Nu imparțialitate, nu jurnalism. A vorbit în calitate de președinte PSD și om care decide ce face partidul, ce face Guvernul. Moderatorul nu a intervenit. Nici ministrul nu a spus niciun cuvând.
Gubernat - oare Iohannis când apare la emisiuni, declarații, la congresul PNL, în ce calitate apare? Are Președintele voie să facă referire la activitatea Guvernului? Aștept argumente dar ați rămas în emoțional.
Draga mea...
Doar mama îmi spune așa.
... Gubernat și Rusu schimb de replici... Gubernat amenință că se autosesizează pe Iohannis.
Alexandru Kocsis - CNA nu e politizat, suntem imparțial și totuși într-o discuție punctuală intervenim și aducem în discuție un alt personaj care nu este în emisiune. Sincer asta este... Acuzând că ne vom autosesiza în cazul Președintelui. Ar trebui să fim imparțial față de Iohannis și Dragnea. Referirea la Klaus Iohannis în emisiunea asta spune multe despre...
Gubernat a reproșat că și ceilalți se raportează la alții.
Kocsis întrebare pentru reprezentantul TVR - până la această emisiune Dragnea a mai fost la Viața Satului?
Voican - nu știu dar o să verific.
Kocsis - în două emisiuni consecutive participă același personaj.
Dragnea a fost prezentat ca președinte Camera Deputaților. Citesc paragrafe din transcript - vi se pare că vorbește președintele Camerei, un membru al Guvernului sau membru de Partid? Emisiunea a fost interesantă de urmărit dar vreau să știu dacă a fost încadrată corect.
Kocsis citește din ce a zis Dragnea pentru primar - îi dăm bani pentru generatoare pe câmp, fonduri europene. Primarul era de la PSD, am verificat, pare că în acea calitate i s-a adresat. Ordonanța 114, a citat-o Dragnea.
Voican - părerea mea e că s-a adresat tuturor primarilor din România.
Kocsis - Domnul primar Stoica din Colibași a zis. Nu cred că este la plural.
Voican - a spus apoi că primăriile pot accesa. În primul rând a fost ministrul agriculturii acolo. Nu a vorbit. Nu pot să vă spun de ce un ministru în funcție nu a vorbit la o emisiune de agricultură.
Pocora - a vorbit șeful lui.
Voican - faptul că Daia nu a vorbit sau a vorbit mai puțin nu pot eu să vă spun, poate a fost emoționat.
Gubernat - mai aveți de căutat noduri în papură?
Kocsis - citază în continuare din Dragnea, guvernele trecute au refăcut 3 stațiuni de cercetare, noi am făcut 40, frate ca frate, dar brânza e pe bani, sunt sigur că noi după ce dublăm subvenția la tomate o să vedem solarii... Încalcă imparțialitate.
Voican - Decizia 308 prevede cine participă sau nu la emisiuni - informațiile sunt de interes pentru agricultori.
Gubernat- data viitoare să vină cu script.
Kocsis citează iar din Dragnea despre importatorii de legume, calitatea, dublul standard pentru est - temă de campanie PSD - ca președintele PSD îl face competitor electoral. Emisiunea trebuia să fie electorală și putea să țină și trei ore.
Voican - sunt teme publice. Încadrarea - este emisiune informativă, conform deciziei persoanele în exercitarea funcțiilor pot participa. Ministrul Daia și Liviu Dragnea președintele Camerei Deputaților.
Gubernat a cerut propuneri.
Rusu vrea să vorbească și Gubernat nu o lasă, vorbește peste.
Gubernat spune că urmează dezbateri. Îi mulțumește lui Voican.
Cristea a spus că după campanie va face un apel serios privitor la timpii acordați intervențiilor. Orice om politic ar fi fost la viața satului în timpul campaniei era însoțit de asemenea critici. În 2016 Victor Ponta a fost la Viața Satului tot în campanie. Comisia de etică din TVR a intervenit, Concluzia lor fiind aceea că nu s-au încălcat normele etice dar că plasarea în context era nefirească. Puteați să fiți mai prudenți. Dacă era mai pe la începutul campaniei îl puteați invita și pe Orban. Toată lumea ar fi fost mulțumită. Puteați să-l chemați într-o livadă de pruni, nu la roșii. Ar fi avut o expertiză utilă.
Propuneri - Herjeu - pentru că sunt un obraznic mi-a ordonat Dragnea să vă spun că eu cred că a fost campanie electorală. Așa cum a fost emisiunea cu Ponta, Boc, Cioloș ar fi trebuit dar l-au retras. Emisiunea e cu cea mai mare audiență a Tvr, se adresează unor categorii speciale, în special opoziția. Dragnea e președinte C-Dep. Nu putea să vorbească de subvenții că nu intră în fișa postului. intră însă în fișa postului de președinte PSD. Să prezinți programul de guvernare este campanie electorală. Problema e că dacă scriau promovare electorală emisiunea nu era declarată. Aș merge pe articolul 2 din Decizia 308, partidele politice care participă la alegeri au acces la publice și private numai în emisiune declarate electorale. Asta a încălcat TVR. Propun somație. E prima încălcare.

Gubernat a spus că niciun ministru nu poate participa. Nu a pomenit PSD, nu a pomenit mergeți la vot.
Herjeu - nu a vorbit de domeniul său de activitate, îmi pare rău. Art. 2 nu pomenește de promovare electorală.

Rusu - a fost campanie electorală, ca președinte CDEP nu putea să dea subvenții pentru legumicultori oieri tomate, Voican a spus că nu știa ce o să vorbească Dragnea. Au fost plângeri ale partidelor și au mai dat o emisiune. Cred că a fost o capodoperă de slugărnicie și TVR a fost instrument de campanie ca televiziunea de casă a președintelui PSD. Am văzut emisiunile trecute menționate, cea cu Cioloș pe net, nu a fost nici pe de parte ca aceasta. Dacă puneau art. 11 promovare electorale era ok, art. 14 imparțialitate - tot timpul moderatorul îl aproba - și aș invoca art. 26 art 1 din lege - pluralismul - echilibrat, echitabil, imparțial - 10.000 amendă.

Nu putem da amendă pentru că sunt art. din decizie art 91 din lege spune că se dă în primul rând somație, a spus Ciobanu. Art. 90 din legea audiovizualului lit. c nu prevede că art 26 indice 1 nu se regăsește.

Pentru art. 3, 1 și 2 din lege a intervenit Rusu. Pluralismul politic. Art. 3 este la sancțiuni cu amendă.

Ciobanu a spus că art. 3 1 e enumerare de principii, CNA a sancționat pe drepturi și libertăți, nu a fost folosit pe politic. Art 91 - avem o decizie știrea de la Cluj cu concert am dat pe art. 3 și Curtea de Apel București a anulat decizia direct cu amendă și a schimbat-o cu somație.

Rusu a spus că sancțiunea pe care o propun nu se va aproba. Dar este foarte grav, la prima aș fi dat somație, dar pentru a doua emisiune este sfidare, TVR nu este al PSD.

Gubernat - demersurile politice nu sunt credibile, 90 la sută din plângeri sunt tot de la partide.

Rusu își menține 10.000.

Popescu - nu cred că putem să vorbim de art. 3 în situația asta, ce pluralism politic la un program ce privește roșiile? Mai degrabă sunt de acord cu Herjeu a spus Popescu.

Kocsis - Dragnea a fost invitat clar acolo în calitate de competitor electoral, nu am văzut referire la ce face la Cameră. Somație pe art. 26 cu 1 din lege și art. 7 cu 1 a din cod. Rămâne doar 26 cu 1 în final.

VOT - Herjeu - Borsos, Herjeu, Popescu
VOT - Rusu 10.000 - Rusu, Pocora pentru
VOT - Kocsis - Kocsis 1 vot pentru

Turu 2 - 2 propuneri - somație Kocsis Borsos Herjeu Popescu 4 voturi
10.000 Rusu și Pocora 2 voturi pentru

Turul 3 - Kocsis, Borsos Herjeu Popescu 4 voturi
10.000 - Rusu, Pocora ceilalți împotrivă.

Se reportează pentru data viitoare, închidem ședința a spus Gubernat.
Kocsis a spus că amenzile la TVR se plătesc din bani publici, mă interesează să sancționăm derapajele.
Pocora - am votat 10.000 pentru că a fost emisiune electorală nesemnalizată. Amenzile sunt îndreptate în final împotriva producătorului, banii publici sunt recuperați. Sunt obligați pentru că vine Curtea de conturi.
Herjeu - din ambiții politice și politicianiste deși majoritatea a considerat că au încălcat legea s-a ținut să se treacă la catastif că a fost amendă și așa TVR scapă.
Pocora - uită-te în oglindă, stimate coleg.

Ședința s-a închis după acest punct de pe ordinea de zi.

V. Diverse.

În jurul orei 17.49 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

Întrunit în ședința publică din data de 23.05.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru posturile centrale ca urmare a sesizărilor primite. Constatând încălcări ale legislației audiovizualului, CNA a decis să aplice următoarele sancțiuni:

amendă de 5.000 de lei postului Antena 3 pentru încălcarea unor prevederi din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, după cum urmează: art. 64 alin. (1) lit. b în „Ediția specială” din 3 aprilie 2019; art. 40 alin. (2) în „Sinteza Zilei” din 3 aprilie; art. 40 alin. (1) și (4) în ediția din 3 aprilie a emisiunii „Punctul de întâlnire”; art. 40 alin. (1) în emisiunea „Esențial” din 12 aprilie;
amendă de 5.000 de lei postului Realitatea TV pentru „Legile Puterii” (03.04.2019) și „Realitatea Românească” (14.04.2019), ediții difuzate fără a se ține cont de prevederile art. 40 alin. (1), (2) și (4) și, respectiv, ale art. 40 alin. (2);
somație publică postului Realitatea TV pentru încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b din Cod în emisiunea „Legile Puterii” din data de 29.04.2019;
somație publică postului B1 TV pentru nerespectarea dispozițiilor art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului, în ediția din 7 aprilie a emisiunii „Lumea lui Banciu”;
somație publică postului Kanal D pentru nerespectarea dispozițiilor art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „Puterea dragostei” din 1 aprilie a.c.;
somație publică postului TVR 1 pentru încălcarea prevederilor art. 66 din Cod în emisiunea „Pulsul Zilei” din data de 03.04.2019;
somație publică postului Pro TV, deoarece emisiunea „Românii au talent” din 05.04.2019 a fost difuzată fără a se ține cont de dispozițiile art. 18 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.

De asemenea, CNA a analizat rapoartele întocmite de Direcția Control și Digitalizare pentru posturile din teritoriu, atât ca urmare a modului de reflectare a campaniei electorale de către radiodifuzori în perioada 11-17.05.2019, cât și a sesizărilor primite și a decis să aplice câte o somație publică societăților TONIGHT SRL (Radio Someș), pentru încălcarea prevederilor art. 15 alin. (1) din Decizia CNA nr. 308/2019 și SMART BUSINESS COM SRL (Radio Orion), pentru nerespectarea dispozițiilor art. 2 și 2^1 din Decizia CNA nr. 412/ 2007.

În aceeași ședință, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate pentru un spot publicitar care promova serviciile SC Cronos Nico Service SRL, difuzat de postul regional Best FM din Ploiești fără a se ține cont de prevederile art. 93 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

ART. 18 (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: (…) b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;

ART. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt;

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt;

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea;

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă;

ART. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă;

ART. 66 În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică;

ART. 93 (1) Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare;

DECIZIE nr. 308 din 26 martie 2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European

Art. 15 - (1) Radiodifuzorii publici şi privaţi pot difuza spoturi electorale numai în cadrul emisiunilor electorale prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. a) şi b), cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 13.

DECIZIE Nr. 412 din 10 mai 2007 privind obligaţiile ce revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio şi de televiziune

Art. 2 - Radiodifuzorii sunt obligaţi să pună la dispoziţia Consiliului Naţional al Audiovizualului, la cerere, înregistrările programelor de televiziune şi/sau de radio solicitate, într-un format digital uzual, cum ar fi: video -.avi, .wmv, .mp4, .asf/rezoluţie minimă 360p şi audio -.wma, .mp3/calitate minimă 64 kbps, după caz, astfel:

a) pe suport CD/DVD/HDD extern, memory stick USB;

b) prin transfer pe Internet, cu accesarea unui server FTP pus la dispoziţie de radiodifuzor.

Art. 2^ (1) Termenul de transmitere a înregistrărilor programelor de televiziune şi/sau de radio este de maximum 5 zile calendaristice de la data primirii de către radiodifuzor a solicitării de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.

(2) În situaţia în care înregistrările programelor de televiziune şi/sau de radio sunt necesare pentru soluţionarea unei solicitări a dreptului la replică sau rectificare, termenul de transmitere este de maximum 48 de ore de la data primirii de către radiodifuzor a solicitării de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.

(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL